Hva Mattilsynet vet – men ikke forteller oss

Dokumentar og samfunnSamfunn og debattHva Mattilsynet vet – men ikke forteller oss

Under mitt arbeid med «Sannheten i glasset», en kritisk bok om det vi drikker, har det avtegnet seg et nedslående mønster når det gjelder vår fremste kontrollinstans på næringsmiddelområdet, Mattilsynet.

Estimert lesetid 5min
Vann
Under mitt arbeid med «Sannheten i glasset», en kritisk bok om det vi drikker, har det avtegnet seg et nedslående mønster når det gjelder vår fremste kontrollinstans på næringsmiddelområdet.

Mattilsynet gir gjennomgående forbrukerne falsk trygghet. Jeg vil i det følgende nevne noen eksempler:

1. Mattilsynet vet at mellom 750.000 og en million tarminfeksjoner blant nordmenn hvert år skyldes forurenset springvann.

2. NRK fastslo i 2010 at 1,3 millioner nordmenn drikker vann som ikke er renset for parasitter som Giardia og Cryptosporidium Samme år uttalte seksjonssjef Atle Wold i Mattilsynet i 2010 at «norsk drikkevann er bra, og risikoen for forurensning liten».

3. Norske myndigheter har siden 1987 visst at klor ikke dreper Giardia. Like fullt måtte 6000 bergensere bli syke, mange med varige mén, før man gikk over til UV-stråling. Selv ikke da grep Mattilsynet inn overfor Oset vannverk, som forsyner 90 prosent av hovedstaden med springvann.

4. Funn av glyfosat og andre sprøytegiftstoffer i 40 prosent av dansk grunnvann førte i 2011 til at man intensiverte overvåkingen og utvidet søkespekteret. Da det i Norge ble påvist rester av glyfosat i 89 prosent av vannprøvene bekker og elver, reagerte myndighetene ved å fjerne glyfosat fra søkespekteret. Det til tross for at glyfosat er det vanligste sprøytemiddelet i Norge og forbruket har økt med 300 prosent på 20 år.

Verdens helseorganisasjon fastslo i mars 2015 at glyfosat trolig er kreftfremkallende og kan føre til kromosomskader, men på Mattilsynets informasjonsside fastholdes det fortsatt at ingen alvorlige effekter er funnet.

5. I München har myndighetene mer enn halvert forekomstene av nitrat og sprøytemiddelrester i springvannet ved å anspore jordbrukerne rundt drikkevannskilden til å drive økologisk. Byens myndigheter konstaterer i ettertid at det ville kostet 50 ganger mer å rense vannet på annen måte. Ved drikkevannskilden Benna, som forsyner 200 000 trøndere med vann, valgte myndighetene å forby økologisk drift. Antall grenseoverskridende funn av sprøytegift i norske grunnvannsbrønner økte med 50 prosent fra 2007 til 2012.

6. Mattilsynet må antas å vite at 40 prosent av undersøkt flaskevann i Europa ikke ville blitt godkjent som springvann på grunn av høyt innhold av bakterier, sopp og andre fremmedstoffer. Like fullt anbefalte Mattilsynet i 2007 norske forbrukere å velge flaskevann fremfor springvann.

7. Mattilsynet har påvist rester av sprøytegift i 16 av 17 undersøkte appelsinjuice-varianter i Norge. Funnet førte ikke til noen anbefaling om å velge juice fra frukt som er dyrket uten bruk av kjemiske sprøytemidler.

8. Statens legemiddelverk konstaterer at flere tilfeller av alvorlig helseskade er blitt rapportert etter inntak av energidrikker. Verdens helseorganisasjon vil forby salg av energidrikk til unge mennesker etter mange dødsfall og sykehusinnleggelser. Men Mattilsynet ser ikke noe behov for regulering.

9. Mellom 90 og 100 prosent av undersøkte konvensjonelle viner på det europeiske markedet har vist seg å inneholde rester av sprøytegift I en av studie av 40 viner ble det påvist rester fra 148 ulike sprøytemidler. Mattilsynet fastslår med jevne mellomrom at nær sagt alle funn befinner seg trygt innenfor grenseverdiene, men glemmer å informere om at grenseverdiene er fastsatt ved forskning betalt av sprøytemiddelprodusentene og at nesten ingen forskning er gjennomført når de gjelder såkalte kombinasjonseffekter.

Forskere ved universitetssykehuset i Lund holder det for sannsynlig at sprøytemiddelrester og kunstige tilsetningsstoffer i vin kan gi symptomer som hodepine, åndedrettsproblemer, snue og magesmerter. Like fullt informeres nordmenn i liten grad om at det finnes mange vinsorter uten slike stoffer.

En tredjedel av de 59 tilsetningsstoffene EU tillater i konvensjonell vin kan utløse allergiske reaksjoner. Selv om nordmenn er på verdenstoppen i ulike allergier, informerer ikke Mattilsynet forbrukerne om at økologisk, biodynamisk og naturvin ikke inneholder kunstige tilsetninger.


10. I England har myndighetene påvist rester av 30 kjemiske sprøytemidler i 45 undersøkte konvensjonelle ølsorter. Mattilsynet har ikke informert norske forbrukere om innholdet av sprøytemiddelrester, nitrosaminer, arsen, muggsoppgift eller plaststoffer i øl på det norske markedet.

11. Konvensjonelt dyrket te fra verdensledende produsenter som Lipton og Twinings har i ferske studier vist seg å inneholde rester av opptil 17 ulike sprøytegiftstoffer. Flere av giftstoffene har vært forbudt i den vestlige verden gjennom flere tiår, og mange er påvist i grenseoverskridende konsentrasjoner.

Mattilsynet uttaler at de ser alvorlig på overskridelsen av fastsatte grenseverdier, men konkluderer at det er trygt å drikke te som selges i Norge.

12. Mattilsynet konstaterte i 2013 at det forekom bly i alle undersøkte tesorter på det norske markedet. Kadmium ble påvist i alle prøver unntatt én. Det ble ikke gjort forsøk på å informere om at bly utgjør et særlig problem i te fra Kina.

13. Mattilsynet velger å stole på sprøytemiddelprodusentens forskning på samme måte som myndigheter verden over altfor lenge stolte på tobakksindustrien. Det til tross for at omfattende manipulasjon er avdekket blant sprøytmiddelprodusentene.

14. Norsk institutt for luftforskning fastslo i 2014 at ingen har flere gift- og fremmedstoffer i kroppen enn nordmenn. Professorene Philip Landrigan og Philippe Grandjean karakteriserer den kjemiske eksponeringen i vår tid som «en stille pandemi». Særlig er forskerne engstelige for hvordan sprøytemidler av gruppen organofosfater ødelegger hjernen til ufødte, med ADHD, autisme og nedsatt intelligens som resultat.

15. Philip Landrigan konstaterte i 2014 at gravide kan redusere eksponeringen med opptil 90 prosent ved å velge økologiske næringsmidler. Mattilsynet ser ingen grunn til å advare gravide eller andre mot å innta mat og drikke med rester av sprøytemiddelgift.

Denne kronikken har også vært publisert i Dagbladet. Les også Mattilsynets tilsvar på innlegget, og Niels Christian Geelmuydens svar på tilsvaret