Vi lever i en tid der felles TV-opplevelser ikke eksisterer på samme måte som det gjorde før. Hver eneste dag slippes det nye ting, og hvis man skal få med seg alt, blir det fort en heltidsjobb – og vel så det.
Heldigvis, får man nesten si, finnes det noen unntak. En gang iblant kan man oppleve dette spesielle fellesskapet rundt noe man har sett på skjermen, slik man gjorde i «gamle dager» (alt er relativt når man er 28 år).
NRK-serien Makta er en sånn serie. En serie det snakkes om i lunsjen, en serie man himler med øynene over at noen ikke har sett, en serie vi nå samles rundt som en TV-nasjon.
Personlig elsker jeg denne serien, men mener likevel at den gir enda mer hvis man har litt bakgrunnskunnskap. Derfor har jeg gjort jobben enkel for de av dere som ønsker å fordype seg i Arbeiderpartiets og fagbevegelsens lange, og til tider kronglete, historie. Her er fem bøker for deg som er hekta på Makta!
Fem bøker for deg som er hekta på Makta
En svært sammensatt skikkelse
Reiulf Steen av Hans Olav Lahlum
Vi starter like godt denne lista med biografien om en av hovedpersonene i Makta. Den karismatiske, idépolitiske og til tider svært kompliserte Reiulf Steen. I serien ser vi hvordan han til å begynne med fungerer som en slags motvekt til den mer høyreorienterte Oddvar Norli. Steen framstår mye mer Gymnaslærer Pedersen-aktig enn mange av sine partifeller, noe han da også egentlig var.
I biografien om Reiulf Steen blir vi for alvor kjent med dette fascinerende mennesket. I likhet med serien forteller denne boken også om den intense maktkampen på innsiden av Arbeiderpartiet, samt Steens utfordringer med blant annet alkoholmisbruk. Boken gir likevel et enda mer nyansert bilde av det som tross alt må sies å være en av Norges viktigste politiske skikkelser i etterkrigstiden.
Da boken kom ut ble den møtt med svært gode kritikker, f.eks. gav både Dagbladet, Stavanger Aftenblad og Bok365 boken terningkast seks.
Leppa fra Grorud
Thorbjørn Berntsen – Hva skjedde – og hva skjer? av Hans Olav Lahlum
Det som er så fascinerende med den norske politikken, og da kanskje spesielt Arbeiderpartiets historie, er de politiske typene som til enhver tid har eksistert der. Det har vært et mangefasettert ensemble av ulike folk – noen rolige og lavmælte, mens andre har snakket «rett fra levra», som det så fint heter. En mann som uten tvil tilhører den sistnevnte kategorien er Thorbjørn Berntsen.
Det er ikke uten grunn at Berntsen fikk det legendariske tilnavnet «Leppa fra Grorud». Berntsen var (og er i aller høyeste grad fremdeles) en mann som sa ting rett ut. I den nye biografien til Hans Olav Lahlum forteller Berntsen åpenhjertig om sitt politiske liv, med alle oppturene og nedturene som har fulgt med. Boken gir et unikt innblikk i arbeiderbevegelsens historie, fra 1960-tallet og fram til i dag.
Det som gjør denne boken ekstra intressant er at Berntsen ikke bare forteller om et liv i politikken, men også fremsier sine synspunkter og løsninger hva angår dagens politiske situasjon.
Thorbjørn Jaglands memoarer fra innsiden
I de første episodene av Makta ser vi av og til en ung mann sitte blant Arbeiderpartiets representanter. I en av episodene får vi også vite at denne mannen heter Thorbjørn. De aller fleste av oss vil kjapt gjette hva denne mannen heter til etternavn.
Virkelighetens Thorbjørn Jagland har i en mannsalder vært en av Norges aller fremste politikere og frittalende politiske stemmer. I sine memoarer, som rommer tre bind, tar han oss med på en forrykende reise gjennom et liv i politikkens tjeneste.
Bind 1: Du skal eie det selv
Det første bindet er den boken som passer aller best i denne saken. Her forteller han om sin vei inn i Arbeiderpartiet, og om de samme turbulente årene som er rammene for Makta. Her får vi virkelig bli med inn på bakrommene inne i Arbeiderpartiets hovedkvarter på Youngstorget.
Bind 2: År i fred og ufred
I dette andre bindet av Jaglands memoarer tar han steget ut fra den norske politikken, og inn i verdenspolitikken. Dette er historien om en verden som blir mer globalisert for hver dag som går, og om en mann som prøver å gjøre en forskjell.
Bind 3: Ti år for Europa
Selv om Thorbjørn Jagland har vært statsminister, var det kanskje i enda større grad som leder for Europarådet at han fikk lov til å skinne og vise sine svært betydelige evner.
Ti år for Europa er tredje og siste bind i hans memoarer, og i dette bindet dreier det seg først og fremst om Europa, og hans tid i tjeneste for det europeiske folket. Boken byr også på Jaglands ærlige meninger om sine tidligere kolleger i Arbeiderpartiet, samt hans blikk på den urolig situasjonen Europa befinner seg i.
LOs første kvinnelige leder
Gi meg de brennende hjerter av Gerd-Liv Valla
Det er tydelig i Makta at det å være kvinne i politikken på 70-og 80-tallet ikke var lett. En av de kvinnene som har fått erfare dette gjennom et langt liv i politikkens tjeneste er Gerd-Liv Valla. Hennes memoarer er historien om en jente fra ei lita bygd som kjempet seg fram til maktens korridorer på Youngstorget.
Gerd-Liv Valla er en av de kvinnene som har banet vei. Hun jobbet under både Gro Harlem Brundtland og Jagland – før hun i 2001 ble LOs aller første kvinnelige leder.
Resten av Vallas karriere har vært langt fra knirkefri. Det har vært intriger og personlige nederlag. Likevel står hun igjen som en mektig skikkelse i norsk politikk. Hennes memoarer oser av den samme stemningen vi finner i Makta.
Forløperen til Makta
Noen av oss har snakket sammen av Hans Olav Lahlum
Denne listas siste bok er også skrevet av Lahlum (som, som du sikkert har skjønt, har et svært lidenskapelig forhold til gamle historier om maktkampene i Arbeiderpartiet).
I boken Noen av oss har snakket sammen tar han oss med på en forrykende reise gjennom det som må sies å være Arbeiderpartiets definitive storhetsperiode. Boken handler om AP fra 1945 til 1975, og kan dermed leses som en slags prolog til den politiske situasjonen vi finner i Makta.
Også i denne perioden er det maktspill, intriger, oppturer og nederlag. Einar Gerhardsen, Trygve Bratteli og Oddvar Norli er de tre hovedpersonene, og boken gir et unikt innblikk i disse forskjellige statsministrenes lederstil og samtid.