Hvorfor elsker egentlig unge gutter å tegne tissefanter i snøen? Hva får en mann til å sende dickpics til kvinner de nesten ikke kjenner? I boken Menn viser fram pikken sin undersøker Caroline Hainer mannens komplekse forhold til sitt kjønnsorgan.
Skrevet mye om menn og kropp
Noe av bakgrunnen for at hun har skrevet denne boken startet med at hun selv fikk tilsendt en dickpic for rundt tre år siden. Samtidig har Hainer alltid vært nysgjerrig på det motsatte kjønn.
– Som filmkritiker har jeg også skrevet mye om den mannlige kroppen på film og TV. Og da jeg faktisk fikk tilsendt et bilde av en erigert penis, ble jeg oppriktig nysgjerrig på hvorfor menn sender slike bilder. Svaret ble langt, som du skjønner, forteller Caroline og smiler lurt.
Boken er (naturlig nok) blitt superaktuell i forbindelse med alt som har skjedd og skjer rundt #metoo. Denne uken besøker Caroline Hainer Norge og Oslo for første gang. Medieinteressen er stor, og morgenen torsdag 8. mars deltar hun nettopp i en paneldebatt hvor #metoo er tema på Nationaltheatret. Samme kveld gjester hun Cappelen Damms 8. mars-arrangement, Kvinner og makt, på Kulturhuset.
Dickpics og #metoo
– Boken min kom ut i Sverige akkurat da #metoo-kamanjen virkelig brakte løs. Den positive effekten ble jo at vi startet å snakke om oppførsel og ulikheter innenfor seksualitet og kjønn. Det er bra! I tillegg fikk man en del ord og verktøy som man kunne benytte seg av, sier Caroline.
For Hainers del var det likevel ikke bare positivt alt det som skjedde rundt #metoo med tanke på hennes feministiske prosjekt og dickpics-bok.
– Ønsket mitt med denne boken er å gi et ærlig og analytisk innblikk i å prøve å forstå hvorfor menn sender slike dickpics. Formålet mitt med å vise at dette er en del av noe mye større havnet i bakgrunnen med #metoo-debatten. Plutselig ble boken sett på som et innlegg i denne debatten, det synes jeg ikke at den er, sier hun.
En mannlighet i forandring
Så hva skal leserne sitte igjen med etter å ha lest boken Menn viser fram pikken sin? Utforskningen ledet henne til spørsmål om manndom, Antikkens fallossymboler, idrettens lagbilder, valgkampanjer, Internettets mørke kroker, og ikke minst dickpics. Men boken handler også om en manndom i forandring.
– Endringene hos menn må sees i relasjon til kvinner. Uten den ene finnes ikke den andre. Vi må erkjenne ulikhetene mellom kjønnene, men for å gå videre må vi også forstå hvorfor. Det er der det stopper opp i dag, forklarer Hainer og legger til:
– Jeg håper boken min kan vekke til live tanker og spørsmål som havnet i bakgrunnen. Nå har vi fastslått at det finnes ulike nyanser overalt, uavhengig hvor vi er eller jobber. Neste steg blir å forstå hvorfor – og der igjen kunne viske ut forskjellene, avslutter hun.
«Menn som viser fram pikken sin» er oversatt av Anette Garpestad.