Å gå tur med barn i marka er en flott aktivitet for både små og store. Men terskelen kan være litt vanskelig å trå over iblant.
– Det beste tipset mitt er at du ikke må tenke at du må gå til et bestemt sted. Gjør gjerne det, men prøv å tenke at veien er målet. Egentlig kan man gå hvor som helst, så lenge det er noen trær der så vil barna være fornøyd – spesielt hvis de kan overnatte i et telt. Det er noe av det morsomste barn gjør, sier journalist, turentusiast og forfatter av Harvest Hakkespettbok, Torbjørn Ekelund.
En hakkespettbok for hele familen
Boka Harvests hakkespettbok handler om å være ute i naturen sammen med barn, og hva man kan finne på av morsomme og lærerike aktiviteter. Den er full av små og store historier, av bilder, tips og turforslag og passer både for den erfarne turfamilien og for de familiene som ennå ikke har kommet seg ut. Med denne boka håper forfatterne å inspirere småbarnsfamilien til å komme seg mer ut i naturen.
Forberedelser
Siri G. Bekkhus fra DNT Oslo og Omegn kommer her med sine beste tips – både til turforberedelser og passende turer for ulike aldere.
Bekkhus mener det er lurt å selge inn turidéen til barna og vær entusiastisk selv. Dessuten er det viktig å sørge for at alle er greit utstyrt, først og fremst med sko som er gode å gå i. Tenk på at det kan være både ulendt, fuktig og sølete der dere skal gå. Det er også mulig å låne turutstyr på flere utlånssteder i mange norske byer, se for eksempel på hjemmesidene til Bua.
Å være med på leken underveis, bidrar til å holde god stemning. Barna ser detaljer i turen: en kongle, et tre som frister til klatring, en bekk eller en sopp. Det er fint å snakke med barna om det de ser og finner.
Pakkeliste
Her er en pakkeliste som kan bidrar til en god tur, i følge Bekkhus:
- Nok mat og drikke. Pannekakerøre på flaske og en panne til bålet er veldig populært!
- Ekstra genser og tørre sokker til barna
- Kart eller en turbeskrivelse over turen dere skal gå, og kompass hvis du kan bruke det.
- Mobiltelefon – men husk at det ikke alltid er dekning og lademuligheter når du er på tur.
- Sitteunderlag til alle sammen
- Lommelykter/hodelykter hvis det blir mørkt før hjemreisen
Ønsker du å gå på tur med barn sammen med andre familier? Det finnes mange Barnas Turlag i Oslo og Omegn. Sjekk hvilket Barnas Turlag som er nærmest deg.
Sæteren Gård i Bærumsmarka – et eldorado for barna
Turlengde: 4 km tur/retur
Adkomst: Ta bussrute 150 Oslo – Bærums verk og gå av på Åsterud bussholdeplass 200 meter nordvest for Øverland gård. Gå så ned langs veien til Øverland. Eventuelt kan dere kjøre til Øverland Parkering. Denne utfartsparkeringen ligger på sydsiden av Gamle Ringeriksvei.
Vel fremme på Sæteren Gård kan dere ta en velfortjent hvil ved en av de tilrettelagte bålplassene. Så ta gjerne med noe godt i sekken som kan grilles på bålet. Eller ta en tur inn i kaféen på låven og kjøp en kopp god og varm hjemmelaget kakao, påsmurte rundstykker, kanelsnurrer eller noe annet godt fra menyen! Kaféen er åpen onsdag mellom kl. 11 og 14 og lørdag og søndag mellom 11 og 16.
Prøv dere på hinderløypa, den passer for barn fra omkring 4 år og oppover. Vi anbefaler absolutt en tur på den koselige eventyrstien, en liten runde i skogen med poster som har tema eventyr. I tillegg vil dere finne en del eventyr-elementer i skogen beregnet på de som ikke leser ennå. Alt dere trenger av utstyr ligger i utstyrsboden, også stylter og lignende.
Fra Øverland gård følger du merket vei til Sæteren Gård. Det er omtrent to km å gå, og her kan du fint gå med barnevogn. Eller velg stien som går parallelt med vegen.
Det er flere gode startsteder når dere skal til Sæteren Gård. Det er omtrent 2 km å gå både fra Haug skole, Skytterkollen og Steinsskogen gravlund. Fra Steinsskogen gravlund følger dere samme merket vei som fra Øverland gård. Fra Haug skole følger dere turstien over golfbanen til Ankerveien. Følg så denne et lite stykke vestover og gå stien på vestsiden av Seterbekken eller Murenveien opp til Sæteren. Også denne er egnet for barnevogn. Fra Skytterkollen kan du følge merket sti til Sæteren Gård. Denne er ikke egnet for barnevogn.
Trilletur til Øyungen
Turlengde: 4 km t/r i flatt terreng. Her kan dere fint ha med barnevogn, eller sykkel til barna.
Adkomst: Fra Skar i Maridalen
Barnefamiliers foretrukne Nordmarka-destinasjon, og det er ikke vanskelig å forstå. Fra Skar går det grusvei helt fram til Øyungen, så det er mulig å sykle hit, barna kan sykle selv, de kan sitte i sykkelvogn, eller de kan trilles i barnevogn. Fra juni til august kan det være i overkant folksomt ved Øyungen, men på høsten er det nesten ingen her. Mange fine teltplasser, særlig langs vannets sør- og østside. For de litt eldre barna kan Øyungskollen på østsiden av vannet være et bratt og spennende mål.
Tenn bål ved Fagervann
Turlengde: 6 km t/r
Adkomst: Skar i Maridalen
Også Fagervann er populært blant barnefamilier – og denne sommeren har populariteten steget betraktelig. Fra Skar følger dere grusveien mot Øyungen et par hundre meter oppover, og deretter følger dere merket sti vestover og oppover i skogen. Jevn stigning opp til Fagervann, men ikke for bratt. Selve Fagervann er ganske lite og veldig pent, omkranset av skog og små, utstikkende odder og med flere fine bål- og teltplasser.
Vettakollen – den beste utsikten over Oslo
Turlengde: 3 km tur/retur
Adkomst: T-banen til Vettakollen stasjon. Eventuelt bil til parkering i nærheten av stasjonen.
Dette er ruta som er kort nok og enkel nok til at du kan ta den etter jobb, eller i helgen på tur med barn. Vettakollen ligger mellom Holmenkollen og Sognsvann og har en av de aller beste utsiktene over Oslo og fjorden.
– En enkel og overkommelig tur som selv de minste kan klare (i hvert fall hvis de får sitte på nakken i de bratteste bakkene). Krever litt klatring på den siste etappen, men det er bare gøy, og belønningen når man står på toppen er utsikt over hele Oslo, noe som ikke bare er fint i seg selv, men som også gir en en følelse av å ha utrettet noe stort, sier Ekelund.
Følg Huldreveien oppover fra stasjonen. Ta til høyre i Gulleråsveien og deretter til venstre inn Bånntjernveien som dere følger helt inn til skogen bak bebyggelsen. Herfra er det tydelig merket sti til toppen. Trenger dere en hvil undervegs, kan dere stoppe ved en av rasteplassene. Og når dere kommer opp på Vettakollen, ja, da er det tid for å nyte den storslagne utsikten sammen med barna!
Ønsker du flere turtips?
- Se dntoslo.no
- Harvest Hakkespettbok – full av små og store historier, av bilder, tips og turforslag og passer både for den erfarne turfamilien og for de familiene som ennå ikke har kommet seg ut.
- Fotturer i Oslomarka – inneholder 55 fantastiske turer med varierende lengde og vanskelighetsgrad.