Skog, vidde og fjell: Seks gode bøker om naturen

Dokumentar og samfunnNatur og dyrSkog, vidde og fjell: Seks gode bøker om naturen

Oppdag naturens skjønnhet gjennom seks bemerkelsesverdige bøker som tar deg med på en reise gjennom majestetiske fjell, urgamle skoger og vidstrakte vidder.

Estimert lesetid 5min
Kollasj av fem gode bøker om natur
Vi har funnet fem spennende, inspirerende og engasjerende bøker om og fra naturen. (Foto: Petr Kahanek / iStock)

For å skrive trenger man inspirasjon, og for mange er den aller beste kilden naturen. «Nature writing» eller naturlitteratur er en populær sjanger verden over, men kanskje ikke like kjent for alle. Vi har derfor plukket fram fem bøker fra denne sjangeren som vi tror alle som har et forhold til naturen vil like.

Disse seks bøkene byr på skildringer som har satt våre perspektiver på prøve, de tar oss med på store og små øyeblikk i dyrenes, plantenes, fjellenes i tillegg til forfatternes egne liv, og bruker det til å stille noen av de store spørsmålene i livet.

I en tid der forholdet vårt til naturen rundt oss er mer presserende enn noensinne, er dette bøker som kan få oss til å se verden vi lever i med nye øyne.

Her er vår guide til seks gode bøker om naturen – trykk på tittelen du vil lese mer om:

Seks gode bøker om naturen

Jakten på dyret og minnene: Hessens mest personlige bok

Jervesporet av Dag O. Hessen

En februardag i 1972 er Dag O. Hessen på skitur med faren sin i fjellheimen når de kommer over et jervespor i snøen. Den unge Dag overtaler faren til å følge sporet, men etter en halvtimes tid forsvinner avtrykkene etter rovdyret ned en bratt bjørkeli, og de to må gi opp jakten.

50 år senere er han tilbake på det samme stedet for å plukke opp sporet av dyret som unnslapp ham. Faren er for lengst gått ut av tiden, men fjellene ligger der fortsatt, og et sted der ute finnes jerven.

Jervesporet er Hessens mest personlige bok hittil. Det er et portrett av norsk naturs mest fascinerende og folkeskye dyr, så kompakt i sin villskap og kraft at det knapt finnes maken. Det er også en bok om å forelske seg i naturen, om minnende fra en barndom og det grusomme i å se den fantastiske naturen krympe dag, for dag.

En ubestridt naturklassiker

Alene med vidda av Peder W. Cappelen

Alene med Vidda
Peder W. Cappelen

En av de vakreste bøkene du trolig ikke har lest!

Alene med vidda 
er en klassiker innen norsk norsk naturlitteratur opprinnelig utgitt i 1964.

Peder W. Cappelen tilbringer noen måneder i en liten steinbu langt inne på Hardangervidda. Her jakter og fisker han, mens vinteren slipper sitt siste favntak og går over til vår. Alt i naturen fødes på ny. Nøkternt og nedtonet beskriver han sine opplevelser og betraktninger

De store ekspedisjonenes antitese

Året i skogen av Torbjørn Ekelund

Da Torbjørn Ekelund var 12 år gammel, ville han bli en berømt ekspedisjonist, en hard og ordløs type, den første som satte sine føtter på en hvit flekk på kartet. 30 år senere innså Torbjørn Ekelund at drømmen aldri ville gå i oppfyllelse. Han hadde ikke motet. Dessuten var det ingen hvite flekker igjen å oppdage.

Men naturen var der fortsatt.

Året i skogen er de store ekspedisjonenes antitese. Her er ingen sult og nød, ingen farlige rovdyr, ingen kamper på liv og død. Det handler om det norske natursynet og våre forestillinger om friluftsliv.

Men først og fremst handler det om en manns forsøk på å gjenoppdage den skogen han tilbrakte så mye tid i da han var barn.

Hva skjer med villaksen?

Laks av Randulf Valle

Hva skjer med villaksen i norske elver, spør forfatter, naturformidler og ivrig laksefisker Randulf Valle. Skal man være ærlig, har det nemlig blitt mer venting enn fisking de siste årene.

For å få svar legger Valle ut på en reise Norge på langs for å kunne forstå laksen og dens bevegelser. Det har resultert i en personlig bok full av nyttig kunnskap for den som vil forstå mer av hva som foregår i norske lakseelver nå for tiden, for laksen er på retur. Lar det seg gjøre å redde den?

Menneskets behov for forflytning

Stiens historie av Torbjørn Ekelund

Stiens historie
Torbjørn Ekelund

I denne boken tar Torbjørn Ekelund leseren med på en personlig og fascinerende reise gjennom stiens historie, fra de første menneskene vandret nordover etter siste istid og fram til vår tids tilrettelagte turstier.

Stiens historie er en fortelling om bevegelse og stedsans, migrasjon og snarveier, om fuglers og dyrs trekkruter og om landskapets betydning for våre liv, om vårt nedarvede behov for å forflytte oss, og om hva som har gått tapt i en tid der alle sitter på kontor og kjører bil og navigerer ved hjelp av gps.

Livet, naturen, døden og muldvarpen

Hvordan fange muldvarp av Marc Hamer

Hvordan fange muldvarp
Hvordan fange muldvarp
Marc Hamer

Hamer har skrevet en klok bok om den britiske landsbygda og landskapet, syklusen i naturen og folks generelle syn på det mange tenker på som skadedyr, noe Hamer mener er en unyansert framstilling.

Marc Hamer er nemlig noe så sjeldent som profesjonell muldvarpfanger.

I følge han er muldvarpen er en mystisk skapning. Den er ineffektiv og anatomisk bisarr, og den lever helt alene i mørket under oss.

I denne boken forteller Hamer oss hvordan, og hvorfor han ser på muldvarpen som mye mer enn et skadedyr.

Dette er en bok om livet, om naturen, om forfall og vårt forhold til døden, livets uunngåelige utgang.

Dette var våre tips til gode bøker om natur – få flere boktips, forfatterintervjuer og annet bokstoff på boktips.no.

Relaterte artikler