Aslak Hartberg: – Jeg trodde strengt tatt at ingenting kunne hjelpe meg

Årets tema for Verdensdagen for psykisk helse er «Spør mer». Derfor spurte vi Aslak Hartberg om angst, fobi, terapi og den nye boka «Farvel, frykt».

Estimert lesetid 4min

Aslak Hartberg gjestet det litterære talkshowet Boktips LIVE 8. oktober. Se innslaget over.

Når du ser han på scenen, er ikke Aslak Hartberg en fyr du ville forbundet med lammende angst. Som rapperen Allis i Klovner i Kamp, samt medvirkende i mange andre musikalske prosjekter, har han turnert verden rundt i en årrekke.

Men samtidig som han har utvist sjangertro hiphop-bravado på utsiden, har han på innsiden vært livredd.

Redd for slanger, høyder, fly – ja, egentlig det meste.

På et punkt lå han på et hotellrom i Shanghai og kjente på hvordan hele rommet snurret, veggene kom nærmere, og en forferdelig frykt grep tak i han.

– Siden jeg ikke visste noe om hva det var, trodde jeg vel strengt tatt at ingenting kunne hjelpe meg. Så feil kan man ta, sier Hartberg.

Møtte frykten i terapirommet

Til tross for at panikkangsten han følte på hadde begynt allerede i tjueårene, var det ikke før 2016 at Hartberg for alvor oppsøkte profesjonell hjelp.

I sin nye bok Farvel, frykt beskriver Hartberg hvordan han gikk fra redd for alt til klar for alt, godt hjulpet av psykolog Aksel Inge Sinding. De to møttes tilfeldigvis i en barnebursdag. Det skulle bli veien ut av angsten for Aslak.

Egentlig er det helt konkrete ting som skjer i kroppen når man blir redd

Gjennom å gradvis bli eksponert for de tingene han fryktet mest – fra tegninger av slanger til å etterhvert ha en levende slange kveilende rundt halsen – lærte Harberg at frykten han føler ikke har noen rot i virkeligheten.

Se video av prosessen:

– Angst kan virke som en snikende, lumsk og psykisk tilstand. Men egentlig er det helt konkrete ting som skjer i kroppen når man blir redd. Når man forstår disse mekanismene blir det ikke like skummelt lenger, sier han.

(Foto: Anton Soggiu)

Aslak Hartberg er musikalsk gjest på Boktips LIVE 21. oktober. Arrangementet blir strømmet gratis på Facebook dagen etter.

– Dro ut på eventyr selv om jeg var redd

– Du har bært på disse følelsene inne i deg, mens du utad har levd et actionfylt og innholdsrikt liv. Hvordan har du taklet den balansegangen?

– Det har vært litt slitsomt. I boken beskriver jeg hvordan to krefter alltid har trukket meg i hver sin retning. Nysgjerrigheten og jakten på spenning og eventyr har trukket meg oppover, mens frykt, engstelse og fobier har holdt meg tilbake.

Nysgjerrigheten og jakten på spenning og eventyr har trukket meg oppover, mens frykt, engstelse og fobier har holdt meg tilbake.

– Men det gjør jo at jeg har levd et ganske spennende liv. Hvis man bare er redd blir man jo fort sittende hjemme. Jeg dro ut på eventyr selv om jeg var redd. Men det er som sagt litt slitsomt å holde på sånn i lengden.

– Hva var det viktigste du lærte i terapien?

– Kunnskapen er viktigst. Mange blir friske av panikkangst bare av dette. Eksponeringsterapi er også veldig gøy, siden man opplever å kontrollere angsten, i stedet for at den kontrollerer deg, sier Hartberg.

– Ikke bare en dum rapper

Hartbergs engasjement for psykisk helse strekker seg utover den nye boka. I flere år har han drevet en av de ledende norske infosidene om panikkangst – panikk.no.

– Da jeg fikk panikkangst fantes det lite relevant informasjon tilgjengelig. Jeg har laget denne siden for at folk skal kunne lese, lære og forstå hva angst er.

Innholdet på siden er skrevet i samarbeid med ledende folk på området.

– Så det er faglig godt stoff, ikke bare en dum rapper som snakker om hvordan han tror ting henger sammen, sier Hartberg.

Verdensdagen for psykisk helse: Spør mer!

Verdensdagen for psykisk helse markeres den 10. oktober hvert år. Dagen har fått økende oppmerksomhet her til lands de siste årene, ettersom fokuset på psykisk helse har blitt større.

Årets tema er «Spør mer», og oppfordrer til å være oppmerksom, vise interesse – og spørre mer.

Man burde ikke slå seg til ro med å ikke ha det bra

Hartberg har en klar oppfordring i anledning dagen:

– Man burde ikke slå seg til ro med å ikke ha det bra. Spør, grav, les og finn ut hvordan man kan få et bedre liv. Jeg forsøker også å svare alle som skriver inn til meg, så bare spør!

Boka Farvel, frykt er tilgjengelig som e-bok og i fysisk format.

Les også intervjuet med Aslak Hartberg i VG.