Maria og Olav
Maria står på kjøkkenet, ser hvordan Olav med presisjon pakker bilen for ferien. Alle timene med Tetris på toalettet kommer til sin rett i dette sekund. Hun puster tungt, bare hun får sove litt vil alt bli bedre. Ikke styre sånn på hytta i år, bare nyte, snakke, lese og sove.
Olav lurer på hvorfor de må pakke så ufattelig mye hver ferie, de bruker jo aldri halvparten av tingene. Etter syv år med sommerferie på den samme hytta burde de vite bedre. Olav puster tungt, han tenker på det falleferdige annekset. Rive, bygge nytt og beise hytta, det burde være tid nok til alt sammen hvis de står på begge to. Han ser opp og møter blikket til Maria der hun står på kjøkkenet, de smiler til hverandre.
Problemene blir tydeligere
For de fleste er sommerferien en etterlengtet oase. Endelig er det relativt varmt og lyst i dette landet og vi skal kose oss, nyte, lade batteriene og bruke opp feriepengene våre.
Men når hverdagsrutinene og den daglige strukturen forsvinner samtidig som forventningene til å ha det hyggelig øker, kan det bli vanskelig. De daglige problemene kommer ofte tydeligere frem i ferien. Dette skremmer mange, og det er lett å tenke at det hele forholdet er dårlig: «Det må være noe galt med oss som ikke engang fikser en ferie.»
De daglige problemene kommer ofte tydeligere frem i ferien.
Mange glemmer å slappe av
Det kan også virke som om mange får et urealistisk forhold til tid i ferien. Timeplanen er fullspekket med aktiviteter som fornøyelsesparker og utenlandsturer, samt vedlikehold av hus og hytte, rydding av boder og loft og sosiale sammenkomster med familie og venner.
I tillegg lurer en forventning om kvalitetstid med kjernefamilien, rom for spontanitet og masse kjærestetid. Mange glemmer dessverre å bruke ferien til å slappe av og ender opp med å være slitne og stresset, også ved feriens slutt.
Ofte har partene ulike forventninger og behov for hvordan tiden skal benyttes. Det er viktig å prøve å formidle behovene, og samtidig strekke seg etter å forstå partnerens:
«Jeg er så utrolig sliten, så jeg trenger å koble helt av. Hvis vi kan være alene noen dager først, vil det være lettere for meg å være sosial senere. Jeg vet du lengter etter å ha hagefest, og jeg vil gjerne være ordentlig tilstede sammen med deg.»
En god leveregel er at sier du ja, så spill med. Ikke vær sur. Ikke saboter.
Snakk til dere finner en løsning som passer for begge, ikke bli motvillig med på noe for så å surmule senere: “Jeg ville egentlig ikke på hytta, hater det primitive livet vi har der” eller “Å leie hus med foreldrene dine er det verste jeg vet, jeg gjør det bare for ungenes skyld”. En god leveregel er at sier du ja, så spill med. Ikke vær sur. Ikke saboter.
Sinne er ofte uttrykk for skuffelse
Det er ikke alltid like lett å uttrykke skuffelse, eller ensomhet. Ofte kommer det ut som sinne eller irritasjon, og kjenner vi oss angrepet av partneren, er det fort gjort å angripe tilbake.
Det er også slik at vi har vanskeligere for å regulere følelser når vi er slitne, og mange er nettopp slitne når ferien endelig kommer. Da blir lettere å krangle, hakke eller pirke på hverandre. Så det kan være godt å huske at hakking og masing som oftest er en protestadferd som uttrykker utmattelse, savn, tristhet eller skuffelse.
Vær raus!
Ferien en et tydelig avbrekk fra jobb og rutiner som kan være verdifullt i seg selv. Prøv å være raus mot deg selv og dem rundt deg, skru ned tempoet og vær til stede.
De hadde kjent hverandre i ti år og visste at til tross for at de kunne krangle og være uenige, ville de alltid lande på den fredelige siden. “Takk, for at vi er på samme lag!” sier Maria og kysser Olav på munnen, mens hun tenker “Ja, han skjønner meg! I kveld skal jeg legge meg tidlig. Endelig søvn!”. Olav ser inn i de brune øynene til Maria som han elsker så høyt, smiler og tenker “Ja, heldigvis! Vi tenker det samme! Vi skal definitivt ligge sammen i kveld”.