I Det skjulte nettverket forteller den meritterte journalisten Annemarte Moland om unge jenter som deler bilder av selvskading og selvmordstanker i egne nettverk på Instagram, der hundrevis av tenåringer fra hele landet er aktive.
Den 28. oktober gjestet forfatteren Cappelen Damm-huset for å snakke om boka med psykologspesialist Fredrik Andreas Walby, som er tilknyttet Nasjonalt senter for selvmordsforskning og -forebygging. Opptaket fra samtalen kan du se øverst i saken.
I sin anmeldelse av boka for Morgenbladet skriver Joanna Rzadkowska: «I tillegg til å være en prisverdig undersøkelse av et underbelyst fenomen, er boken en påminnelse om å se mennesker i kontekst».
Boka Det skjulte nettverket kan du bestille hjem her.
Har du behov for å snakke med noen?
- Kirkens SOS hjelpetelefon: 22 40 00 40.
- Chat på https://www.soschat.no/
- Mental helses hjelpetelefon: 116 123.
- Chat på https://www.sidetmedord.no/
– Vi har reist en lang vei sammen
Det skjulte nettverket startet som en serie artikler for NRK, først publisert i 2018 og senere fulgt opp i høsten 2019. I boka har Moland gått enda dypere inn i nettverket, og vi får bli godt kjent med fire av jentene som har såkalte «skjulte» kontoer.
– Flere av de som var mine anonyme kilder den gangen, for nesten tre år siden, er nå med i boka. Vi har reist en lang vei sammen, fra at de ikke turte å møte meg, at vi bare sendte eposter og tekstmeldinger til hverandre, til at jeg nå har vært langt inni deres liv, både på nett og i virkeligheten det siste året, sier Moland.
Hun begynte først å kartlegge folk som hadde tatt sitt eget liv etter å ha vært aktive i nettverket. Senere fikk hun kontakt med personer som fortsatt var aktive.
– Veldig mange jenter i dette nettverket, ønsket selv å få belyst saken. De hadde en bevissthet om at dette ikke bare var et godt sted. Det er et nettverk som er ment for trøst, støtte og samhold blant likesinnede – og det er det – men det er også mye annet, som er mørkere og mer destruktivt, sier Moland.
Moland forteller at hun har blitt mer nyansert i arbeidet, at hun nå også kan se de gode sidene ved nettverket. Hun forteller at flere av jentene hun har hatt kontakt med, nå har det bedre.
– Jeg er veldig stolt av dem, sier Moland.
– Ta praten med ungdommene
– Hva vil du si til foreldre, lærere, behandlere og andre som blir bekymra når de hører om det her? spør Walby.
– Ta praten med ungdommene. Snakk om hva de deler på nett og hvordan de har det. Les boka og diskuter den sammen. Det er litt for sent å banke på døra til tenåringsrommet når de er 15-16 år gamle. Vi må ta den praten mye før, om positive og negative sider ved nettet, på en minst mulig moralsk og fordømmende måte som mulig, sier Moland.
Tips og verktøy for å hjelpe deg med å kommunisere trygt om selvmord på internett kan du finne hos Chatsafe på Instagram, samt nettsidene deres her.
Se hele samtalen mellom Annemarte Moland og Fredrik Andreas Walby øverst i saken.
Boka Det skjulte nettverket kan du bestille hjem her.