I den norskproduserte HBO-serien «Beforeigners» begynner mennesker fra fortiden plutselig å dukke opp i fjorden utenfor Operaen i Oslo. Fremvandrerne, som de kalles på norsk, kommer fra tre ulike forhistoriske epoker – steinalderen, vikingtiden og 1800-tallet – og serien går fra science fiction til satire i det øyeblikket disse tidsflykningene etter hvert skal integreres i det norske samfunnet.
Noen faller utenfor og danner ghettoer i Oslos sentrumsområder. Andre finner måter å innlemmes i fellesskapet på, ofte ved å spille på særegenheter fra sin egen tids kultur, som for eksempel Viking-fremvandreren som starter opp spisestedet Graut, eller 1800-tallsmannen som med sin gammeldagse eleganse stikker av med kona til seriens hovedperson.
Solskjær steget til overflaten
19. desember 2018 kunngjorde verdens største fotballklubb at de hadde ansatt Ole Gunnar Solskjær som sin midlertidige manager. Nordmannen dukket opp, nærmest helt uten forvarsel, som om han skulle ha steget til overflaten i elven Irwell med verdiene og tankesettet han hadde lært av sir Alex Ferguson på 1990-tallet. I halvåret som fulgte skulle nordmannen skrive fotballhistorie, først ved å bli den eneste treneren i Manchester Uniteds historie til å vinne sine åtte første kamper, deretter ved å lede laget gjennom deres dårligste rekke med bortekamper siden 1981.
Etter å ha tapt 0-4 mot Everton 21. april, tok Solskjær attpåtil med spillerne tilbake til den gamle treningsbanen The Cliff, som klubbens A-lag ikke hadde brukt side årtusenskiftet, og vitsene haglet i britisk presse, om en trener som lot til å være fanget i fortidas handlings- og tankemønstre.
Renessanse i europeisk fotball
Med Ole Gunnar Solskjærs første 30 kamper som ramme forteller Øyvind Alsaker og Atle Nielsen historien om hva som skjedde da Solskjær tok med seg arven fra sir Alex Ferguson inn i dagens United-garderobe. Det ble et møte mellom klubbens stolte kollektive tradisjon og en fotballvirkelighet der individene krever stadig større plass og oppmerksomhet.
Men fortellingen om Solskjærs United er også en historie om en pågående renessanse i europeisk fotball, en utvikling der stadig flere topplag ser verdien av langsiktig lagbygging fremfor kortsikte stjernekjøp. Der spillerne er forventet å sette felleskapets interesser foran sine egne, og ta en for laget, slik Solskjær gjorde gjennom hele sin lange karriere i United-drakten.
Sånn sett er det mye som tyder på at Solskjær, om han skulle være en slags fremvandrer fra Uniteds gullalder, har kommet til riktig tid likevel. Om han er rett mann for jobben, eller om han får tiden han trenger til å vise det, er imidlertid et åpent spørsmål. Mens du venter på svaret på om Solskjær lykkes eller mislykkes med sitt prosjekt, kan du lese Atle Nielsen og Øyvind Alsakers bok og bli klokere på hvorfor.