Kon’nichiwa! Japan har de siste årene seilt opp som et av nordmenns mest attraktive reisemål.
Hva er det som fascinerer så mye med denne underfundige øygruppen i øst?
Disse bøkene kan nok gi et slags svar: Fra poetiske skildringer, vakre bilder, humoristiske erfaringer og samfunnskritiske skråblikk, er dette noe av det beste den nye Japan-litteraturen har å by på.
Til sammen tegner de et bilde av et uendelig mangefascettert land: Soloppgangens rike har nemlig så mye mer å gi enn sushi, anime og teknologiske nyvinninger.
Her er tips til noen av de beste bøkene om og fra Japan – både romaner til reiseskildringer. God lesning og god tur!
Japans nye litterære stjerne
Jordboere av Sayaka Murata (roman)
Har du noengang følt deg som et romvesen som ikke passer inn? Da er dette boka for deg. Sayaka Murata er Japans nye litterære stjerneskudd, kanskje den fremste blant en rekke yngre japanske forfattere som skriver godt og annerledes om konformitet, familieliv, arbeid og kjønn. Jordboere er hennes andre roman på norsk, etter verdenssuksessen Døgnåpent (les mer om den under).
Hovedpersonen i Jordboere er tenåringsjenta Natsuki, som bor sammen med mor, far og en storesøster. Vi forstår fort at familien gir Natsuki minimalt med omsorg og egentlig mishandler henne psykisk. Det blir ikke bedre når hun utsettes for et seksuelt overgrep fra læreren sin – som familien ikke tror har funnet sted. Den eneste Natsuki har et godt forhold til, er fetteren Yu, som hun treffer hos besteforeldrene på landet. Yu er et uvanlig barn – og overbevist om at han i virkeligheten er et romvesen.
Senere i fortellingen er Natsuki i trettiårene og lever i et proformaekteskap med en mann hun har truffet på et nettsted for folk som vil unnslippe samfunnet. Når konformitetspresset utenfra blir for sterkt, flytter de til besteforeldrenes gamle hus, der fetter Yu har etablert seg. Natsuki, ektemannen og Yu bestemmer seg for å leve i skjul for samfunnet, som en slags romvesener på jorda.
Døgnåpent av Sayaka Murata (roman)
Keiko er 36 år gammel og elsker jobben sin i en døgnåpen kiosk i Tokyo.
Her er reglene for hvordan hun skal oppføre seg satt, og hun oppfyller dem til punkt og prikke.
Men når familien begynner å mase om at hun skal skaffe seg en ordentlig jobb, og ikke minst en mann, starter problemene.
En høyst aktuell bok om moderne arbeidsliv, som bare har blitt mer aktuell i tider der vi får øynene opp for hvor viktig disse jobbene er i krisesituasjoner, slik Kjetil Alstadheim påpekte i sin anbefaling i Aftenpodden.
Det litterære nettstedet Literary Hub nøler ikke med å kalle boka «7-Eleven-versjonen av Madame Bovary», mens Stavanger Aftenblad triller 5 på terningen og trekker frem bipersonen Shiraka: «Et større sjarmtroll av en macho-fiksert drittsekk har jeg knapt snublet over i bøkenes verden».
Vårt Land mener «Muratas romansuksess gir et skråblikk på normalitetspresset.»
Suyaka Murata er regnet som en av Japans mest lovende litterære stemmer. Døgnåpent har blitt en internasjonal litterær sensasjon som har solgt nær én million eksemplarer, og nå er under oversettelse til 35 språk.
Boka får du som e-bok, lydbok eller papirbok.
Hvis du kunne gå bakover i tid, hvem ville du helst ha møtt?
Før kaffen blir kald av Toshikazu Kawaguchi
I en liten bakgate i Tokyo ligger det en kafé som har servert nytraktet kaffe i mer enn hundre år. Ifølge en lokal myte kan kafeen by på mer enn kaffe, den gir deg også muligheten til å gå bakover i tid.
I løpet av noen sommermåneder blir kafeen oppsøkt av fire forskjellige gjester som ønsker å foreta en slik tidsreise. Men å reise i tid er ikke så enkelt, og det finnes regler man må følge. Det aller viktigste er at man må komme tilbake før kaffen blir kald.
Dette er en bok som er kjapp å lese, men som kommer til å sitte i deg lenge. Ikke rart den trender på #booktok.
Nobelprisvinneren Ishiguro
Skumring over landskapet av Kazuo Ishiguro (roman)
Kazuo Ishiguro ble født i Nagasaki i Japan i 1954 og kom til England fem år gammel. I 2017 ble Ishiguro tildelt Nobelprisen i litteratur, med begrunnelsen at han «i romaner med stor emosjonell kraft avdekket avgrunnen under vår illusoriske følelse av tilhørighet i verden».
