Dine tanker og følelser genererer hva du gjør og hva du utstråler. Det igjen påvirker også hvordan relasjonen til menneskene rundt deg blir. Alt henger sammen og blir påvirket av hverandre til enhver tid. En god start for å trene hodet er å kvitte seg med bekymringer og hvisvass:
Er det noen av dere som kjenner mennesker som vasser i «hvis»? Og, enda verre, i «hva hvis»? Disse menneskene kaller jeg for hvisvasserne.
Jeg har selv vært en aktiv hvisvasser, og må innrømme at jeg ikke har fått noe særlig utbytte av det. En kjent handling for en hvisvasser er jo å bekymre seg for ting som faktisk aldri skjer. Og kreativiteten som hvisvasser ser ikke ut til å ha noen ende: Hva hvis jeg ikke lykkes? Hva hvis jeg snubler på vei opp på scenen og ligger der langflat foran publikum med bøylemikrofonen godt trykt oppi nesa som en direkte konsekvens av fallet?
Til samme gruppe kan vi regne dem som tilbringer store deler av livet sitt med å velte seg i «hadde jeg bare»-tanker. Hadde jeg bare kunnet bli i det forholdet! Hadde jeg bare kunnet fortsette i den jobben! «Hadde jeg bare»-tanker er på min topp 10-liste over kjipe ting jeg kan gjøre mot meg selv. Disse tankene gir meg ikke noe godt. I beste fall kan de bidra til at jeg får en flukt fra tilværelsen her og nå, ved at jeg drømmer meg vekk for noen sekunder. Men uansett må jeg stå ansikt til ansikt med realiteten igjen på et senere tidspunkt.
Hvisvasseren i meg dukker opp ved ulike anledninger i livet, men etter at jeg startet med opplegget Fearless (foredrag jeg holder om mental trening og nå også bok), ser jeg mindre til den. Jeg velger å tro at det er fordi jeg har endret tankesett. Det er jo logisk. Hvis jeg tar på meg rollen som bekymret hvisvasser 2 minutter hver dag, vil det bety 14 minutter i uka. For meg er det rimelig meningsløst å bruke 14 minutter i uka på hvisvass! Det blir nesten en time i måneden, og 12 timer i året … For en sløsing med tid, på bare hvisvass!
Hvisvass dukker opp i mange former som kan forstyrre en ellers koselig dag. Har du noen gang kjent på en bekymring, ordentlig dvelt ved den, latt den feste seg i kroppen som en vond verkende byll – for så å oppdage at det du bekymret deg for, aldri skjedde? Du er ikke alene! Et annet kjent fenomen for de fleste er hvordan vi mottar informasjon, forvrenger den, og tolker den i opptil flere timer, for så å lage vår egen fasit på hva baktanken egentlig var … Et eksempel på dette kan være når vi befinner oss i flørtefasen med en ny person. De fleste av oss kjenner til hvordan bitte små detaljer i denne fasen kan få tankene våre til å jobbe på høygir. Har du vært borti noe lignende? Din venninne mottar følgende sms fra en ny flamme: – Kaffe søndag?
Hendelsesforløpet videre ser omtrent slik ut: Hun reagerer med å innkalle alle jentene i gjengen sin til taktikkmøte. Spørsmålene hennes står i kø: – Hva betyr egentlig denne sms-en? Hvorfor stod det bare «Kaffe søndag?» Og hvorfor vil han ikke møte meg på lørdag? Skal han på byen? Se etter andre jenter? Eller kanskje jeg overdriver? Kanskje han skal jobbe? Å ja, han er sikkert en seriøs og viktig mann som må jobbe på lørdager … Kanskje han virkelig liker meg? Han ser i det minste ikke kun på meg som helgeunderholdning så lenge han venter til søndag. Hva skal jeg svare?
Men, vent litt. Hvorfor skrev han ikke hvem sms-en var fra? Antar han at jeg vet det er han? Jeg vet jo det, men det er vel å tro i overkant godt om seg selv? Kanskje jeg skal late som om jeg ikke skjønner hvem den er fra? Da virker jeg kanskje ikke så ivrig?
Mens din venninne lirer av seg alle disse spørsmålene, sørger resten av venninnegjengen for å lage store konspirasjonsteorier knyttet til hvert spørsmål, som selvsagt igjen genererer nye spørsmål.
Flere av mine guttevenner hadde (ifølge dem selv) løst dette på en helt annen måte hvis de fikk samme sms – et enkelt spørsmål om kaffe på søndag – fra en jente de liker. Indre dialog: – Så koselig. (eventuelt; KULT!)
Svar på sms: – Ok!
Dette fiktive eksempelet er selvsagt veldig generaliserende, men det illustrerer at det kan være lurt å ta kontroll over hva du velger å styre tankene dine inn mot. Kanskje hadde det vært smart å endre fokus? Hva om du og dine venninner heller planla spennende sam- taleemner til den kommende kaffedaten, eller valgte å fokusere på hvordan du nå skulle sjarmere din nye flamme rett i senk? Jeg vedder på at den rollen du inntar på daten er den rollen du har fokusert mest på. Så hva velger du? Rollen der du er usikker og tolkende? Eller rollen der du er en sjarmerende kaffedrikker med spennende samtaleemner?
Boka Fearless tar for seg eksempler som dette, og forklarer hvordan vi som hverdagsmennesker kan ta i bruk enkle teknikker for å heve vår egen tankestandard. Det er gøy, og gir deg en følelse av å være fri. Fri fra alle selvlagde bekymringer og hvisvass, enten det handler om utseendet, daten du skal på, eller kunsten å ha en tydelig stemme på jobbmøter. God leselyst!
For mer info om Anja Edin-Hammerseng, se her.