I Instagramtråden, som ble lagt ut 16. november 2017, stiller Meskini, som også er kjent som Sana i Skam, disse spørsmålene til sine følgere: «Hvorfor bærer muslimske kvinner hijab? Hvorfor ser folk på hijaben som undertrykkende? Føles den undertrykkende for den som bærer den?» Disse spørsmålene vekket et klart engasjement og innlegget fikk mange hundre svar. I boken #minhistorieminmening finner du et redigert utvalg av disse svarene. Instagramtråden gir et verdifullt innsyn i unge muslimers syn på seg selv og sin plass i det moderne samfunnet.
– Hijaben for meg er mer enn et stykke stoff. Jeg går med den for å vise at samfunnet ikke kan definere min identitet, samfunnet bestemmer ikke hvem og hva jeg er. Hvorfor er det kun undertrykkende å gå med et plagg på hodet, men ikke å snakke om et eventuelt forbud? Hvordan er det riktig at det skal sitte noen på toppen og bestemme hva selve definisjonen på frihet er, skriver Iman Meskini i boken.
31. oktober kl. 18.00 i Cappelen Damms lokaler møter du journalist Marte Spurkland i samtale med Iman Meskini og Faten Mahdi Al-Hussaini (bl.a. kjent fra NRKs Faten tar valget og Faten tar praten), les mer om eventet her.
Meskini fortsetter:
– Spørsmålet er rett og slett: Hvem er det som undertrykker hvem her? Når jeg bærer hijaben, er det ikke fordi bomullsstoffet den er laget av er så veldig hellig, men på grunn av hensikten med det og bevisstgjøringen rundt det. Det handler rett og slett om troen på noe større, troen på Gud og på Hans ord, skriver Meskini videre.
Noen andre enn Kim Kardashian å se opp til
I suksesserien Skam, som ble sendt på NRK fra 2015-2017, spilte Meskini karakteren Sana. En sterk og selvstendig muslimsk jente.
– En karakter som Sana er aldri før blitt vist på norsk TV. Dette mener jeg er et skritt i retning på veien mot forståelse og inkludering. Jeg tok rollen som Sana fordi jeg ville være med på å bidra til at jenter og kvinner, både de som bruker hijab og de som ikke gjør det, skal ha noe annet enn Kim Kardashian å se opp til.
Rollen som Sana vekket et stort engasjement i Meskini.
– Dette engasjementet har bare blitt sterkere. Karakteren Sana ble til et håp, både hos meg personlig og hos mange flere. Hun symboliserer og kjemper for friheten til å være seg selv, og ikke minst retten til å velge selv hvem og hva du vil være, skriver Meskini om karakteren Sana som i sesong fire av Skam var hovedrolleinnhaveren.