Er det slik at forfattere, musikere og billedkunstnere har en magisk nådegave som bare er noen få forunt?
Eller kan du og jeg lære oss triksene? Jeg satt en dag med ettåringen på fanget og funderte over hva jeg skulle jobbe med når fødselspermisjonen var over. –Alt er mulig, sa jeg til meg selv. I løpet av ti minutter hadde jeg skrevet ned 12 navn på et ark.
Jeg hadde fått ideen om å snakke med virkelig dyktige kreative personer – store navn – om hvordan de egentlig gjør det når de skaper. Jeg var interessert i detaljene. Det praktiske. Hva de tenker. Hva de føler. Hva som driver dem. Jeg sporet opp telefonnumre, fant e-postadresser – og begynte å kontakte dem.
Svært interessant intervjurunde
Det jeg håpet skulle skje skjedde: En etter en sa ja til å bli med på prosjektet mitt. Lars Lillo-Stenberg. Håkon Bleken. Liza Marklund. Anne B. Ragde. Pia Myrvold. Ingrid Olava. Inger Sitter. Henning Sommerro. Jan Kjærstad. Simone Larsen. Torkil Damhaug.
Og plutselig satt jeg der, med verdens mest spennende jobb. Arbeidet endte opp i mange lærerike, interessante og inspirerende historier. En gullgruve, tenkte jeg, og gledet meg til å dele det jeg hadde funnet ut med andre.
Psykolog og kreativitetsekspert tilknyttet BI
Men et kreativt prosjekt ender ikke alltid opp der man tror, og et innspill fra redaktøren i Cappelen Damm skulle sparke prosjektet i en ny retning. Hva med å ha med et fagmenneske på kreativitet? En som kan guide folk flest inn i kreativitetens mysterier på en lettfattelig måte og gi råd og tips.
Jeg fant Geir Kaufmann, psykolog og professor ved Handelshøyskolen BI. Kaufmann, som er oppdatert på kreativitetsforskning og selv har skrevet bøker om kreativitet, skulle vise seg å være perfekt for bokprosjektet mitt. Og plutselig var boka blitt noe mer enn inngående møter med spennende kunstnere. Den var også blitt en veiviser for personer som ønsker å finne ut av og utvikle sine egne kreative evner. Boktittelen endte naturligvis opp med å bli: Finn din kreativitet.
– Den kreative prosessen er mye den samme
«Forskning viser at det er store likheter mellom kreative prosesser på ulike områder. Om det gjelder kunst, vitenskap eller business består det kreative elementet i å finne gode problemstillinger og løsningsstrategier samt å ta beslutninger om endelig produkt», sa Kaufmann, og kom med gode tips vi kan bruke i de forskjellige fasene av det skapende arbeidet.
Todelt bok
Mer om boka Finn din kreativitet. Den har to deler. Del I tar for seg den kreative prosessen fra A til Å. Noen av temaene: Å velge riktig idé. Forberedelser. Flyt. Motstand. Inkubasjon. Når vet du at du skal slutte? Vi får glimt fra kunstnernes kreative prosesser og får forklaringer og råd Kaufmann.
Del II byr på nære møter med de 11 kunstnere, og mange av dem er villige til å dele veldig mye med deg, både om metodene de bruker når de skriver en bok, lager musikk eller skaper bildekunst – og om tankene bak det de gjør.
En gave de fleste har fått
Men tilbake til spørsmålet vi startet med: Har forfattere, musikere og billedkunstnere en magisk nådegave som bare er noen få forunt? Svaret er nei. Vi har fått denne gaven, de aller, aller fleste av oss. Det gjelder bare å finne den og ta den i bruk. De aller fleste av oss er mer kreative enn vi aner. Du kan finne kreativiteten din og trene den opp.
Har endret måte å jobbe på
For meg var kreativitet noe litt diffust før jeg skrev boka. Kreativiteten var en del av meg, uten at jeg helt forsto den. Nå er det annerledes. Jeg har blitt kjent med den og vet hva som er lurt å gjøre i de ulike delene av en skapende prosess, fordi jeg kjenner teorien.
Jeg har endret måten jeg jobber på etter at jeg skrev boka. Jeg stoler mer på min kjappe intuisjon og har begynt å bruke inkubasjon bevisst, noe som får meg til å jobbe raskere enn før, selv om det betyr at jeg tar flere pauser! Dette kan du finne ut mer om, hvis du leser boka.
Noen sitater fra boka:
«Levd liv er gull. Å ha vært gjennom mye tøft gir næring til skriveprosessen.» Anne B. Ragde
«Det er sløseri å ignorere sitt kreative talent, en måte å vanære vår eksistens på.» Pia Myrvold
«… om lag 30 prosent av oss tar ut vårt kreative potensial, mens 70 prosent ikke gjør det. Årsaken til at så mange har problemer med å aktivere en kreativitet er ikke nødvendigvis at de mangler et kreativt potensial. Grunnen er heller at de ikke har funnet tilgangen til sine kreative prosesser. » Geir Kaufmann
«Jeg fornemmer at jeg er inne på noe helt vesentlig, og føler nesten at jeg er i andre krefters vold.» Håkon Bleken
«Øyeblikkene der jeg forsvinner inn i musikken, er som da jeg lykkelig kastet meg ut i Frognerbadet som liten.» Lars Lillo Stenberg
«Forskning viser at de som har evne til å realisere sine kreative ideer klarer å gire opp og ned på riktig tidspunkt. De vet å dosere riktig, å slippe ideene til, men også å ha overblikk og analysere.» Geir Kaufmann
«Det er et kick som overgår nesten alt når du klarer å skrive noe som lever.» Ingrid Olava
«Dersom du begynner å utfolde deg kreativt, lærer du å bli problemorientert på en konstruktiv måte.» Geir Kaufmann
Lykke til med å utforske din egen kreativitet!