Cecilie Benneche er psykolog og formidler av ulike tema om psykisk helse, blant annet som ekspert i magasinet Psykisk helse, samtidig som hun driver prosjekt denfølelsen. I vår utga hun boka Hva føler du nå? – Enkle råd mot indre uro. På Boktips LIVE forteller Benneche om det hun kaller hverdagssmerter.
Kunne jeg ikke bare vært en hund?
I boken bruker Benneche hunden Pelle som en gjennomgående modell for følelseslivet. Hun mener nemlig at vi burde føle mer som hunder, eller som små barn, der følelsene bare kommer og går, uten noen form for moralisering.
– Pelle er en bitteliten hund. Det å se hvor fort det går fra at han reagerer på fare, til han logrer over en godbit, det har jeg brukt som inspirasjon.
Poenget for Benneche er ikke at vi skal bli som en hund, men at vi skal tenke på hunden når vi tenker ting ihjel. Slagordet er: når ting er vanskelig, gjør det enkelt.
Hva f*ler du nå?
Benneches bok heter altså «Hva føler du nå?», men på forsiden av boken mangler ø’en. Hvorfor har hun valgt å fjerne «ø» fra omslaget?
– Den forsvant fordi jeg skriver om følelser som ofte forsvinner for oss. Altså ikke de mest åpenbare som vi har kontakt med, men de følelsene som uteblir når det floker seg til, eller når vi ikke føler noen ting som helst.
Cecilie Benneche har skrevet denne boken fordi det er en bok hun gjerne skulle hatt tidligere selv. Det være seg i det personlige liv så vel som sitt profesjonelle yrkesliv som psykolog.
– Jeg tenker på det som en slags ryddebok for kaos, mismot, evig dårlig samvittighet og alt det der –hverdagssmerter.
Hvordan kan vi bli tryggere på å føle?
Avslutningsvis i Boktips LIVE-intervjuet blir Benneche spurt om hvordan vi som mennesker kan bli flinkere på å føle, og ikke minst tryggere på det.
Benneche mener mye av det handler om normalisering, og om å forstå sin egen uro.
– Når jeg skal på denne scenen vet jeg jo hvorfor jeg kjenner meg nervøs, men hvis jeg er urolig i et egentlig trygt familieselskap er det ikke alltid like lett å forstå hvor uroen kommer fra, sier hun.
Da handler det, i følge forfatteren, om å få tak i dette – hvor uroen kommer fra. Det trenger heller ikke være noe stort, men kanskje det er snakk om bittesmå ting som knager. Hvis man får løsnet opp i det, er det lettere å gå videre fra uroen.
Se hele intervjuet i toppen av saken.
Boka Hva føler du nå? kan du kjøpe her.