Boka blir hyllet av kritikere og Nobelprisvinner Annie Ernaux. Nå er «Trist tiger» ute på norsk

Dokumentar og samfunnBoka blir hyllet av kritikere og Nobelprisvinner Annie Ernaux. Nå er «Trist tiger» ute på norsk

Nobelprisvinner Annie Ernaux mener boken er den mektigste hun har lest om en ødelagt barndom. Her hjemme hyller et samlet kritikerkorps franske Neige Sinnos «Trist tiger».

Estimert lesetid 4min
Bilde av Neige Sinno sin bok Trist Tiger
«Trist Tiger» ble en sensasjon da den kom ut i Frankrike i fjor. Nå foreligger den endelig på norsk. (Foto: Maria Kleppe Vihovde)

Merk deg navnet Neige Sinno først som sist. Hennes siste bok Trist tiger slo ned som en bombe da den ble sluppet i Frankrike i fjor, og ble hyllet av de franske anmelderne og nobelprisvinner Annie Ernaux.

Nå foreligger boken endelig på norsk, mesterlig oversatt av Egil Halmøy. Både Adresseavisen og NRKs anmeldere mener Trist tiger står til terningkast seks.

Forteller om selvopplevde overgrep

Trist tiger forteller Neige Sinnos egen historie. Fra hun var liten ble hun jevnlig utsatt for seksuelle overgrep av sin stefar, og beskrivelsene hun kommer med i boken er så vonde at man nesten ikke klarer å lese videre – det er likevel umulig å la være. Sinno skriver med et så stort litterært overskudd at man vanskelig kan legge fra seg boken før man er ferdig.

Trist Tiger kan du bestille hjem her.

«Så sterkt at en nesten kvier seg for å lese videre»

Adresseavisens anmelder mener Neige Sinnons bok er ufattelig sterk, og gir boken terningkast seks. Anmelder Vigdis Moe Skarstein innrømmer likevel at det koster å lese denne boken.

«Det er så sterkt at en nesten kvier seg for å lese videre. Men jeg leser, og blir grepet og fascinert av forfatterens perspektiv», skriver kritikeren.

Det er tydelig at Trist tiger har satt spor i anmelderen, og Skarstein sparer ikke på kruttet i sin hyllest av denne boken.

«Neige Sinnos usedvanlig sterke bok om seksuelle overgrep er både svært klok og svært viktig», skriver hun.

Terningkast 6 i NRK: «Lynskarpt om overgrep»

Anne Cathrine Straume har anmeldt Trist tiger for NRK.

I sin terningkast 6-anmeldelse, skriver hun: «Jeg er imponert over motet og stringensen i en bok som er svært ubehagelig å lese, men som alle burde lese».

«Trist tiger er både en rystende, personlig fortelling og en grundig analyse av fenomenet incest. Sinno forteller uten omsvøp om konkrete overgrep samtidig som hun borer i temaer som makt, vold og overlevelse», mener Straume.

Foto av Neige Sinno, forfatter av «Trist tiger»
Neige Sinno (f. 1977) er en fransk forfatter med doktorgrad om amerikansk litteratur. Hun har utgitt flere bøker, men fikk sitt store gjennombrudd med Trist tiger. Boken ble omtalt som en litterær sensasjon da den ble utgitt høsten 2023, og den har fått flere av den franske bokverdenens viktigste priser. (Foto: H. Bamberger)

Nytt rom for forståelse

Også Klassekampens litteraturkritiker Sandra Lillebø hyller Sinnons nye bok i sin bokomtale, og mener Trist tiger ikke er en bok man blir lei av å lese.

«Noen bøker mister man interessen for etter en stund, bøker man ikke har noe særlig lyst til å plukke opp igjen etter en pause. Det kan være bøker som føles uferdige, banale, kjedelige, unødig kompliserte eller rett og slett bare dårlig skrevet. Trist tiger av den franske forfatteren Neige Sinno er ingen av disse tingene.» skriver hun.

Det er ikke første gang det kommer en fransk bok om denne tematikken, men Lillebø mener likevel at Trist tiger åpner en helt ny dør hva gjelder måten man snakker om seksuelle overgrep på.

«I et Frankrike hvor metoo-bevegelsen slo gjennom noen år seinere enn den gjorde i mange andre land, har Neige Sinno skapt et nytt rom for forståelsen av seksuelle overgrep.»

Nylesninger av litterære klassikere

Vårt Lands litteraturkritiker Sofie Kristine Flydal skriver i en omtale at boken både er sterk og klok. Hun trekker også fram det litterære aspektet i denne boken.

«Den litterære stemmen hennes er jo helt fantastisk», skriver anmelderen.

Neige Sinno er ikke bare forfatter, men har også en doktorgrad i amerikansk litteratur. I Trist tiger bruker hun denne kunnskapen til å flette inn samtidslitteratur, og knytter blant annet tekster fra Virginia Woolf og Nabokovs Lolita opp mot sine egne erfaringer som overgrepsoffer.

Det er denne blandingen av selvopplevde hendelser og litterær analyse som resonerer godt hos de utenlandske og norske anmelderne.

Hyllet av Nobelprisvinner Annie Ernaux

Det er ikke mangel på storheter i den franske litteraturkanoen, men de siste årene har nobelprisvinner Annie Ernaux vært en av de aller største. Ernaux har selv skrevet en rekke bøker om sin vonde barndom, og mener Neige Sinnos Trist Tiger er i en klasse for seg.

«Den mektigste og mest innsiktsfulle boken jeg noen gang har lest om ødeleggelsen av en barndom», skriver hun.

Den norske forfatteren Kathrine Nedrejord lovpriser også Neige Sinnos nyeste bok.

«Noe av det klokeste og mest tankevekkende jeg har lest om overgrep», skriver Nedrejord, som selv har skrevet om overgrep i boken Forbryter og straff som ble nominert til Nordisk Råds Litteraturpris i 2023.

«Trist Tiger» hylles av både anmeldere, lesere og forfattere. (Foto: Maria Kleppe Vihovde)

Trist Tiger kan du bestille hjem her.