For de fleste av oss er ungdomsårene først og fremst preget av utålmodig venting. Venting på at livet skal begynne, at man faktisk kan gå ut og gjøre en forskjell. Men som vi lærer av Greta Thunberg, kan man ha stor innflytelse også som barn – bare man tør. Nå er boka om den unge aktivisten og familien hennes ute på norsk, ført i pennen av Gretas mor Malena Ernman.
Den norske utgaven av Huset brenner inneholder rundt 80 nyskrevne
sider som ikke var en del av den originale, svenske utgivelsen. Dette forteller Ernman om i bokens forord:
«Noen dager før denne boken ble utgitt i Sverige i august 2018, satte vår datter Greta Thunberg seg utenfor Sveriges riksdag og innledet sin skolestreik for klimaet – en streik som fortsatt pågår, både på Mynttorget i Gamla Stan og mange andre steder rundt omkring i verden. Mye er blitt forandret siden da. Både for henne og for oss som familie. Noen dager føles det nesten som et eventyr. Denne nye utgaven er en utvidet historie med nye scener fra sommeren 2018 og det som skjedde i begynnelsen av skolestreiken til Greta.»
Thunberg er ikke alene om å utrette store ting tross ung alder. Her er åtte personer som viser at alder ikke er noen hindring.
1. Malala Yousafzai
Allerede som 11-åring snakket pakistanske Malala høyt om retten til utdannelse under det strenge Taliban-regimet. Under pseudonym, for å beskytte hennes sikkerhet, begynte hun å blogge for BBC Urdu om forholdene i den okkuperte Swat-dalen hun bodde i.
Sikkerhetstiltak til tross: En tirsdags kveld i oktober 2012, ble hun skutt i hodet på vei hjem fra skolen. Utrolig nok overlevde hun, og ble til gjengjeld tidenes yngste vinner av Nobels Fredspris i 2014. Fortsatt er hun en av verdenes ledende aktivister for barns rett til utdanning.
2. Jeanne D’Arc
Hundreårskrigen mellom England og Frankrike hadde allerede vart i 70 år da Jeanne D’Arc ble født i 1412. Som barn opplevde hun stadig å få kall fra himmelen: Hun skulle være med å kjempe mot engelskmennene. Som 16-åring ble hun – iført manneklær, selvfølgelig – leder for en liten hær. Hennes korte militære karriere hadde stor suksess, helt til hun ble tatt til fange og til slutt brent på bålet for hekseri som 19-åring. I dag blir hun hyllet som en fransk nasjonalhelt, en kristen helgen og et forbilde for kvinner verden over.
3. Anne Frank
Sjeldent har private dagboknotater fra en tenåringsjente gjort et så stort inntrykk på verden. Som jødisk jente i det nazi-okkuperte Nederland, måtte 13 år gamle Anne og familien gjemme seg i et hemmelig rom bak bokhylla på farens kontor. Herfra skrev Frank ned tanker og følelser knyttet i boka hun hadde fått til bursdagen sin.
I 1944 ble familien funnet og sendt til Auschwitz, der Anne døde noen måneder senere. Dagboken hennes ble derimot tatt vare på, og har blitt et av de sterkeste personlige dokumentene fra et av de mørkeste kapitlene i verdenshistorien.
4. Louis Braille
Du kjenner helt sikkert igjen navnet: Louis Braille er nemlig oppfinneren av blindeskriften. Etter at han ved en ulykke fikk en kniv i øyet som tre-åring, ble Braille blind, ifølge Blindeforbundet.
Handikappet skulle derimot ikke være noen hindring: Som ung ble han opptatt av at blinde skulle ha samme mulighet til å tilegne seg kunnskap som de seende, og ville derfor utvikle en måte å kommunisere på. Systemet som kalles Braille ble ferdig utviklet da han var 15, og er den dag i dag det mest brukte blindeskriftsystemet – så godt som uendret.
5. Claudette Colvin
Rosa Park er kjent for å være den afro-amerikanske kvinnen som nektet å reise seg fra de «hvite setene» på bussen under segregeringen i USA. Mindre kjent er det at 15 år gamle Claudette Colvin gjorde det samme – ni måneder tidligere.
Historien ble dysset ned fordi ugifte Colvin på dette tidspunktet visstnok var gravid, ifølge BBC. I ettertid har hun likevel fått sin rettmessige plass i historien som en av de utløsende årsakene til segregasjonslovenes senere avvikling.
6. Iqbal Masih
I 2019 finnes det fortsatt 152 millioner barnearbeidere i verden, ifølge Den internasjonale arbeidsorganisasjonen. I 1986 var pakistanske Iqbal Masih en av dem.
Som fire-åring begynte han å jobbe som teppevever for å betale familiens gjeld. Da han klarte å rømme som 10-åring, begynte han å jobbe mot barnearbeid i organisasjonen BLLF. Det sies at han reddet 3000 barn før han ble skutt og drept da han var 12.
7. Samantha Reed Smith
Noe så enkelt som et kort brev var det som skulle til for å gjøre den kalde krigen litt varmere. Samantha Smith fra Maine i USA, var 10 år da hun i 1982 skrev en oppfordring til daværende generalsekretær i Sovjetunionen, Yuri Andropov, om å la være å gå til atomkrig. Brevet ble trykket i Sovjets største avis, Pravda, og rørte befolkningen på begge sider av Atlanteren. Svaret hun fikk tydet også på at Andropov ikke hadde intensjoner om krig. Smith døde som 12-åring i en flystyrt, men blir husket som en viktig fredsambassadør.
8. Chester Greenwood
Eier du en ørevarmer? Det kan du takke en 15 år gammel skøyteløper for. Chester Greenwood frøs på ørene da han kom på ideen om å feste pelsdotter til en bøyle, ifølge Wikipedia. Det handler kanskje ikke om verdensfred, men oppfinnelsen sysselsatte store deler av lokalbefolkningen i hjembyen hans i 60 år – og holder fortsatt ører varme verden over.