Ti nye bøker om psykisk helse

Familie, helse og livsstilPsykisk helseTi nye bøker om psykisk helse

10. oktober markeres verdensdagen for psykisk helse. Vi har samlet de beste nye bøkene om temaer som angst, depresjon, skam, ensomhet og konsentrasjonsvansker.

Estimert lesetid 11min
Foto av et par på tur i skog og mark, sol
BØKER OM PSYKISK HELSE: Vi har samlet de beste, nye bøkene om psykisk helse i forbindelse med verdensdagen for psykisk helse 10. oktober. (Foto: Getty)

Hvert år den 10. oktober markeres verdensdagen for psykisk helse. I takt med økt oppmerksomhet rundt psykisk helse i samfunnet, har dagen vokst seg større og større fra år til år.

Forlaget Cappelen Damm har en stor katalog med bøker om psykisk helse, og markerer dagen ved å sette fokus på kunnskapen, trøsten og samholdet bøkene kan gi.

Her har vi samlet de beste og nyeste bøkene om psykisk helse. Enda flere bøker om psykisk helse finner du her.

Klikk deg raskt frem til boka du vil lese om:

Les mer om verdensdagen for psykisk helse på verdensdagen.no.

Nye bøker om psykisk helse 2023

Hvor går ens egne grenser?

Jeg burde kanskje sagt nei av Else Kåss Furuseth

Folkekjære og prisbelønte Else Kåss Furuseth har som forfatter og talsperson for tabubelagte temaer som psykisk helse, ufrivillig barnløshet og kropp, vekt og selvbilde gjort seg sterkt bemerket for sin åpenhet og ofte brutale ærlighet.

Denne høsten er hun aktuell med boka Jeg burde kanskje sagt nei. Her ser hun tilbake på sitt liv som ja-menneske og prøver å forstå hvorfor hun har slått til på så mange idiotiske ideer som har kommet i hennes retning. Konklusjonene er få, men jakten på dem desto sårere og morsommere. Sannsynligvis vil boka få deg til å reflektere rundt din egen grensesetting, men den ender også med å stille et enda vanskeligere spørsmål: Kan vi i det hele tatt endre på de mest inngrodde sidene av personligheten vår?

Få med deg Else Kåss Furuseth på Boktips LIVE 11. oktober! Meld din interesse på Facebook her.

Om hvor ødeleggende skam kan være

Min skam av Nadia Ansar

Nadia Ansar har allerede blitt et kjent navn for mange lesere gjennom ektemannen Abid Rajas bestselgerbok, Min skyld – men Nadias stemme manglet. Denne høsten har hun debutert som sakprosaforfatter med Min skam, og det til stor jubel fra kritikerne. Blant annet triller Dagbladet 6 på terningen og skriver «viktig og sterk [..] En nær og presis fortelling om skam, fortielse og taushetens pris», VG mener i sin 5’er-anmeldelse at Ansar skriver «krystallklart om skam» og at hun «løfter sin individuelle historie om skam og sårbarhet til en fortelling mange kan lære av».

Min skam forteller Nadia Ansar sin historie. Det handler om den turbulente oppveksten, om klassereisen, om hennes versjon av fortellingen om forholdet med Abid Raja og ikke minst om hvor ødeleggende skam kan være.

Menn og angst

Hva jeg forteller fulle gutter som kommer bort og later som de ikke vil snakke om panikkangst av Aslak Hartberg

Aslak Hartberg, rapper i Klovner i kamp, har skrevet en bok om angst, spesielt rettet mot menn. Konsekvensene av angst er ofte dårligere livskvalitet, at folk holder seg hjemme og i verste fall faller utenfor arbeidslivet. Heldigvis er panikkangst fullt mulig å bli kvitt. Forfatteren omtaler boken som «en selvhjelpsbok for de som ikke liker selvhjelpsbøker».

Dette er den personlige historien til Hartberg, om hvordan panikkangsten tok kvelertak på livet hans. Det er ikke en provoserende positiv selvhjelpsbok med fasiter og ekspertoppskrifter, men en brutalt ærlig fortelling fra mann til mann om hvordan han fant roen og ble kvitt angsten. Ved bruk av kognitiv terapi forklarer han hva som er årsakene til frykten, hvorfor og hvordan den oppstår, og hvordan man kan stoppe den. Dette er en personlig historie med et litterært og fengslende språk, som også viser deg veien ut av angsten, gjennom teori og kognitive og fysiske øvelser.

