Siden 1915 har vi markert Den internasjonale kvinnedagen i Norge. I dag blir det en litt annerledes kvinnedag, med digitale markeringer over hele landet.
Det globale temaet for årets markering av kvinnedagen er “Women in Leadership: Achieving an equal future in a COVID-19 world”. Temaet skal feire den enorme innsatsen jenter og kvinner over hele verden gjør for å skape en mer lik og rettferdig fremtid for alle.
Vi har samlet bøkene du bør sette på leselista med det samme; om kvinnelig lederskap, foregangskvinner, morsrollen og likestilling i hverdagen. Gratulerer med dagen!
Anita Krohn Traaseth er tilbake
Anita Krohn Traaseth, Fisken på disken
For syv år siden kom boka Godt nok for de svina som en bombe ned i næringslivet. Med undertittelen «En leders tanker om mot, sårbarhet og troverdighet,» skrev Anita Krohn Traaseth åpent om opp- og nedsidene ved å være leder, og spesielt en kvinnelig sådan.
Nå kommer oppfølgeren, som har fått det klingende navnet Fisken på disken. Her møter vi en mer erfaren leder og hennes refleksjoner rundt tiden vi lever i, meningen med å lede endring, og valgene hun har tatt. Hun gir innblikk i hvor hun henter energi, og hvorfor hun mener at det av og til er viktig å gjøre ting du aldri hadde forestilt deg at du kom til å gjøre.
Vi blir med Krohn Traaseth på et krevende endringsoppdrag i Innovasjon Norge i 2014–2019. Årene som på mange måter var opptakten til den største omstillingen av norsk økonomi i nyere tid. Med utgangspunkt i egne erfaringer skriver hun innsiktsfullt om hvor viktig det er å ta opp ting selv om det er vanskelig og risikofylt, å stå for noe, sette grenser, og ta konsekvensene som måtte komme.
Fisken på disken er i salg fra 16. april, men kan forhåndsbestilles allerede nå.
Historien om verdens første kvinnelige skipsredere
Arne Vestbø, Brummenæs & Torgersen
Bare ved å studere omslaget, skjønner du fort at Hanna Brummenæs (1860-1942) og Bertha Torgersen (1864-1954) ikke var de mest typiske kvinneskikkelsene i Haugesund på starten av 1900-tallet: «Mannedamene» ble de kalt av mange. Selv kalte de seg kompanjonger, både profesjonelt og privat, og var pionerer innen det svært mannsdominerte skipsredermiljøet.
Forfatter, NFFO-generalsekretær og Haugesunding Arne Vestbø nøster i trådene i denne glemte fortellingen og fletter de to damenes spesielle historie sammen til en historie norsk skipsfart, Haugesunds fremvekst som by og ikke minst norsk kvinnekamp og skeiv historie.
Boka er full av overraskelser, sett med et moderne blikk: Livet som verdens første kvinnelige skipsredere var selvfølgelig ikke bare lett – men boka peker også på at Brummenæs & Torgersen nøt stor respekt for sine forretninger.
Boka lanseres i dag med et strømmet arrangement fra Haugesund Folkebibliotek. Meld deg på her.
Brummenæs & Torgersen er tilgjengelig for salg her.
Viktig og personlig om vold i nære relasjoner
Madeleine Schultz, Morslinjer
Vinteren 2016 begynte Madeleine Schultz å jobbe for den norske krisesenterbevegelsen, og det var med dette utgangspunktet hun også startet arbeidet på en bok om vold mot kvinner. Men når hun senere det samme året mottar en bunke håndskrevne brev fra sin avdøde mormor, blir både forfatteren og hennes mor tvunget til å forstå volden fra et mye nærmere utgangspunkt enn de i utgangspunktet hadde sett for seg.
Hva gjør vold og traumer med en morsrolle? Hvorfor skriver mormoren hele tiden om penger? Hvordan er hennes historie relevant til fortellinger fra samtiden? Og hva kan man gjøre med det?
Gjennom arbeidet har forfatteren fulgt sin egen mor til behandling for kompleks PTSD, og samtidig selv blitt mor. Men dette er ikke bare en personlig historie, det er også en politisk refleksjon rundt den norske fortellingen om morsrollen, arbeiderklasse, traumer og kvinnefrigjøring – fra mellomkrigstiden og fram til i dag.
Morslinjer kommer for salg i mai 2021.
Håndbok i feminisme
Marta Breen, Hvordan bli en skandinavisk feminist
Marta Breen har skrevet mange populære bøker om feminisme, og på Kvinnedagen i fjor kom Hvordan bli en skandinavisk feminist. I denne håndboka samler Marta Breen trådene i noen av likestillingsdebattene hun har deltatt i. Hun oppklarer myter og misforståelser rundt feminisme og oppsummerer hovedbudskapet fra sine tidligere tekster. Samtidig gir hun leseren noen slagkraftige tips til hvordan man kan oppnå mest mulig likestilling i livet og i kjærligheten.
Norges første kvinnelige leger
Cecilie Arentz-Hansen, Kvinder med Begavelse for Lægevirksomhed
Dette er historien om de første kvinnelige legene i Norge og deres kamp for retten til å utdanne seg. Seieren på legefeltet feltet fikk store konsekvenser for likestillingen mellom kjønnene i den unge Norge. Ikke minst viser historien hvordan dette i neste omgang kom hele samfunnet til gode. Legetilbudet for, og forskningen rundt, kvinner og barn ble dramatisk forbedret med deres deltakelse. Sånn sett er dette ikke bare medisinhistorie, men en fortelling om da Norge ble en moderne nasjon.
«[…] denne boka bør bli obligatorisk lesning for alle som er opptatt av helse og sykdom. Disse kvinnene utformet en ny legerolle, som senere kunne bekles både av menn og av kvinner,» skrev Anne Kveim Lie i
Tidsskrift for Den norske legeforening da boka kom ut i 2018.