Johann Haris nye bok Stjålet fokus er ikke en selvhjelpsbok i klassisk forstand, men heller en advarsel til hver og en av oss. Denne advarselen er like enkel som den er skremmende: vi klarer ikke lenger å konsentrere oss, og det er et stort problem.
Johann Hari er engelsk journalist og har tidligere skrevet New York Times-bestselgeren Chasing the Scream – om avhengighet. Hari er også en svært dyktig formidler og TED-talken hans «Everything You Think You Know About Addiction Is Wrong» har blitt sett mer enn 20 millioner ganger.
Også i Norge har boken blitt godt mottatt, og Dagbladets anmelder skriver: «Johann Hari forklarer vårt ufokuserte virvar skarpt og inspirerende» og triller terningkast 5.
Fokuset har blitt stjålet
I Stjålet fokus legger Hari ut på en langstrakt reise for å snakke med verdens ledende eksperter og finne ut hvorfor dette skjer med oss – og det han konkluderer med er at alt vi trodde vi visste om dette feltet er feil.
Vi tror vår manglende evne til å konsentrere oss er våre egen personlige falitt – en skavank ved hver og en av oss. Det er det ikke. Dette har blitt gjort mot oss – av mektige eksterne krefter – og det har blitt gjort over tid. Vårt fokus har blitt stjålet fra oss.
Boka Stjålet fokus kan du bestille hjem her.
Samfunnet er truet
Det er ikke uvanlig å høre eksperter, venner, naboer eller kollegaer snakke om hvor skadelig sosiale medier er for oss. Likevel er det få av oss som virkelig tar det inn over oss.
«Jeg har jo kontroll på mobilbruken min», «Jeg har jo konsentrasjon».
Dette tenker du kanskje når du hører prat om dette, men hvor mange ganger i løpet av arbeidsdagen sjekker du egentlig telefonen? Hvor ofte setter du en arbeidsoppgave på pause fordi du kommer på at du må sjekke en mail, trykke på en annen fane eller rett og slett bare må sjekke om posten din på Instagram har fått noen likes?
I følge Johann Hari bytter collegestudenter i USA oppgave hvert 65. sekund. Problemet med dette er at det tar lang tid å gjenvinne konsentrasjonen du hadde på den opprinnelige arbeidsoppgaven hvis du avbryter den. Hari mener vår tapte konsentrasjon ikke bare har blitt et problem for individene, men at mangelen på konsentrasjon også truer hele samfunnet.
12 årsaker – og løsningene vi trenger
Gjennom boken oppdager Hari at det finnes tolv dypereliggende årsaker til denne krisen, og han viser oss hvordan han oppdaget det gjennom en engasjerende reise – en ferd som tar ham fra Silicon Valley-avhoppere, til vegetarianere som diagnostiserer hunder med ADHD, fra en favela i Rio der alle har mistet konsentrasjonen på en spesielt surrealistisk måte, til et kontor på New Zealand som oppdaget en bemerkelsesverdig teknikk som ga deres ansatte konsentrasjonsevnen tilbake.
For viktigst av alt er dette en bok som viser oss hvordan vi kan gjenvinne vårt fokus, dersom vi bestemmer oss for å kjempe for det.
Bestselger verden over
Den norske oversettelsen av boken blir sluppet i Norge 2. februar, men den engelske utgaven ble sluppet allerede i fjor. I løpet av fjoråret ble boken nummer én på The Times bestselgerliste, og ble listet opp blant årets aller beste sakprosabøker i The Financial Times og The Wall Street Journal. I sin anmeldelse av boken skrev avisen The Telegraph «Hvis du bare skal lese én bok om hvordan den moderne verden gjør oss gale, les denne».
Det er heller ikke bare de store avisene som har latt seg begeistre av denne utgivelsen. Også kjendiser har slengt seg på, og Oprah Winfrey skriver: «Denne boken er akkurat det verden trenger nå», mens skuespiller, forfatter og komiker Stephen Fry supplerer med: «En vakkert undersøkt og argumentert utforsking av sammenbruddet av menneskets evne til å konsentrere seg».
Stor interesse før «Stjålet fokus»
Allerede før boken foreligger på norsk har den satt i gang en debatt, også her hjemme i Norge. NRK-journalist Ragnhild Laukholm Sandvik skrev nylig en artikkel på NRK.no, basert på et intervju hun gjorde med forfatteren. Også der er konklusjonen den samme: utviklingen er skremmende.
Også i Klassekampen er boken blitt omtalt: «Dens fremste egenskap er nok hvordan den retter seg mot et bredt lag og bruker oppmerksomhet som en paraply som samler en rekke trekk ved vår tid. Når elementene settes i sammenheng, framstår argumentasjonen hans overbevisende. Den personlige, velskrevne formen er lett å like», skriver Silje Bekeng.
Boka Stjålet fokus kan du bestille hjem her.