Dårlig kosthold er den største bidragsyteren til de altfor mange kiloene Norges befolkning etterhvert må slite med. I tillegg til overflødige kilo, er det flere andre plager søppelmaten påfører oss. Feilernæring, intoleranser, allergier, kreft, diabetes, hjerte-karsykdommer og andre livsstilssykdommer. Stadig flere barn blir diagnostisert (blant annet ADHD), har konsentrasjonsvansker, psykiske problemer m.m. I dagens samfunn har barn og unge har for mange usunne valg.
Søppelmaten er et eksperiment med helsen til vår neste generasjon.
I dag burde dette vært en paragraf i FNs barnekonvensjon! For maten mange ser på som barnevennlig, er ofte den verste. Farseprodukter og pålegg fulle av unødige e-stoffer (fargestoffer, aromastoffer og smaksforsterkere), dårlig fett, sukker og andre karbohydrater av ymse kvalitet. Det være pølser, kyllingnugget, nugatti, nudler, taco, enkelte leverposteier, posesupper, posemat generelt, søt drikke med kakaosmak, oboy, brus osv. Listen er dessverre lang som et vondt år.
Matkunnskapen
Årsakene til denne feilprioriteringen er mange og komplekse. Men jeg har lyst til å stille spørsmålet om vi har ofret vår og barnas helse på materialismens og likestillingens alter? Ordet «kjøkkenbenk» var nærmest et skjellsord på 80-90 tallet. Vi, kvinnene, skulle bruke tiden på noe mer fornuftig. Matkunnskapen ble ikke videreført til neste generasjon og matfaget ble nedprioritert i skole og utdanningssektor. Vi begynte å snakke om næringsstoffer i stedet for mat. I dag står det dårlig til med matvarekunnskapen og ferdighetene innen matlaging er svært dårlige. Er mat lavstatus også i dag? Hvorfor er det liten søknad på matfagene i den videregående skole?
God mat gir god helse
Hele samfunnet må behandles. Vi trenger en matrevolusjon!
– Barnehagene må forbedre menyene sine
– Skolen må innføre sunn skolelunsj til alle
– Søppelmaten må fjernes fra idretten
– Matbutikkene må promotere skikkelig mat
– Både små og store kan med fordel lære å lage mer mat fra grunnen av.
Alle barn skal ha rett til god mat som gir dem god helse og spennende smaksopplevelser.
Margit Vea er faglærer i ernæring, helse og miljøfag og har lang erfaring som lærer i grunnskolen, videregående skole og voksenopplæringen. Hun holder matkurs for barselgrupper, barnehager og lærere i mat og helse, samt kokkekurs for barn, ungdom og voksne. Hun har skrevet flere kokebøker for barn og om mat til barn.