Marco Elsafadi er en av landets mest etterspurte og populære foredragsholdere og er en viktig støttespiller for barnevernet i Oslo, Bergen og Stavanger. I dag leder han den ideelle stiftelsen UNIFY og holder i tillegg kurs for foreldre.
Marco Elsafadi er opptatt av kraften som oppstår i relasjonen mellom mennesker, og har mottatt flere priser for sitt sterke engasjement for barn og unge.
Nå er han også aktuell med sin nye bok Foreldrekraft, en gavepakke til alle foreldre.
Se hele Boktips LIVE-intervjuet med Marco Elsafadi i videoen over.
Nedringt av bekymrede foreldre
Boken Foreldrekraft ble til da Elsafadi etter hvert fikk mange henvendelser fra foreldre med spørsmål han ikke hadde kapasitet til å svare på. Det kunne være meldinger på Facebook, sms-er og eposter med spørsmål om utagering, skolevegring og om at barnet deres ikke vil snakke til dem.
– Jeg begynte å vurdere – hvordan kan jeg hjelpe flere på en bedre måte? sier Elsafadi i Boktips LIVE-intervjuet.
Deler fra egne erfaringer
I bokens kapitler starter Elsafadi først med å dele en historie fra sitt eget liv. Deretter kommer konkrete tips for å løse problemet han har beskrevet, og noen oppgaver for pedagogisk å hjelpe leseren gjennom stoffet.
Et begrep som går igjen i boken er «Sara-tid». «Sara-tid» er oppkalt etter hans datter, men han startet egentlig først med dette sammen med sin niese.
– Niesa mi var et «enstavelses-barn», forteller Elsafadi.
Etter en biltur med henne hvor han hadde spurt henne hvordan det gikk på skolen, og alt han fikk til svar var «fint», spurte han sin søster hvordan det egentlig gikk med henne.
– Da svarte min søster: «Jeg tror da det går fint». Og når en mor, som er alenemor, sier «Jeg tror da det går fint», og altså ikke vet at det går fint, da blir jeg urolig.
Elsafadi valgte derfor å starte det han kalte «fem-minutter’n» med niesen. Hver fredag klokken seks skulle de ha en liten prat ved kjøkkenbenken. I løpet av noen uker ble disse fem-minutterne til samtaler på to timer. I dag er niesen 20 år og hun og Elsafadi har fortsatt et veldig tett forhold.
Den største fellen foreldre går i
Marco Elsafadi forteller at målet hans med boken er at foreldre skal bli mer bevisst på hva man kan gjøre bedre. Ikke at de skal bli perfekte.
– Den største fellen de går i, er å avvise følelsen fordi det kanskje er noe feil med historien.
De fleste foreldre kan nok kjenne seg igjen i å si «Sånn var det ikke, fordi jeg sa ikke det». Det Elsafadi poengterer i sin bok, er at det viktigste i slike situasjoner er å lytte til det triste barnet. Ikke å rette på faktafeil.
– Det er mye viktigere å si til det barnet «Fortell meg mer».
Se hele Boktips LIVE-intervjuet med Marco Elsafadi i videoen øverst i saken.
Lær mer i Marco Elsafadis Foreldrekraft.
Kjøp Foreldrekraft som e-bok her.