Viktigheten av å bli tatt på alvor

Alt bra? av Ellen Frøysaa og Sofie Frøysaa

Alt bra? En mors og datters historie om ufrivillig skolefravær, psykisk sykdom og det å være pårørende handler om Sofie Frøysaa og moren Ellen Frøysaa sitt møte med skolen og det psykiske helsevesenet når Sofie blir psykisk syk i tenårene. Sofie gikk fra å få toppkarakterer på ungdomsskolen til å bli en såkalt dropout-elev på videregående.

Det handler om hvordan familiedynamikken endres når en i familien blir syk. Det handler om forventninger, frykt, dårlig samvittighet og skam. Og kanskje viktigst av alt: Om viktigheten av å bli tatt på alvor. Både den som er syk, og den som er nærmeste pårørende.

Boka veksler mellom Sofie og Ellens perspektiv. Sofies tekster er i stor grad basert på dagboknotater fra hun var 16-18 år, og hun deler usensurert om hvordan det kan oppleves å falle utenfor. Ellen skriver nakent og ærlig om hvordan hun strever for å nå frem til Sofie. Om selvransakelse og tvil om hvordan være en god forelder for en ungdom som strever. Til sammen er det en ærlig og usensurert historie om ufrivillig skolefravær og tabubelagte psykiske lidelser.

Konsentrasjonsevnen i fritt fall

Stjålet fokus av Johann Hari

I Stjålet fokus – Grunnen til at du ikke klarer å følge med, og triksene du trenger for å klare å konsentrere deg igjen viser Hari hvordan vår evne til å konsentrere oss er i fritt fall. Collegestudenter i USA klarer nå i gjennomsnitt å holde fokus på én oppgave i 65 sekunder, og kontormedarbeidere kun i tre minutter.

Hari legger ut på en langstrakt reise for å snakke med verdens ledende eksperter og finne ut hvorfor dette skjer med oss – og det han konkluderer med er at alt vi trodde vi visste om dette feltet er feil.

Vi tror vår manglende evne til å konsentrere oss er våre egen personlige falitt – en skavank ved hver og en av oss. Det er det ikke. Dette har blitt gjort mot oss – av mektige eksterne krefter – og det har blitt gjort over tid. Vårt fokus har blitt stjålet fra oss.

Dette en bok som viser oss hvordan vi kan gjenvinne vårt fokus dersom vi bestemmer oss for å kjempe for det. Svarene vil både overraske og engasjere deg. Dette er en bok om vår pågående oppmerksomhetskrise ulik noen annen du har lest.

Stjålet fokus havnet i 2022 på listene over årets beste sakprosabøker hos både The Financial Times og The Wall Street Journal.

Overvant schizofrenien

I morgen var jeg alltid en løve av Arnhild Lauveng

Denne boka er ikke ny, men har nærmest blitt en moderne klassiker i sjangeren, så den får likevel plass på lista.

I ti år var Arnhild Lauveng innlagt som schizofren på psykiatriske avdelinger. Hun var psykotisk og selvdestruktiv, og knuste glass for skjære seg til blods med skårene. I dag arbeider hun som psykolog og forsker, utdannet ved Universitetet i Oslo. Hun tok sin doktograd i sosialpsykologi ved Det medisinske fakultet ved UiO i 2017.

Arnhild Lauveng overvant schizofrenien, og er i dag i stand til å uttale seg både som fagperson og tidligere pasient. Hun tar oss med inn i en verden av stemmer og hallusinasjoner, av rotter som løper etter henne i flokk, og ulver som glefser etter henne, med gule øyne og siklende gap. Hun viser oss hvordan vrangforestillinger og symptomer har sin egen logikk og mening.

Hennes kamp for å bli frisk, hjulpet av helsevesenet og av en mor og søster som nektet å gi opp håpet, er sterk lesning om en seier de færreste tror er mulig.

I morgen er jeg alltid en løve er solgt til hele 14 land.

ADHD-poesi

Dopamin av Alexander Fallo

I sin tredje og personlige diktsamling Dopamin prøver Alexander Fallo å beskrive hvordan ADHD arter seg i et liv.

