Hva er egentlig kjærlighet? Ofte går vi til kunsten og litteraturen for å finne svar. Poetene, romanforfatterne, filosofene, musikerne, regissørene, billedkunstnerene – i tusenvis av år har mang en time blitt brukt for å forsøke å beskrive dette mysteriet. Det er en grunn til at kjærligheten sies å være blant kunstens tre store temaer, sammen med havet og døden.
Men hvis vi ser bort fra poetens luftige vendinger eller Hollywoods romantiske klisjeer: Hva er kjærligheten egentlig, helt konkret? Hva kan de håndfaste naturvitenskapene – psykologien, biologien, og så videre – fortelle oss om dette abstrakte fenomenet?
Det var dét den danske journalisten Lone Frank ville undersøke.
Da hun mistet kjæresten sin til kreft i en alder av 56, innså hun at hun egentlig ikke hadde peiling. Hun hadde egentlig aldri interessert seg heller – for henne hadde det alltid vært så mye annet som var viktigere. Men som Joni Mitchell pleier å si: You don’t know what you’ve got till it’s gone. Nå stod hun der, uten mann, barn, nær familie eller gode venner og spurte seg selv: Hvorfor er kjærligheten så viktig for mennesket, og kunne hun selv leve uten?
Boka Størst av alt – Om kjærlighetens natur er tilgjengelig som e-bok og i fysisk format.
Størst av alt er forskningsformidling av beste merke: fullstendig oppslukende og dypt fascinerende
Dagens Næringsliv
Finn Skårderud: «En lærd og personlig reise»
I podcasten Ingen elsker Lone Frank begynte hun sin oppdagelsesreise i kjærlighetens navn. Nå har hun utviklet prosjeketet i bokform. Resultatet, den fabelaktig engasjerende populærvitenskapelige boka Størst av alt – Om kjærlighetens natur, har fått strålende mottagelser av anmelderne.
I sitt intervju med Frank for Aftenposten, beskriver psykiater Finn Skårderud boka som «både en lærd og personlig reise, om savn, seksualitet, sinnets synapser, nettdating og mye mer».
Ellen Sofie Lauritzen i Dagens Næringsliv skriver på sin side at «Størst av alt er forskningsformidling av beste merke: fullstendig oppslukende og dypt fascinerende». I anmeldelsen mener hun at «Lone Franks kloke betraktninger er også nyttig lesning for alle som har elsket, mistet, eller føler seg litt fortapt».
Danskene jubler: «Full av geniale gullkorn og komiske opptrinn»
I hjemlandet Danmark er Frank, som en av landets fremste formidlere av naturvitenskap, en stor stjerne. Hun har doktorgrad i nevrobiologi, og har siden 1998 vært ansatt som vitenskapsjournalist i Weekendavisen, i tillegg til å arbeide med både radio, tv og dokumentarfilm. Flere av hennes artikler har også blitt publisert i Norge av Morgenbladet. Bøkene Mine vidunderlige gener (2010) og Lystens pioner (2016) har høstet stor anerkjennelse.
Den hjemlige pressen er ikke mindre begeistret for Størst av alt.
Franks egen avis, Weekendavisen, kaller boka «vidunderlig», og trekker frem humoren i sin anmeldelse: «Størst av alt kan faktisk være helt utrolig morsom. Jammerdalen er full av geniale gullkorn og komiske opptrinn.»
Berlingske gir boka 5 stjerner, og under overskriften «Hun innkretser hudløst kjærlighetens vesen» skriver anmelderen at boka er «en gullgruve av velvalgte og velskrevne ord om kjærlighet […] En fullstendig fremragende bok.»
– Den romantiske kjærligheten tilhører fortiden
Størst av alt er med andre ord et selvsagt valg å plukke med seg fra bokhandelen, om du, som de fleste av oss, er nysgjerrig på hva denne kraften vi kaller kjærlighet egentlig er for noe.
Og har du ikke troa på kjærligheten, kan det godt være du finner noe trøst, du også. For når Finn Skårderud spør Frank om hva hun har lært mens hun har jobbet med boka, svarer hun:
– Mange ting, som at kjærligheten flyter. Vi bør få et mer realistisk forhold til den romantiske kjærligheten. Den tilhører fortiden.
Boka Størst av alt – Om kjærlighetens natur er tilgjengelig som e-bok og i fysisk format.