«Factfulness er interessant, ofte besnærende, men også underholdende lesning,» skrev NRK Bok da Factfulness kom ut i fjor. Nå er endelig pocketboka her! Med utgangspunkt i ti vanlige feil hjernen vår gjør, forklarer Hans Rosling hvordan vi kan bryte med tankefeilene våre, og forstå verden bedre. Ta testen selv her og sjekk din score!
Alle grupper jeg spør, tror at verden er mer skremmende, mer
voldelig og mer håpløs – kort sagt mer dramatisk – enn den virkelig er
Massiv mangel på korrekt faktakunnskap
I 2017 ba Hans Roslings firma Gapminder nesten 12000 mennesker i 14 land om å svare på 13 oppsatte faktaspørsmål. Svarene de fikk inn, viste at det hersker en massiv uvitenhet blant folk. De fleste viser stor mangel på korrekt kunnskap.
I gjennomsnitt svarte de riktig på bare 2 av 12 spørsmål (det siste, som gikk på klimaendringer svarte 86% rett på). Hele 15% hadde ingen riktige svar.
Ikke høy score hos dem med høy utdanning
Du tror kanskje at folk med høy utdanning gjorde det best? Noen av de mest sjokkerende dårlige resultatene kom fra en gruppe nobelprisvinnere og medisinske forskere. Her dreier det seg altså ikke om intelligens. Det virker som om alle har et katastrofalt syn på verden. Ikke bare katastrofalt, men systematisk feil.
«Alle grupper jeg spør, tror at verden er mer skremmende, mer
voldelig og mer håpløs – kort sagt mer dramatisk – enn den virkelig er,» skriver Rosling i boken.
Verdens mest innflytelsesrike person
Hans Roslings ti TED-foredrag har blitt sett over 35 millioner ganger, og han ble kåret til en av verdens mest innflytelsesrike personer i 2012 av tidsskriftet Time.
Med samme lidenskap og iver etter å lære bort som gjorde Hans Rosling berømt, viser han i boken hvordan vi alle kan kvitte oss med et foreldet og feil bilde av verden. Bare gjennom å ha et verdensbilde basert på fakta, kan medborgere, politikere og bedriftsledere ta gode beslutninger i vår globaliserte samtid.
Visualiserer faktakunnskap for å tilgjengeliggjøre
Før sin død i 2017, startet Hans Rosling selskapet Gapminder sammen med sønnen sin Ola Rosling, og sønnens kone Anna Rosling Rönnlund. Gapminder jobber med å spre og demokratisere tilgangen til faktakunnskap. Metodene deres går ut på å gjøre det gratis og lett tilgjengelig gjennom en svært visuelt tilgjengelig og pedagogisk fremstilling.