Intervjuet ble gjort i forbindelse med utgivelsen av Hans-Wilhelm Steinfelds bok «Putin» i 2020. Den seneste utviklingen i Ukraina-konflikten er derfor ikke kommentert.
Få kjenner Russland så godt som Hans-Wilhelm Steinfeld. I 20 år har han bodd i Moskva, hvor han har gitt oss stødige rapporter om livet i Øst på NRKs nyhetsflater på radio og TV.
Nå deler han av sin kunnskap og gir oss et unikt innblikk i Russlands indre politiske liv, i den nye boka Putin, hans lange karriere og hans forhold til Vesten. Vi følger den russiske statslederen fra tiden han var KGB-agent i Øst-Tyskland og frem til i dag.
Steinfeld har som journalist kunnet observere Putin fra sidelinjen gjennom en lang karriere, – så hvilket inntrykk har han av Putin?
– Vladimir Putin er et typisk produkt av Sovjet-perioden og KGB, der han i aktiv tjeneste oppnådde majors grad. Han er kontrollerende, innadvendt men også lojal som type. Men Putin har vist sin dyktighet, både som KGB-offiser og politiker, sier Steinfeld.
Hva skjedde med Russland?
Selv om boka Putin først og fremst tar for seg den indre utviklingen i Russland de siste tiårene, tar også Steinfeld for seg forholdet mellom den russiske stormakten og Vesten. For når var det egentlig Vesten mistet Putin og Putin Vesten?
– Dette er noe av det boka svarer på. Særlig tar boken for seg den store konflikten mellom Russland og Ukraina. Og så ser jeg på andre forhold som politiske drap – også drap med forbindelse til Norge under den kalde krigen.
Men nå står det altså dårligere til mellom Russland og Vesten på lenge, forholdet er rett og slett på et lavmål, forklarer Steinfeld.
– Russlands forhold til Vesten er det dårligste siden 1981, da president Bresjnev presset Polen ut i en militær unntakstilstand. Jeg mener at Putin har nå satt landet i en situasjon hvor de er presset lenger mot øst og er mer marginalisert enn på noe tidspunkt siden 1500-tallet.
Fortsatt våre gode naboer i nord?
Nå som situasjonen har tilspisset seg noe lenger nord også langs våre grenser, er det mange som spør seg om hvordan forholdet mellom Norge og Russland egentlig er.
– Norge er Russlands eneste nabo som russerne aldri har vært i krig med! I dag kan man diskutere om det bilaterale forholdet er bra eller dårlig. Er «vannglasset» halvtomt eller halvfullt? Verre er det ikke, sier Steinfeld.
Steinfeld forklarer at de tre siste forsvarssjefene mener Russlands militærdoktrine er defensiv. Men Norge blir liggende øst for Russlands bastionforsvar, som utfordrer unnsetningslinjene fra USA.
– I boka ser jeg nærmere på rustningskappløpets farer. Det ene kapittelet Gardarike handler om vårt tosidige forhold til Russland gjennom tusen år. Fra Olav den Hellige til Vladimir Putin, og med Einar Gerhardsen som èn av mine viktige informasjonskilder om dette.
Forholdet til USAs presidenter
I boken beskriver Steinfeldt også politiske øyeblikk og relasjoner til andre statsledere – slik som det mellom Bill Clinton og Boris Yelstin, og Vladimir Putin og George Bush.
«For den reserverte Vladimir Putin opplevdes alle karslige skulderklapp fra Bush som vel cowboy-aktige, selv om Putin godt visste at han måtte vente seg slikt fra en texaner», skriver Steinfeld om det første møtet mellom USAs President George W. Bush og President Vladimir Putin i 2001 i Slovenia.
Et nærere forhold beskrives mellom Bill Clinton og Boris Yeltsin: «En så blid
mann starter ikke tredje verdenskrig!» sa Jeltsin en gang om Clinton. Her er de avfotografert i 1995:
Et tungt og tregt system som tar tid å modernisere
– Du har bodd i Moskva i lange perioder av livet ditt. Kan du fortelle oss noe som har overrasket deg ved det russiske samfunnet?
Til Jens Stoltenberg sa Putin en gang, at folk tror han har kontroll med det meste i Russland, og svarte selv nei før han la til: «Du skulle bare vite hva jeg har å slite med!»
– Det som overrasket meg mest var hvor tungt og tregt det går å reformere og modernisere Russland. I boken Putin dokumenteres også dette. Her har jeg fått med nye vitnesbyrd fra Mikhail Gorbatsjov samt en mengde andre tidligere toppledere i Kreml.
– Til Jens Stoltenberg sa Putin en gang, at folk tror han har kontroll med det meste i Russland, og svarte selv nei før han la til: «Du skulle bare vite hva jeg har å slite med!»