Ryddebasillen rir verden. I Ryddeglede gjennomgås huset rom for rom, med tips til hvordan man får et ryddig hjem. Forfatterne – ryddeekspertene Eva Isachsen og Line Marie Skaget, som er mor og datter – viser praktiske løsninger som passer for ulike norske hjem.
Boken er krydret med flotte interiørbilder, og den har et eget kapittel om interiør der interiørspesialisten gir deg sine beste tips. Veien til et godt hjem går gjennom en god plan.
Fem trinn til et ryddig hjem
1. Planlegg godt ved å gjøre en behovsanalyse. Hvilke møbler og gjenstander trengs i hjemmet ditt? Trenger du en arbeidsplass hjemme, har du ofte folk på besøk, eller møter du heller venner ute? Lag en plan for ryddingen før du begynner, basert på ditt behov, din visjon og ditt mål – og bestem deg for en konkret dag å gjennomføre ryddingen. Da er du sikker på at det blir gjort.
2. Skaff deg oversikt over hva du har ved å gå gjennom alt du eier, rom for rom. Sortér tingene i tre bunker: Skal ha, skal kanskje ha, skal ikke ha. Kvitt deg med det du ikke trenger, men behold kanskje-bunken inntil videre.
3. Kvier du deg for å gi bort bestemors gamle seng, selv om den er alt for liten for å brukes? Kanskje kan den få nytt liv ved å bruke hodegavlen! Vær kreativ og å gi gamle ting nye bruksområder. Hvis du likevel innser at du må kvitte deg med noe, ta bilde av det for å bevare minnene og fremdeles kunne gi slipp på selve gjenstanden.
4. For å gå løs på kanskje-haugen, still deg selv følgende spørsmål avhengig av gjenstanden: Er det mulig å skaffe dette igjen senere? Kommer jeg noen gang til å reparere dette? Er dette så unikt at jeg kan kvitte meg med noe annet i stedet? Hvor mange par sko og vesker trenger jeg? Hvis jeg er så glad i dette, er jeg villig til å gi det hedersplassen i stuen? Er dette faktisk verd noe, og kommer det til å stige i verdi? Er svaret nei kan du lettere kvitte deg med gjenstanden.
5. Organiser det du skal beholde ordentlig! Når du vet hvor alt bor, blir det lettere å holde ting i orden. Ha faste og funksjonelle plasser for det du omgir deg med, tilpasset hverdagens logikk. Er det best å oppbevare finserviset du bruker en gang i året i skjenken i stua, eller kan det flyttes opp på loftet til fordel for noe du bruker oftere? Vær kreativ og ta utgangspunkt i dine egne behov.