Dette er triste, varme, frustrerende, humoristiske, energiske og fortvilte dikt skrevet med 20mg Ritalin i kroppen, en diktsamling om å få en ADHD-diagnose i voksen alder – og å bli nødt til å leve med den.

Forfatteren har selv opplevd å forlate psykiateren med et skriv med diagnosen på i én hånd og en resept i den andre. Og det var det.

Hvordan blir fortellingen om et liv når du ser tilbake på det med nye øyne? Kunne ting blitt annerledes? Hva betyr en diagnose? Er den til hjelp eller enda mer bry? Finnes det noe midt imellom?

Dopamin er et personlig gravearbeid som tar for seg minner og scener fra et liv med en utbredt diagnose.

Dikt om savn

Jeg håper det går bra med meg av Ole-Petter Vaaten

Ole-Petter Vaaten (f. 1967) er fra bydga Tyristrand på Ringerike og debuterte i 2020 med diktsamlingen En av tingene ved mitt hjemsted. Nå er han aktuell med samlingen Jeg håper det går bra med meg.

Jeg håper det går bra med meg forteller en historie om savn. Å savne livet slik det var før. Savne at noen trenger deg, savne dem som er borte, savne kjærligheten.

Samtidig handler Vaatens dikt om å venne seg til å savne. Enkelte av diktene beskriver en generell uro over en verden i stadig raskere endring, med uforutsette hendelser som pandemier, krig og terror – og i forlengelsen av dette en bekymring – ikke bare for hvordan det skal gå med fortelleren selv, men også med familien hans. Men som tittelen så håpefullt sier: Jeg håper det går bra med meg.

Roman om bipolar vestkantgutt

Sorl av Cornelius Steinkjer

Sorl av Cornelius C. Steinkjer er en gripende romandebut om en ung mann med en bipolar lidelse. Sorl er også en språkbevisst og original fortelling om ønsket om å bli en del av den kulturelle eliten, om sigarillos og hyppige innleggelser.

Lyder Alving kjøper en leilighet som han og Rebecca Tesman kan bo i. Kort tid etter flytter han ut, på impuls. I en begravelse møter Lyder den mer stabile Hedvig Eleonora Wangel, og et trekantdrama oppstår. En indre konflikt raser i hovedpersonen, den mellom lengselen etter en utsvevende tilværelse og behovet for et rutinepreget liv.

Gjennom fire deler utformes en samtidig Oslo-roman om en vestkantgutt i 20-årene med et turbulent sinn. Sorl er nedtonet og skildrer psykisk sykdom i hverdagen fremfor å dvele ved mytene og overskridende hendelser. Lyder Alving er ressurssterk og ambisiøs på sitt vis, men mangelen på gjennomføringsevne gir ham store utfordringer.

Viktig om annerledeshet

Gunilla Bergström: Boka om Bill og Bolla

Gunilla Bergström er forfatteren bak de svært populære barnebøkene om Albert Åberg, som har gledet barn i mange tiår. Bøkene om Bill og Bolla er antakelig ikke like kjent for alle, men for Gunilla er de kanskje enda viktigere.

Nå får norske lesere igjen gleden av å bli kjent med Bill og hans søster Bolla, som ikke er som alle andre. Gunilla Bergströms Boka om Bill og Bolla gis ut på nytt, gjendiktet av Gudny Ingebjørg Hagen.

Gunilla og mannen var i 1972 svært lykkelige over å ha fått sitt andre barn. Men datteren Boel var på flere måter ikke som de andre barna. Det viste seg at hun hadde en funksjonsnedsettelse. Dette, og den innvirkningen det fikk på familien, og spesielt på Boels storebror Pål, var bakgrunnen for at Gunilla skrev bøkene om Bill og Bolla.

Bøkene var unike da de kom på 70-tallet. Det var langt fra vanlig at barnebøker beskrev vanskelige situasjoner på denne måten. Gunilla ble hyllet for sin åpenhet og sitt verdifulle bidrag til normalisering av funksjonsnedsettelser hos barn. Hennes innfallsvinkel til livet med datteren Boel, som både beskrev hvor krevende det kunne være, men også inneholdt mye humor og varme, skapte overskrifter i svenske medier på 1970- og 80-tallet.

Enda flere bøker om psykisk helse finner du her.

Bøker om psykisk helse

Estimert lesetid under 1min