– Da jeg selv var syk, opplevde jeg at det ikke var noen som kunne fortelle meg hva jeg selv kunne gjøre for å bli bedre. Jeg måtte finne opp hjulet på nytt, i min søken etter å bli frisk. Dermed skrev jeg Glad igjen! fordi det var en slik bok jeg selv ville hatt stor nytte av da jeg var syk, forteller Hall, som siden han ble frisk av depresjon har jobbet aktivt for å hjelpe andre.
– Jeg var dypt deprimert i mer enn et tiår. Det startet da faren min døde da jeg var 14. I perioder var mitt høyeste ønske å dø. Jeg følte en total håpløshet, en lammende smerte som rammet hele kroppen, sjelen og sinnet, et mentalt filter som farget alt svart, forteller Hall. Han tok selv grep om sin egen psykisk helse.
– Min egen ferd ut av depresjon startet med to år intensiv terapi, der jeg fikk ryddet opp i en komplisert sorg. Deretter studerte jeg det jeg kom over av faglitteratur og selvhjelpsbøker, og benyttet teknikker fra kognitiv adferdsterapi og positiv psykologi. På toppen av dette forsøkte jeg å maksimere tid ute i naturen og sammen med gode mennesker.
14 steg over 14 uker
Hall er utdannet sivilingeniør og har hatt ulike lederstillinger i næringslivet. I 2015 utga han sin første bok Opp fra avgrunnen, og er nå aktuell med et kraftfullt mestringsprogram i boken Glad igjen! Her gir han sine beste råd og tips for å bli frisk igjen.
– I Glad igjen! beskriver jeg 14 steg, med forskjellige teknikker og tiltak. Boken er skrevet slik at den starter med lavterskeltiltak, som å gå en kort tur hver dag, eller bare 5 ekstra skritt om dagen. Gradvis vil man lære mer avanserte teknikker, som kognitive teknikker og meditasjon. Siden folk er forskjellige, mener jeg at man må forsøke mange ting, og beholde og videreutvikle det man finner ut er effektivt for nettopp deg. Samtidig må man følge råd og anvisninger man får fra det profesjonelle helsevesenet, forteller Hall, som også forklarer at det ikke er én ting, men snarere et kobbel av ulike tiltak man kan forsøke.
– Man er alle forskjellige, og forskjellige tiltak og teknikker vil ha varierende virkning på ulike mennesker. Når det er sagt anbefaler jeg alle å forsøke økt fysisk aktivitet, kognitive teknikker, terapi, meditasjon og takknemlighetsøvelser. Det er også viktig å søke profesjonell hjelp, og følge rådene til legen eller terapeuten din, sier Hall.
Ny arbeidsbok
Nå har Hall skrevet en tilhørende arbeidsbok, som gjør det enda enklere å komme i gang og fullføre programmet. Ved hjelp av skjemaer som du fyller ut hver dag, uke for uke, ser du fremskrittene dine tydelig og blir ytterligere motivert. En rekke personer forteller i boken hvordan de har brukt programmet, og hva de oppnådde. Maj Volden, spesialist i klinisk psykologi, og Hege Saltnes, psykiater, skriver at arbeidsboka «gir en innsiktsfull forståelse av depresjonens vesen og rommer en unik samling av praktiske verktøy.»