Seks bøker som forklarer verden i 2024

Dokumentar og samfunnSamfunn og debattSeks bøker som forklarer verden i 2024

Fra amerikansk politikk og kunstig intelligens til situasjonen i midtøsten – vi har samlet noen bøker som kan hjelpe med å forstå den komplekse verdenssituasjonen vi er inne i.

Estimert lesetid 5min
Fotokollasj av bokomslag på et verdenskart
Hva er bakgrunnen for det som skjer i verden i 2024? Vi har funnet frem seks nye bøker som gir hvert sitt svar på spørsmålet.

Verden i 2024 er ikke så veldig lett å forså seg på. Krig, kunstig intelligens og klimautfordringer er bare noe av det som turer verdensfreden. I havet av informasjon er det vanskelig å vite hva som er hva, og hvilke kilder man kan stole på.

Vi har derfor samlet et knippe bøker som kan hjelpe med å forså verdenssituasjonen, fra de lange linjene til de viktige detaljene.

BØKER SOM HJELPER MED Å FORSÅ VERDENSSITUASJONEN:

Skremmende om kunstig intelligens

Nexus av Yuval Noah Harari

Fra forfatteren av bestselgeren Sapiens kommer den banebrytende historien om hvordan informasjonsnettverk har skapt, og destabilisert, vår verden.

I Nexus undersøker Yuval Noah Harari hvordan informasjon og nyvinninger har påvirket menneskets historie. Han tar oss fra Steinalderen til i dag, og viser hvordan ny teknologi har gavnet oss som art, men også hvordan våre framskritt, med kunstig intelligens i spissen, er i ferd med å ta oss igjen, og kanskje ødelegge hele vår eksistens.

Taiwans kamp for selvstyre

Stormens Øy av Kristoffer Rønneberg

Hva er greia med Taiwan, og hvorfor er Kina så interessert i denne lille øya? Det er dette Kristoffer Rønneberg prøver å gi et svar på i sin aktuelle og tankevekkende nye bok Stormens Øy.

Boken som tar for seg Taiwans komplekse situasjon i dagens geopolitiske klima. Rønneberg gir et dypdykk i øyas historie og personlige fortellinger fra Taiwans innbyggere, som kjemper for å opprettholde sin identitet og demokratiske verdier i møte med eksterne trusler og supermakters spill. Slik blir boka en refleksjon over demokratiets fremtid og Vestens rolle i å stå opp mot autoritære regimer – og sist men ikke minst: en påminnelse om demokratiets betydning og skjørhet i den globale maktbalansen.

Demokratiets trussel

Diktatorklubben – Anne Applebaum

I verden i dag er det ikke noen selvfølge å leve i et fungerende demokrati, og i følge Diktatorklubben står også de som er så heldige at de gjør det i umiddelbar fare for å miste dette privilegiet.

I denne brennaktuelle boken ber Anne Applebaum verdens demokratier om å fundamentalt endre strategi i kampen mot en helt ny type trussel.

Denne trusselen er autokratene. Autokrati er en styreform der én person, eller en liten gruppe, sitter på mesteparten av den politiske makten – til motsetning fra et demokrati.

Applebaum beskriver hvordan disse autokratier har begynt å sammarbeide for undergrave den demokratiske verden, og gir innsiktsfulle refleksjoner rundt hvordan vi bør organisere oss for bekjempe dem.

En guide til det amerikanske valget

Kamala Harris mot Donald Trump – Hans Olav Laluhm

Denne høsten skal det avholdes valg i verdens mektigste land, USA. Valgkampen er i full gang, og det står mellom demokratenes Kamala Harris og republikanernes kandidat Donald Trump. Valget ser ut til å bli en av de største thrillerne i amerikansk valghistorie, og Hans Olav Laluhm har skrevet et imponerende verk om de to kandidatene.

Dette er ikke bare et presidentvalg, men også et veiskille. Hvilken politisk retning skal stadig mer splittet USA ta?

Hvem er egentlig Trump?

Trump Kort forklart – Hans Høeg

Med sin debutbok Vår mann i Washington etablerte Hans Høeg seg i Norge som en av de mest underholdende, originale og innsiktsfulle ekspertene vi har på Amerikansk politikk.

Trump forklart utforsker den tidligere stabssjefen i Kongressen det komplekse landskapet rundt en av de mest kontroversielle politiske figurene i moderne amerikansk historie, og forsøker å se for seg mulige og umulige konsekvenser av det som i de flestes øyne fremstår som et skrekkscenario: Fire nye år med Trump som president.

Trump forklart vil gi deg en ny forståelse av mannen bak bevegelsen som har destabilisert den vestlige verden, og de understrømningene presidentskapet hans har satt i gang. Og med Høegs unike blanding av humor og alvor, er dette en bok som vil underholde like mye som den opplyser.

En kompleks og blodig historie

Jerusalem – Trond Bakkevig

Nok en gang er verdens øyne rettet mot Israel og Palestina – og i kjernen av denne konflikten finner vi det som er en av verdens aller viktigste byer; Jerusalem.

I Jerusalem – Kirkehistorie og politikk trekker forfatter Trond Bakkevig de lange linjene. Gjennom 2000 år følger forfatteren Jerusalems dramatiske historie slik den nedfelles i de kristne samfunnene i byen.

Bakkevig har selv arbeidet i mange år med å tilrettelegge for samtaler mellom kristne ledere i Israel og Palestina, og besitter en unik kombinasjon av teologisk og politisk erfaring blant annet fra mellomkirkelig råd, som rådgiver for norske utenriksministre, og medlem av kirkenes verdensråd.

Boken er en fascinerende vandring i spennet mellom politikk, kultur, gudstro og evige konflikter i det hellige land.