Fenomenet hikke har lenge vært et av de største mysteriene i menneskets historie. Hva er det, og hva er det godt for?
Forklaringene har spriket: Som liten ble jeg for eksempel fortalt at man hikket når noen tenkte på en. Det var en fin tanke, helt til jeg innså hvor sjeldent jeg faktisk hikket.
En annen teori går ut på at det kan være en gjenlevning etter den tid da våre tidlige forfedre hadde gjeller. Men moderne legevitenskap har fortsatt ikke funnet noen god forklaring på hikkens faktiske funksjon. Og selv med mange millioner år på oss sliter vi altså fortsatt med å få hikken til å slutte.
Kroppens undervurderte organer
I den nye boka Organer i lange baner, utforsker Andrea Freund og Lucia Schmidt kroppens mindre kjente organer, i tradisjonen etter megasuksessen Sjarmen med tarmen.
Her får vi bli med inn i den fascinerende verdenen til tungen og milten, hjernestammen og mellomgulvet. Attpåtil gir forfatterne det vi alle har ventet på: Rådene som faktisk funker for å bli kvitt hikke.
Irritert hjernenerve
Hikken oppstår når mellomgulvsmuskelen (diafragma) trekker seg sammen som følge av irritasjon i den tiende hjernenerven, nervus vagus.
Du har kanskje prøvd å holde pusten eller drikke vann opp ned? Dette skal funke som en avledningsmanøvre for den irriterte hjernenerven, men resultatet er ikke bombesikkert.
Stoppet 72-timers hikke
Men i 1998 klarte legen Francis Fesmire å kurere en mann som hadde hikket i 72 timer i strekk.
Hvordan? Ved å stikke en finger i endetarmsåpningen hans.
For denne oppdagelsen, som bygger på det samme avledningsprinsippet som de mer klassiske kjerringrådene, fikk han den ironiske Ig Nobel-prisen i medisin.
Orgasmisk
Senere har han derimot uttalt at han ikke lenger utfører denne praksisen, og at han har funnet en enda bedre kur: Å få orgasme skal visstnok stimulere den tiende hjernenerven så mye at det er en så godt som sikker løsning.
Så vet du det til neste gang!
Bonus: Visste du at…
…vi produserer en halvliter spytt i døgnet?
Ikke akkurat en halvliter du ville kjøpt på byen, men like fullt en svært nyttig en: I spyttet dannes det sto er og celler fra det uspesifikke immunforsvaret, og sykdomsfremkallende bakterier, parasitter og andre skadelige sto er blir bekjempet direkte i munnen av spytt.
…kneet ditt er unikt?
Kriminaldetektiver, og i senere tid smart-telefoner, har hatt god nytte av fingertuppenes helt individuelle mønstre.
Kanskje hadde det ikke vært like praktisk med et kne-avtrykk, men i prinsippet kunne det hatt samme funksjon.
Knærne er nemlig et av de mest unike organene, og har store variasjoner fra person til person. Knærnes individuelle form kommer av arvelige faktorer, men også miljøpåvirkning. Hva kneets eier bruker det til og hvilke belastninger det er utsatt for, har også noe å si for dets utforming.
OM BOKA
«Organer i lange baner»
I Organer i lange baner får du vite alt om våre mindre kjente organer.
Forfatterne Andrea Freund og Lucia Schmidt beskriver på forståelig og underholdende vis hvordan alt mellom hode og tær samarbeider og kommuniserer, og hvorfor vi børverdsette kroppens finstemte maskineri og lære oss å lytte til det.
En bok som er morsom og overraskende, og som i tillegg sørger for bedre helse ved praktiske råd og øvelser.