Gunn-Helen Øye feiret jobbsuksess med champagne, og var utad et svært vellykket menneske. Hjemme var hun en sliten mamma som drakk Martini skjult i kaffekrus.
Alkoholen tok gradvis over livet hennes. Ett glass vin på mandag, to på jobbfest dagen etter. Deretter hver dag, hver time, hvert minutt – fram til alt raknet og hun la seg selv inn på avrusning.
I Jeg er alkoholiker. Og det tror jeg du også er. deler Øye sin sterke historie som alkoholiker. Som trendforsker ser hun samtidig på hvilken rolle alkoholen spiller i dagens nytelseskultur og hvilken sprengkraft ubevisste vaner har.
30 år etter at Øye sluttet å drikke alkohol, feirer hun fortsatt edruskapsdagen, det avgjørende øyeblikket da hun la seg inn til avrusning.
Nå vil hun at boken hennes kan endre flere liv.
– Forskjell på å skjønne og å innrømme
Tall fra Folkehelseinstituttet viser at rundt regnet 70,000 nordmenn drikker alkohol tilsvarende en kvart liter brennevin hver dag.
I Jeg er alkoholiker, og det tror jeg du også er. forteller Øye en rystende historie om hvordan livet hennes ble lagt i grus på grunn av en evig jakt etter neste glass med alkohol.
Gradvis mistet Øye kontrollen, selv om hun utad var en svært velykket yrkeskvinne. På et tidspunkt forstod Øye at alkoholen ikke lenger var kos, men et problem.
– Det er forskjell på å skjønne det og innrømme det, sier Øye før hun fortsetter:
– Jeg skjønte det sånn mot slutten av 20-årene, men innrømmet det ikke før jeg var 35. Og da begynte jeg i rusbehandling.
Nå gir edrueligheten henne mer enn det alkoholen noen gang gjorde.
– Det beste med å være edru er å være til stede i livet – hver eneste dag. Helt ren i både kropp og sjel. Hver dag er jeg takknemlig for det ene valget jeg gjorde. Nemlig å slutte å drikke.
Drikketrangen er borte
Nå forteller Øye at hun aldri lenger har lyst til å ta seg et glass.
– Til tross for at livet i løpet av 30 år har hatt både oppturer og nedturer, slik livet er, så har lysten eller trangen til å drikke aldri vært til stede i livet mitt. Og det er jo et like mirakel med tanke på at jeg det eneste jeg tenkte på da jeg drakk, var å drikke.
Øye mener at alle kan bli alkoholikere, men at det finnes dem som er mer utsatt.
– På en måte kan en si at alle kan bli alkoholikere. Samtidig er det en kombinasjon av traumer og livssmerter, sosialisering og kulturen en er en del av som påvirker deg. Utenforskap er en sterk pådriver – for eksempel unge som faller ut av skolesystemet, eldre som kjenner på ensomhet.
– Drikkekulturen har blitt normalisert
Som alkoholiker og trendforsker er Gunn-Helen Øye svært opptatt av hvordan vi som samfunn behandler alkohol. Hun ser på utviklingen med bekymring, og mener vi er i ferd med å normalisere en usunn kultur.
– Vi definerer alltid alkohol inn i kosen vår. Jeg synes at drikkekulturen har blitt for normalisert – og alkohol er med i de fleste sosiale settinger – uten at vi stiller spørsmål ved det. Bør det være sånn? Eller finnes det et magisk liv uten alkohol?
– Har politikerne våre også et overordnet ansvar for å få bukt med en usunn drikke-kultur?
– JA! Når så jeg en holdningskampanje om alkoholbruk sist?
Øye mener kommunikasjonen ikke bør være moraliserende eller fordømmende. Det gjelder også om du er pårørende til en du mistenker har et problem med alkohol.
– Ikke bruk pekefinger og si «du drikker for mye». Vis kjærlighet og si at «jeg er bekymret for deg. Jeg ønsker å hjelpe deg. Hva kan jeg gjøre?» Husk at om personen ønsker å få hjelp fra deg, så må du stille opp og bruke tid. Bli en medvandrer på veien videre, sier Øye.
– Vil vekke noen
Jeg er alkoholiker. Og det tror jeg også du er. er en bok som kan være et hjelpemiddel for de som på en eller annen måte er berørt av alkoholisme – enten som alkoholiker selv eller som pårørende til noen som drikker for mye.
Det er liten tvil om at boken vil hjelpe og berøre mange mennesker. Øye selv mener at hun ikke hadde blitt alkoholiker, om denne boka fantes da hun var i 20-årene.
– Kunnskap om hva alkoholen gjør med helsa er viktig, og i boka formidler jeg også vanens kraft. Den er sterkere enn mange av oss vil innrømme. Og jeg håper at min egen fortelling vil vekke noen til å ta livsstilvalg – og at en mulig adferdsendring vil skje.
Bestill Jeg er alkoholiker. Og det tror jeg du også er. hjem i postkassa her.