Niels Christian Geelmuyden skaper debatt med sine bøker. Han fått massiv og svært positiv omtale i media om boken Pillebefinnende – hva vet vi om medisinene vi tar. Boken gir oss en grundig, avslørende og bevisstgjørende gjennomgang av legemiddelindustrien og de mest brukte legemidlene i Norge – en informasjon vi ikke får hos legen.
15-16 åringer bruker ofte smertestillende forebyggende
Pillebefinnende er full av informasjon som ryster den som er opptatt av folkehelsen. Her er noen hovedpunkter:
- Nesten hvert femte dødsfall ved Ahus knyttes i en studie til legemidler.
- Halvparten av legemiddelindustriens studier blir aldri publisert.
- Legemiddelindustrien er blitt idømt 35,7 milliarder dollar i bøter for lovbrudd de siste 25 årene.
- Forskere anslår at rundt 400 000 mennesker i USA og Europa dør som følge av legemiddelbruk hvert år, og at medisiner dermed er blitt den tredje vanligste dødsårsak i verden.
- 10 prosent av norske 15- og 16-åringer bruker reseptfri smertestillende daglig, ofte forebyggende.
- Bruken av paracetamol blant nordmenn er tredoblet på 25 år og nærmer seg nå ti millioner pakninger årlig, hvorav halvparten selges i dagligvarehandelen.
- 500 000 nordmenn bruker sovemedisiner. En økning på 100 000 siden 2011.
- Halvparten av dem som begynner med sovemedisin blir avhengige.
- Tar du Imovane klokken ti om kvelden, tilsvarer effekten en i promille klokken åtte om morgenen.
- Antibiotika-bruken i Norge har lenge vært økende. Nordmenn var i 2015 blant de største brukere i Europa, og ligger 30 prosent høyere enn gjennomsnittet.
- Antibiotika-resistente bakterier tar nå livet av minst 50 000 europeere og amerikanere hvert år.
- Forskere frykter at det i 2050 vil dø ti millioner mennesker av resistente bakterier hvert år. Det vil si to millioner flere enn av kreft.
- Forbruket av antidepressiva har i Norge økt med 379 prosent fra 1990 til 2010.
- Nærmere halvparten av dem som bruker antidepressiva rammes av seksuell dysfunksjon.
«Årets mest sjokkerende bok»
Cathrine Krøger i Dagbladet kalte Pillebefinnende «årets mest sjokkerende bok» i 2017. Hun etterlyste også legemiddelindustriens påfallende taushet i debatten etter at boken kom ut. Hun skrev bl.a.«At legemiddelindustrien kan leve med det som avdekkes i boka Pillebefinnende, er ikke til å fatte. (…) Av samtlige bøker jeg har lest i år, er Niels Christian Geelmuydens Pillebefinnende den som har sjokkert meg mest. Boka tar for seg legemiddelindustrien. De fleste av oss vet den er snuskete. Det som kommer fram i boka er likevel så oppsiktsvekkende at det ikke er til å fatte: Utstrakt forskningsmanipulering, resultater som ikke offentliggjøres, bivirkninger som hemmeligholdes, korrupte diagnosesystemer.»
«At legemiddelindustrien kan leve med det som avdekkes i boka Pillebefinnende, er ikke til å fatte. (…) Av samtlige bøker jeg har lest i år, er Niels Christian Geelmuydens Pillebefinnende den som har sjokkert meg mest. Boka tar for seg legemiddelindustrien. De fleste av oss vet den er snuskete. Det som kommer fram i boka er likevel så oppsiktsvekkende at det ikke er til å fatte: Utstrakt forskningsmanipulering, resultater som ikke offentliggjøres, bivirkninger som hemmeligholdes, korrupte diagnosesystemer.»
«Den elleville pilletrillingens tvilsomme sider»
Mette Hofsødegård i Aftenposten var like sjokkert over lesningen av Pillebefinnende og ikke minst like imponert over den teksten Geelmuyden har skapt. Under tittelen «Den elleville pilletrillingens tvilsomme sider» skrev hun en grundig anmeldelse der hun konkluderte: «Geelmuydens eleganse, underfundigheter og tilløp til humor er til god hjelp i lesningen, og likevel er det få bøker jeg har vurdert og anmeldt gjennom snart 20 år som jeg mener bør leses med større alvor.»
Pillebefinnende er en viktig og vektig bok som gir deg kunnskapen du trenger til å stille legen din de rette spørsmålene.
Pillebefinnende er ikke årets koseligste julegave, men kanskje er det den viktigste.