Kunstig intelligens både former og forandrer samfunnet vårt. Den påvirker alle delene av livet vårt, fra sosiale medier til industrien, og ikke minst helsetjenesten.
Med boka Kunstig intelligens redder liv gir lege og forfatter Ishita Barua en innføring i hva kunstig intelligens (KI) er, hvordan den fungerer og hvordan den kan gjøre livet vårt bedre, samt hvilke utfordringer den fører med seg, for eksempel etiske dilemmaer.
Vi har intervjuet forfatteren for å få vite litt mer om hva denne boka egentlig kan lære oss.
En veldig sårbar situasjon
Barua er som lege vant til å måtte lese seg opp på den nyeste forskningen rundt medisin, men hvordan endte hun opp med å gå «all in» på kunstig intelligens?
– Som lege jobbet jeg med tarmkreftdiagnostikk på sykehus. Jeg gjorde såkalte koloskopier hvor man undersøker innsiden av tykktarmen med et kamera i enden av et fleksibelt rør. Det som ofte er utfordrende er å finne alle de små forstadiene til tarmkreft som kan gjemme seg bak foldene i tarmslimhinnen, og at man da overser forandringer som kan lede til kreft flere år senere.
Barua syntes dette var en vanskelig situasjon å være i som ung lege. Hvis hun gjorde en feil, hvilke konsekvenser kunne det få senere? Hun ønsker derfor å finne et verktøy som kunne gjøre legene bedre rustet til å takle slike situasjoner.
– Jeg begynte å forske på hvordan kunstig intelligens kunne være et slikt verktøy som hjelper oss som er helsepersonell til å bli enda bedre i jobben vår.
– Vi må jobbe aktivt for å unngå misbruk
For mange er kunstig intelligens et skummelt etisk dilemma. Finnes det problematiske aspekter ved å ta i bruk denne teknologien i medisin?
– Det er klart at kunstig intelligens, som all annen teknologi, kan brukes på en ondsinnet måte eller medføre utilsiktede virkninger. Derfor må vi lære oss hva denne teknologien er og innebærer, samtidig som vi utvikler regulering som beskytter oss, sier Ishita Barua.
Hun mener likevel at fordelene ved KI er for mange til å la være å bruke den.
– I et medisinsk perspektiv har kunstig intelligens potensialet til å forbedre diagnostisering, behandling og pasientomsorg. For å realisere potensialet til å utgjøre en positiv forskjell, må vi altså jobbe aktivt for å unngå misbruk, men vi må også aktivt jobbe for å unngå manglende bruk av denne teknologien.
Bestill Kunstig intelligens redder liv hjem i postkassen her.
Kjøp Kunstig intelligens som e-bok her.
Mer målrettet, raskere og mer effektivt
I boken skriver Barua om hvordan KI kan revolusjonere medisinen slik vi kjenner den i dag. Men hva er egentlig det aller kuleste med koblingen medisin og KI?
– Det må være spennet av ulike oppgaver kunstig intelligens kan løse eller optimalisere. Jeg synes det er ganske kult med KI-verktøy som kan generere gode tekster, bilder, musikk og filmsnutter. Men dette kan ikke måle seg med hvor kult det er at vi nå har KI-verktøy som AlphaFold, som med stor nøyaktighet kan forutsi den tredimensjonale strukturen til proteiner.
For de av oss som ikke er så bevandret i medisinens verden er ikke dette så lett å forstå, men pedagogisk nok er Barua rask til å forklare:
– Å forstå proteiners tredimensjonale struktur er avgjørende for å vite hvilken funksjon et protein har. Dette har vi forsøkt å løse de siste 50 årene, og det å kunne forstå dette omtales ofte som en hellig gral innen biologien. AlphaFold gjør at forskere vil være i stand til å bedre forstå sykdommer på et molekylært nivå. Dermed vil de potensielt kunne utvikle mer målrettede legemidler raskere og mer effektivt enn tidligere.