Ikke alle Ishiguros romaner er satt til Japan, men debuten Skumring over landskapet fra 1982 er et unntak. Boken kom på norsk i 1985.
Fem år etter atombomben er Nagasaki fremdeles i sjokktilstand, materielt og åndelig. Etsuko er gift og venter sitt første barn. Hun tilbringer mye tid sammen med Sachiko og hennes lille datter Mariko – et selvrådig, drømmende og fantaserende barn. Moren forbereder oppbrudd for å reise til USA med en amerikansk soldat. Barnet viser sin motstand på sitt eget, merkelige vis.
Flere år senere treffer vi Etsuko i England – også hun har latt seg friste til å forlate Japan og ta med seg sitt barn til et fremmed land. Hun er gift på ny og har fått en datter til. Men den japanske datteren er død – for egen hånd. Etsukos ensomhet i et nytt land avspeiler den bunnløse kløften mellom det gamle og det nye Japan, der bånd og erfaringer er brutt med slik uovertruffen brutalitet.
Eksistensialistisk roman fra tysk litterær gigant
Furuøyene av Marion Poschmann (roman)
Å reise kan handle om å se sitt eget liv på avstand. Det opplever Gilbert Silvester, en livstrøtt tysk akademiker, som en dag våkner og forstår at kona er utro.
Silvester reiser til Japan, der han møter en ung japaner i ferd med å ta sitt eget liv. Men istedet bestemmer de seg for å dra på en slags pilegrimsreise mot de vakre Furuøyene nord i Japan.
Marion Poschmann har lenge vært en slags forfatternes forfatter i Tyskland. Med Furuøyene, som i 2019 var på kortlisten til Man International Booker Prize, har hun fått sitt internasjonale gjennombrudd.
Furuøyene er en særegen, underfundig og poetisk skildring av en europeers møte med det østlige øyrike.
Boka er tilgjengelig som e-bok og i fysisk format.
Overskuddspreget og humoristisk reiseskildring fra en Japan-entusiast
En japansk vår av Ina Strøm (sakprosa)
Forfatter og journalist Ina Strøms engasjement og fascinasjon for Japan spruter ut fra boksidene i reiseskildringen En japansk vår. Strøm har de siste 12 årene vært i Japan nærmere 20 ganger, og har fått kulturen inn under huden.
Oppfølgeren til Alt dette er Tokyo fra 2018 er livsglad og full av humor, fullspekket med den selvironien som må til i møte med en kultur som er så fremmed fra vår egen som den kan få blitt.
Reisen starter i det tropiske sør hos en 85 år gammel enke med fem kjærester, via pilegrimsleder, tempelbyer og røykfylte buler til vi til slutt ender blant akkar, urfolk og snøsmelting i nord.
På veien flettes Japansk historie sammen med Strøms personlige reise. Dette er en lesefest for den reiseglade så vel som den kulturelt nysgjerrige.
Boka får du som e-bok eller i fysisk format.
Lær deg kunsten å monotaske på Japansk vis
Kraften i tomme tanker av Ingunn Kyrkjebø (sakprosa)
Lukk øynene og prøv å tenk på ingenting. Vanskelig, ikke sant?
Sentralt i journalist Ingunn Kyrkjebøs Kraften i tomme tanker, er det japanske begrepet mushin.
Mushin betyr «tom tanke» og beskriver en tilstand der kroppen reagerer uten å tenke. Det er den høyeste formen for bevissthet innen zenbuddhismen og japansk kampkunst, og viktig også for samuraiene.
Kraften i tomme tanker kombinerer tusen år med Japansk historie med moderne vitenskap og norsk toppidrett, for å forklare hvorfor det noen ganger kan være bedre å gjøre lite for å få gjort mye – og hvorfor monotaske er bedre enn multitasking.
Boka får du som e-bok og i fysisk format.
Verdens villeste pilegrimsferd
Hvordan komme til nirvana uten å dø først av Christine Istad og Kari Gjæver Pedersen (sakprosa)
Denne vakre bildeboka tar deg med på en av verdens villeste pilegrimsreiser: 1400 kilometer, 88 japanske templer.
Fotograf Christine Istad står for de oppslukende bildene, mens tekstforfatter Kari Gjæver Pedersens dagbok-aktige skildringer virkelig får deg med på reisen: En reise som skal sies å få deg til å oppnå nirvana.
Boka fungerer også som en praktisk guidebok med kart og informasjon om templene, om du skulle få lyst til å ta turen selv. Og det er ikke så rent lite sannsynlig!
Boka er kun tilgjengelig i fysisk format – men det er også det eneste som yter bildene rettferdighet.