Sommeren er her, og det er også det ekstreme fokuset på #sommerkroppen. Hvordan bør vi som voksne forholde oss til barn og kroppspress?
– Det hjelper ikke å la være å snakke om kropp, og late som det ikke er viktig. For det er det jo, også for de fleste voksne, påpeker lege Kari Løvendahl Mogstad. Mogstad understreker viktigheten av å ikke eksempelvis drive med stadige dietter og å ha et ekstremt kosthold selv, når man har barn og ungdom rundt seg.
– Vi foreldre er viktige rollemodeller, og barna våre ser ofte veldig opp til oss. De er ikke minst preget av hva vi GJØR, ikke bare hva vi sier. Later vi som noe annet vil de alltid avsløre oss. Mange av oss strever vel kanskje med de samme tingene som ungdommen, i kampen for å holde oss unge, vakre og spreke, sier Mogstad.
Vær bevisst rundt barna
Mogstad mener man som forelder bør være bevist på måten vi snakker om kropp, helt fra barna er veldig små.
– Barn får med seg mye mer enn vi tror, og mye tidligere enn vi tror. De fleste har for vane å kommentere både egne og andres kropper, og det blir gjerne en del av dagligtalen hjemme. Derfor skal vi være bevisste på unngå denne type «slankeprat» fra barna er helt små, råder Mogstad.
Hun understreker at man absolutt ikke bør klage over et par ekstra kilo på egen kropp, eller kommenterer utseende på seg selv eller andre.
– Dette er en av grunnene til at boken min Kroppsklemma, er rettet mot foreldre og voksne, for det er nettopp vi som kan bidra til at barna våre får et bedre selvbilde gjennom at vi får mer kunnskap og bevissthet rundt dette med ungdom og kroppspress.
Det vi skal bort i fra er fokuset på å være slank og tynn – mer enn normal sunnhet
Kari Løvendahl Mogstad
Vegrer seg for å vise seg avkledd
– Jeg tror kroppspresset gjør at en del ungdommer lar være å gå ut og kose seg i sommersolen. De vegrer seg for å vise seg avkledd, og skjemmes over at de ikke ser ut som de på Instagram eller på reklameplakatene. Det gjør noe med livskvaliteten og selvfølelsen deres generelt, sier Mogstad.
Hun mener man skal være ganske standhaftig, om man skal klare å ikke la seg påvirke av presset om å ha en flott bikinikropp.
Snakk med barna
Som forelder er det ikke alltid lett å vite hvordan man skal forholde seg til kroppspress: skal man snakke om det, eller vil det føre til mer fokus på kropp og gjøre vondt verre? Mogstad er svært tydelig på en ting: snakk med barn og ungdom om kroppspresset.
– Vi skal ikke være så redde for å snakke om vanskelige ting, men trenger ikke snakke om hva som er «fint» eller «stygt». Man skal heller aldri si til barnet eller tenåringen sin at «nå har du jammen lagt på deg», eller kommentere konkrete utseendemessige ting som man, dersom man tenker seg om, vet er følsomme. Snakk heller om alt det flotte kroppen er i stand til å gjøre, oppfordrer Mogstad.
Hun mener det også er viktig å gå inn på vanskelige følelser i forhold til kropp.
– Er settingen riktig så gå gjerne inn på mer konkrete bekymringer de eller vi eventuelt har, enten det er slanking, vekt eller en overopptatthet vi opplever de har i forhold til utseende.
Vi voksne må ikke være naive, men bry oss, og være nysgjerrige!
Kari Løvendahl Mogstad
Ønsker å bli den de følger på Instagram
Da foreldregenerasjonen var yngre var det primært reklamen og motebladene en viktig påvirkning, mens i dag er sosiale medier kanskje den viktigste kanalen for perfeksjonisme og kroppspress.
– Mange ungdom går langt i å internalisere det ekstreme kroppspresset, og ønsker å bli de de følger på Instagram. Det er det mange som gjør, og du bør vite om det og ta ansvar, hevder Mogstad. Hun mener det er viktig å være tilstede i sosiale medier selv, for å vite hva de unge eksponeres for i hverdagen.
– Vi voksne må ikke være naive, men bry oss, og være nysgjerrige! Det betyr ikke å snoke i det de legger ut og holder på med, men å sette oss inn i sosiale medier, og hva det innebærer og inneholder, påpeker Mogstad som selv har fem barn.
Sunn livsstil vs. kroppspress
Mange synes det er en vanskelig balansegang mellom det å formidle en sunn livsstil samtidig som man ikke bidrar til å øke kroppspresset for barna sine.
– Dette er veldig vanskelig, og det erfarer jeg ofte som fastlege også. Overvekt i befolkningen, også blant unge, er jo et stort folkehelseproblem. Poenget er at det vi skal bort i fra er fokuset på å være slank og tynn, mer enn normal sunnhet.
Mogstad mener en god tilnærming er å snakke med barna om sunne matvaner, og også at kroppen er en slags maskin, som trenger trening og vedlikehold. Vi må også være flinkere til å spise måltider sammen, og å få inn gode matvaner på den måten.
– Det er så mange andre måter å prise kroppen sin på, og å snakke om den, enn akkurat hvordan den ser ut, og bør se ut for å være mest mulig vellykket i forhold til et ideal.