Julegaver kan være vanskelig. Hva gir man til en pappa som har alt? Heldigvis blir de fleste glade for å få en bok – til inspirasjon, nytte eller bare for å kose seg.
Passer ikke disse bøkene helt? Sjekk ut vår ultimate julegave-guide, med bøker for krim-elskeren, sportsidioten, friluftsmennesket, eller historie-nerden (blant annet!)
Pappas runer av Terje og Marte Spurkland
Terje Spurkland var en av de fremste forskerne på et felt de færreste har særlig snøring på: Runer.
Da han ble diagnostisert med kreft, holdt han på med et manus til en bok om runenes historie. Datteren Marte, anerkjent journalist og forfatter av kritikersuksessen Klassen, innså at hun ikke hadde lyttet godt nok etter når faren snakket. Derfor bestemte hun seg for å hjelpe han å fullføre boka gjennom sykeleiet.
Det har blitt til en underfundig bok: Dels runehistorie, dels en historie om dødelig sykdom og dels en varm skilding av et far-datter-forhold.
Det kunne kanskje blitt kaotisk og smalt, men i Marte Spruklands kompetente hender har det blitt alt annet:
«Jeg synes Marte Spurkland har klart dette med barvur, på en måte som både er stilsikker og inderlig», skriver Ola Hegdal i NRK. Morgenbladet, på sin side, kaller det «en vakker bok, spesielt fordi teksten er ekte vare».
Pappas runer er en lærerik og interessant bok, samtidig som den minner deg på hvor viktig det er å lytte til dine nærmeste. Kanskje årets fineste julegave til en far du er glad i.
Fem hundre sekunder fra solen av Ken Opprann
Det tar fem hundre sekunder for lyset fra solen å nå oss her nede på jorda. Å fange dette lyset, akkurat slik det treffer i et brøkdel av et sekund, er fotografens jobb. Uten lys, intet foto – og uten det naturlige sollyset, intet dokumentarfotografi.
Få i dette landet har gjort det lenger og bedre enn enn Ken Opprann, tidligere Aftenposten- og nå frilans-fotograf.
I denne praktfulle coffee-table-boka har han samlet høydepunktene fra en lang karriere over hele verden.
Fotografiene kjenner ingen begrensing, hva gjelder geografi, tematikk, etnisitet: Dypest sett handler det om menneskeverd, uavhengig av religion, kultur, ideologi og nasjonalitet.
Fem hundre sekunder fra solen er akkurat den avstanden som trengs for livet til å blomstre. Hvem er det som lever og hva bruker de livet til? Denne boken gir i alle fall noen visuelt slående svar.
Gullungen av C.J. Tudor
Elsker faren din krimbøker, har han nok allerede lest C.J. Tudors Krittmannen, som i fjor ble tildelt Gullkulen for beste krim- og spenningsbok. Dette er spenning på nivå med Stephen King – men ikke ta det fra oss, for King sier selv: «Liker du det jeg skriver, vil du like dette».
I år fulgte Tudor opp med Gullungen, en bok som kanskje overgår den forrige hva gjelder utsøkt psykologisk krim:
«C. J. Tudor markerte seg sterkt med Krittmannen, men denne boka plasserer henne virkelig på kartet», skriver Kirkus Review. Adresseavisen kalte den «… en fascinerende og original historie» og trillet terningkast fem.
Vi møter læreren som vender tilbake til skolen han en gang gikk på, men ikke uten skjulte hensikter:
Å konfrontere gamle venner fra fortiden, som ikke er særlig begeistret over å se ham – og å nøste opp i hva som skjedde i den skjebnesvangre episoden i gruven, da livet ble snudd på hodet.
Dette er et djevelsk oppsiktsvekkende mysterium vil sjokkere og tilfredsstille selv den mest erfarne leser.
Spermageddon av Niels Christian Geelmuyden
I en av høstens aller viktigste bøker, påpeker Niels Christian Geelmuyden et problem som burde få de fleste menn til å sperre øynene opp: Sæden vår suger.
Sædkvaliteten i den vestlige verden er redusert med nesten 60 prosent på mindre enn 40 år. Stadig flere par er ufrivillige barnløse.
Med dårligere sæd følger også dårligere helse og kortere liv. Og det skumleste: Ingen vet helt sikkert hva det kommer av.
Geelmuyden har skrevet en uhyre interessant og engasjerende oversikt over forskningen som er tilgjengelig på området. Det er ikke akkurat lystig lesning, men føyer seg inn i rekken av problemer vi ikke har råd til å overse.
Eller for å si det som Dagens Næringsliv: «Den mest deprimerende boken du vil lese i år. Nettopp derfor skal du lese den».
(PS! Om ikke annet, kan du trøste deg med én ting som hjelper på sædkvaliteten: Regelmessig sex).
Plutselige varmegrader av Ingeborg Arvola
Plutselige varmegrader er boka der en pølse kan gi en åpenbaring og en druknet flyktning kan være et gode – for noen.
I sitt 20. år som forfatter, serverer Ingeborg Arvola denne nydelige, lille novellesamlingen. Den er full av små historier med absurde vendinger som legger fingrene mot pulsen på tiden vi lever i.
Vi møter for eksempel mobilspill-avhengige Einar, som får seg jobb på en båt i Middelhavet. Mannskapet på båten jobber med å lete etter forliste flyktninger, men ikke for å redde dem. Det er er nemlig organene deres som er interessante.
Arvola selv kommenterte det ikke helt ukontroversielle plottet i et intervju med Boktips tidligere i år: – Kanskje jeg tenkte litt som en stand-up-komiker. De må gå til ytterpunkter for å finne komikken i ting.
Oslo – byens historier fortalt gjennom 53 kart av Geir Tandberg Steigan
«Du er hjælpesløs i denna byen, hvis du ikke skjønner hvordan Oslo var før i tia».
Harald Eias Oslo-losen hadde elsket denne boka – en praktisk og oversiktlig bibel for enhver Oslo-basert lokalhistorie-nerd.
I tillegg til kart med oversikt over middelalderbyen, T-banens utvikling, og industriens inntog og avmarsj, får du også et innblikk i tilholdsstedene til Kristiania-bohemene, til Munch og Ibsen – eller Harry Hole og Noora fra Skam.
Boka gir deg også en fullstendig oversikt over «snublesteinene», minnesmerkene for deporterte jøder under andre verdenskrig, som finnes over hele byen.
En flott bok til by-, kart- og historie-interesserte fedre.