Hjelper oss å finne nye typer antibiotika
At KI er hjelpsomt når man forsker på nye medisiner og behandlingsteknikker er ikke så vanskelig å skjønne, men finnes det noen konkrete eksempler på hva KI har gjort for dagens medisin?
– Innen medisin har vi bl.a. sett at KI-verktøy bidrar til å oppdage forstadier til kreft tidligere. Vi er også i stand til å oppdage blodforgiftning tidligere. Dermed kan vi komme i gang med livreddende antibiotikabehandling mange timer tidligere enn før.
Dette med antibiotika er veldig interessant. De fleste av oss har jo hørt om, og vært redde for, antibiotikaresistens, men skal vi tro Ishita Barua, kan vi i alle fall være litt mindre redde nå som KI har ankommet medisinen.
– For å kunne behandle bakterieinfeksjoner i fremtiden er det viktig at vi finner nye antibiotika som bakteriene ikke har utviklet motstandsdyktighet mot. Dette har KI-verktøy bidratt til at vi gjør raskere nå.
Og ikke nok med det, KI gir også håp til de ufrivillig barnløse og de som ønsker seg opp fra rullestolen.
– KI-verktøy brukes innen IVF (prøverørsbehandling) for å hjelpe flere med å få barn. Vi bruker det også til å hjelpe folk som sitter i rullestol og har ryggmargsskader til å kunne gå igjen.
Bestill Kunstig intelligens redder liv hjem i postkassen her.
Kjøp Kunstig intelligens som e-bok her.
Pandemier kan forhindres
Selv om KI allerede brukes på sykehus verden over, er de virkelig store oppdagelsene fremdeles i fremtiden. Barua mener det er vanskelig å spå akkurat hva KI kommer til å bidra med, men har likevel en idé.
– Jeg tror noen av de viktigste oppdagelsene vil være innenfor legemiddelutvikling, enten det er snakk om å utvikle nye legemidler mot kreft, genetiske sykdommer eller vaksineutvikling. Jeg tror også at fremtidige pandemier vil bli forutsett ved hjelp av kunstig intelligens, og at sykdomsutbrudd kan forhindres i mye større grad ved hjelp av denne teknologien i fremtiden, sier hun.
KI kan være problematisk
På tross av at Kunstig intelligens redder liv-forfatteren er positiv til bruken av KI i medisin, og i samfunnet for øvrig, er hun likevel klar på at det finnes etiske kvaler knyttet til teknologien.
– Ja, definitivt. For eksempel kan noen KI-verktøy fungere som en «svart boks». Det kan være vanskelig å forstå hvordan de kommer frem til en bestemt anbefaling eller konklusjon. Dette kan være problematisk innen medisin, spesielt hvis et KI-verktøy foreslår en feil diagnose eller feil behandling.
Barua peker også på mer sosiale utfordringer som diskriminering.
– Som lege frykter jeg også at KI-verktøy kan bidra til diskriminering og reproduksjon av fordommer som følge av manglende representasjon av enkelte pasientgrupper i datasettene. Og det er også grunn til å frykte at det kan oppstå en ansvarspulverisering når helsepersonell fatter beslutninger på bakgrunn av anbefalinger fra KI-systemer.
Kunstig intelligens angår oss alle
Tross de problematiske aspektene er altså Ishita Barua en forkjemper for kunstig intelligens. Men hva var det som gjorde at hun gikk i gang med å skrive Kunstig intelligens redder liv?
– Jeg har skrevet denne boken fordi jeg ser at mange ønsker å forstå mer om kunstig intelligens, samtidig som de frykter følgene av teknologien. Som forsker når jeg ut til mange akademikere, men jeg ønsket også å treffe et langt bredere publikum fordi kunstig intelligens er noe som vil angå oss alle. I denne boken ønsker jeg å formidle mange av de fantastiske mulighetene innen medisin som kunstig intelligens introduserer, men også å belyse dilemmaene vi står overfor i møte med teknologien.
Bestill Kunstig intelligens redder liv hjem i postkassen her.
Kjøp Kunstig intelligens som e-bok her.