I en undersøkelse gjort av Dagbladet i 2019, oppgir 2 av 3 nordmenn at de frykter for Russlands innvirkning på verdensfreden. Det er kanskje ikke så rart, med tanke på medieoppslagene de siste årene: Innblanding i valgfusk, innskrenkninger av homofiles rettigheter, troll-fabrikker, annektering av Krim-halvøya og så videre.
Men utgjør Russland egentlig noen trussel for oss i Norge? Det er spørsmålet Russland-ekspert Bernhard Mohr stiller i sin nye bok Hva vil russerne med Norge?
I denne episoden av vår Youtube-serie «Forfatterne forklarer», oppsummerer Mohr hvor skoen trykker i forholdet mellom Norge og Russland.
Andre episoder i serien:
- Lege Andreas Engvig forklarer hvorfor det er så vanskelig å huske navn
- Marta Breen forklarer de siste årenes tilbakeslag mot feminismen
- Lege Aili Hannisdal forklarer hvordan du kan hacke hjernen din glad
Boka Hva vil russerne med Norge? kan du få som e-bok, lydbok og i fysisk format.
Tar temperaturen på Russland anno 2020
De siste årene har Norge tilsynelatende havnet høyere på Kremls dagsorden. Bernhard Mohr har pratet med et bredt spekter av russiske kilder, fra topper i politikk og diplomati via journalister og eksperter til unge urbane russere, for å finne ut hvorfor.
I lys av Frode Berg-saken, har forholdet mellom Russland og Norge kjølnet til, men i boken slår Mohr fast at det er noe vi må ta på vår kappe. Hva russerne vil med Norge, handler vel så mye om hva vi vil med Russland.
Boken tar også temperaturen på Russland anno 2020, et land der avstanden ser ut til å øke både mellom lederne og folket, og mellom generasjonene.
5-er-bonanza til «Hva vil russerne med Norge»
Hva vil russerne med Norge? har blitt tatt godt i mot av anmelderne i pressen. Dagbladet skriver dette i sin 5-er-anmeldelse: «Bernhard Mohr gir gode innblikk i sentrale problemstillinger om forholdet mellom Norge og Russland […] Mohr skriver godt, og gir gode innblikk i Krim-problematikken, Georgia-krigen, Svalbard og nett-trollingen. Hans kunnskaper om lingvistiske ulikheter får åpenbart anvendelse.»
Tom Hetland i Stavanger Aftenblad kaster også 5-eren. Han kaller Mohr for «ein av våre viktigaste formidlarar av kunnskap og innsikt om det nye Russland», og trekker frem hans evne til å nyansere:
«Som dei fleste nordmenn som kjenner Russland frå innsida, har Mohr eit tvisynt forhold til det russiske. Han verken idealiserer eller fordømmer. Mohr underslår på ingen måte dei kritikkverdige og skremmande sidene ved Putins regime. Samstundes prøver han å forstå og formidla korleis verda ser ut frå russisk side. […] Han leverer ikkje bastante konklusjonar, men framstillinga er til å bli klokare av.»