Drittslenging, løgner, faktafeil og dyp splittelse. Den amerikanske valgkampen er et sirkus uten like – nå kanskje mer enn noen gang. Så når de to presidentkandidatene dukker opp på skjermen, hva med å bare skru av lyden og heller se på hva som ikke blir sagt?
Hele tiden sender vi ut hundrevis av subtile og underbevisste signaler via kroppspråket vårt.
Faktisk utgjør språket kun rundt 30% av det vi kommuniserer, mens 70% av det vi sier kommer fra kroppsspråket vårt.
Dette gjelder også politikerne våre, selv om de i større grad enn de fleste er svært klar over hvordan de ter seg.
Men en som kan dekode selv den mest polerte topp-politikeren er Vidar Hansen.
Hans evner til å lese og tyde kroppsspråk gjør at han blir kalt Norges svar på Sherlock Holmes. I sin tidligere karriere som politimann hadde Hansen rykte på seg for å kunne lese tankene til de kriminelle, som etterhvert nektet å la seg avhøre av han.
Kroppsspråket lekker alltid informasjon
– Kroppsspråket lekker alltid informasjon og du kan fange opp tegn som forteller om usikkerhet, nervøsitet eller liten tro på egne utsagn, forteller Hansen.
Denne høsten er han og medforfatter Siri Lill Mannes aktuell med boka Kunsten å lese kroppspråk, der han lærer deg å forstå andres og eget kroppspråk – og hvordan du kan bruke det til din fordel.
Boka Kunsten å lese kroppsspråk er tilgjengelig som e-bok og i fysisk format.
– Dominerende og kraftfullt kroppspråk
Hansen har selv coachet flere norske politikere i kroppslig fremtoning. Han mener kroppsspråket til både Trump og Biden snakker til sine velgere ut fra deres synspunkt og politiske ståsted.
– Donald Trump er fullt klar over at han er verdens mektigste mann og har dermed et generelt dominerende og kraftfullt kroppsspråk, sier Hansen.
Akkurat dét har det vel aldri vært noen tvil om. Trumps mest kjente gester, understreker alle at han mener alvor – det være seg fingeren i været eller den karateslag-lignende kuttebevegelsen.
Blir han presset inntar han en dominerende rolle
– Han tar mye plass med å slå ut armene, holder hodet høyt og står støtt på podiet. Blir han presset inntar han en dominerende rolle og kan bruke hersketeknikker for å ta kontroll over situasjonen, sier Hansen.
Slik oser for eksempel Trumps håndtrykk av makt: Han rykker til i armen slik at den andre ofte kommer i ubalanse.
– Dette er sannsynligvis gjort for å få et psykologisk overtak og få den andre person til å framstå litt keitete og underdanig, mener Hansen.
Se eksempler i denne videoen fra britiske The Telegraph:
– Biden var tydeligere før
Biden, derimot, har ikke et like karakteristisk kroppslig uttrykk.
– Det er interessant er å studere Biden i sine yngre dager. Da var han mer tydelig i både tale og kroppsspråk. Nå er kroppsspråket litt mer stivt og mindre bevegelig, sier Hansen.
Han legger til at det har sammenheng med at kroppspråket forandrer seg med alderen. I barndommen har vi ofte et tydeligere kroppspråk, for å kompensere for manglende taleeevner.
Når Joe Biden ikke er så kvikk i talen som før, påvirker dette kroppsspråket
– I hjernen er det et område som kalles Brocas-området. Brocas-området styrer hender og armer i takt med tale. Når Joe Biden ikke er så kvikk i talen som før, påvirker dette kroppsspråket. Alderen kan også spille en rolle i forhold til bevegelighet og fysikk, sier Hansen.
Hansen nevner også at Biden har blitt kritisert for å ha et for nærgående kroppsspråk, slik det vises CNNs video under. Biden har senere gått ut og beklaget denne hendelsen.
20,000 uriktige påstander
En avgjørende faktor når man skal lese noens kroppspråk er å se på hva som avviker fra normalen. Oppstår det uventede hendelser eller stressende situasjoner, prioriterer hjernen vår de store muskelgruppene og man har vanskeligere for å kontrollere nyansene i kroppspråket. Slik kan man for eksempel ofte avsløre om noen lyver.
De beste løgnerne er de som er dominerende og selvsikre
Ifølge avisen The Washington Post har Trump kommet med rundt 20,000 uriktige påstander siden han ble innsatt som president. Men Vidar Hansen mener Trumps dominerende kroppspråk gjør det vanskelig å avsløre.
– De beste løgnerne er de som er dominerende og selvsikre. Det virker som det betyr lite for han, for han blir ikke rykket ut av sitt normale kroppspråk, sier Hansen.
Valgets x-faktor
Vi kommer kanskje ikke til å kunne spå hvem som vinner valget kun utifra kroppspråket helt enda. Men ifølge Hansen er det ett trekk som har vist seg å være markant i amerikanske presidentvalg: Nemlig høyden.
– Å være høy er generelt det mest fremtredende fysiske trekket som påvirker mennesker ubevisst til å fremstå som mer attraktive i andres øyne. Å være høy er også forbundet med makt og prestisje, sier Hansen.
Historisk sett har den høyeste kandidaten vunnet presidentvalget i to av tre tilfeller.
– Skal en legge dette til grunn så vil Donald Trump ha en fordel i valget i november med sine 191 cm mot Joe Bidens 183, sier Hansen.
Boka Kunsten å lese kroppsspråk er tilgjengelig som e-bok og i fysisk format.
Interessert i mer Trump & Biden? Les deg opp med Hans Olav Lahlums kunnskapsrike dobbelbiografi: Trump, Biden og slaget om USA.