Anne-Britt Harsem: – Overgrepene er prisen hun må betale for å få omsorg

Stine Reksten ble utsatt for overgrep i flere år, men valgte å ta opp jakten på sin overgriper for å få ham dømt. Anne-Britt Harsem forteller den rystende historien i boka «Jakten på en serieovergriper».

Estimert lesetid 5min

«Dette er en historie om grooming, et begrep som var ganske nytt for meg da jeg startet på boka», sier Anne-Britt Harsem i et intervju på arrangementet Boktips LIVE.

Grooming handler om å bygge en relasjon til en mindreårig basert på tillit og nærhet, for å kunne utnytte og manipulere dem.

I Jakten på en serieovergriper forteller Harsem den rystende historien om Stine Reksten, som i flere år ble utsatt for overgrep. Men da hun senere skjønte at hun ikke var alene, tok opp jakten på overgrepsmannen, for å få ham dømt.

«Anne-Britt Harsem har skrevet en bok du umulig kan legge fra deg uberørt», skriver Nettavisens Arild Rønsen og gir boka terningkast 5.

Se hele intervjuet med Anne-Britt Harsem fra Boktips LIVE i videoen øverst.

Du kan også høre intervjuet som podcast her:

Boka Jakten på en serieovergriper kan du bestille hjem her.

– 11 år gammel er hun praktisk talt suicidal

Det er ikke første gang Harsem Hun debuterte som sakprosaforfatter i 2012 med Mammas svik, om overgrepssaken i Alvdal. Året etter ga hun ut oppfølgeren Brev til min datter og til slutt I et hus i Alvdal. Bøkene utgjør den såkalte Alvdal-trilogien. Senere har hun skrevet dokumentarbøker om overgrepssaken i Tysfjord, om naboene rundt Utøya, og om karismatisk kristendom.

Historien i Jakten på en serieovergriper forteller hun i nært samarbeid med Stine Reksten. Reksten opplevde overgrep som varte gjennom flere år. Som voksen skjønte Reksten at det kunne være flere ofre enn henne. Og at hun måtte stoppe ham.

Stine vokser opp i en liten bygd på Vestlandet. Hjemme går mor med hørselvern på hodet for å stenge ute lydene fra barna. Barneverntjenesten forsøker å hjelpe den dysfunksjonelle familien.

– Stine har det ikke bra hjemme, og hun blir mobbet på skolen. 11 år gammel er hun praktisk talt suicidal, forteller Anne-Britt Harsem i intervjuet på Boktips LIVE.

Blir kontaktet på nett

En kveld logger Stine seg på internett med mobiltelefonen hun fikk til elleveårsdagen, og lager en profil på en chatteside. For første gang opplever hun å få positiv oppmerksomhet. Noen uker senere skriver hun til gruppa: «Hva er den minst smertefulle måten å dø på?» Før monitor rekker å slette meldingen får elleve-åringen et svar: «Du får ikke lov til å forlate denne verden før du har blitt kjent med meg. Alt skal ordne seg, det lover jeg deg.»

Mannen presenterer seg som Otto. En trettisju år gammel mann fra Østlandet. Etter noen måneder med kontakt kommer han til Vestlandet og besøker henne. Det er begynnelsen på et overgrepsmareritt som varer gjennom flere år.

Stine var redd ham, hun følte på skyld og skam, samtidig var hun avhengig av ham og glad i ham. Han plasserte henne i en umulig situasjon.

– Hun forstår at overgrepene er prisen hun må betale for å få omsorg og kjærlighet, sier Harsem.

Rollebytte

Mange år senere ser Stine et bilde av Otto i avisen. Han er på konsert, står helt framme ved scenekanten, omringet av masse barn. Hun skjønner at det kan være flere ofre enn henne.

– Hun blir ordentlig dårlig av traumer, men hun skjønner at hvis noen skal stoppe ham, så må det være henne, forteller Harsem.

Hverken politiet, barnevernet, skolen eller foreldre hadde klart å stoppe ham. Derfor måtte hun gjøre det selv. Hun tar opp igjen kontakten med Otto.

– Stine bestemmer seg for at hvis hun anmelder han, skal det ikke være den minste tvil – det skal ikke skje at saken blir henlagt og at han slipper som en fri mann.

Rollene byttes om. Stine er nå voksen, og har overtaket i relasjonen. I to år jakter hun på serieovergriperen, samler bevis før hun går til politiet.

– Stine er en svært oppegående, intelligent ung dame. Hun samler bevis i form av meldinger. Det som er viktig for henne, er at hun kan få han til å bekrefte at han forgrep seg på henne første gang da hun var 12 år. Til slutt får hun også den meldingen, sier Harsem.

Etterforskningen avdekker flere ofre, og takket være Stine kan politiet pågripe mannen, reise tiltale og få ham dømt.

– Han soner as we speak, sier Harsem.

– Hun har åpnet seg 100%

Jakten på en serieovergriper er en sterk historie der det er tydelig at Harsem og Stine Reksten har hatt et tett samarbeid.

– For at jeg skal kunne skrive denne boken, har jeg vært avgjørende av at Stine og jeg har hatt en god dialog, at hun er 100% trygg på meg. Når man leser den, ser man at hun har åpnet seg 100% – hennes innereste tanker og følelser, alt er i den boken. Det tror jeg har vært en god prosess for Stine, for nå slipper hun å bære historien med seg hele tiden, for nå er den mellom to permer, sier Harsem.

Historien om Stines jakt på serieovergriperen er unik, men problemet med grooming og overgrep via nett er dessverre enda alt for utbredt.

– Stine er en utrolig tøff, ung dame, som har valgt å stå frem og fronte dette, fordi Otto ikke er den eneste. Derfor er denne boka så viktig, fordi man får et innblikk i hva våre barn risikerer å møte på nettet.

I forbindelse med lanseringen av boka var Stine Reksten gjest hos Lindmo på NRK. Intervjuet kan du se her.

Se hele Boktips LIVE-intervjuet med Anne-Britt Harsem videoen øverst i saken.

Boka Jakten på en serieovergriper kan du bestille hjem her.