Forbindelseslinjen mellom hjerne og tarm er et ganske nytt forskningsområde for nevrovitenskapen. Det er denne er kommunikasjon mellom hjernen og tarmen, og de billioner av mikroorganismer som kommuniserer med hverandre, som er temaet Hjernen og tarmen. Om kroppens skjulte samtale.
Når samtalen forstyrres, kan vi få alvorlige helseproblemer både fysisk og psykisk. Tarmen kan bli irritert, du kan legge på deg, og utvikle angst og depresjon. Flere undersøkelser tyder til og med på at tarmfloraen også spiller en rolle i nevrologiske sykdommer som Alzheimers sykdom og Parkinsons. En del av forklaringen ligger sannsynligvis i de stoffene som bakteriene signalerer til hjernen med. – For bare noen få år siden ville det ha virket som science fiction. Men ny vitenskap bekrefter at hjernen, tarmene og mikroorganismene i tarmene snakker sammen ved hjelp av et felles, biologisk språk, skriver Mayer, som er professor ved universitetet i California, og en av verdens fremste fagpersoner på feltet.
Tarmens beboere – mikrobene – virker altså ikke bare på magens og tarmens tilstand, men også på følelsene våre, og på vår følsomhet for smerte og sosial omgang. Tarmen styrer til og med intuisjonen og mange av beslutningene vi tar. – Hvor utrolig det enn høres, er mikroorganismene faktisk i stand til å påvirke følelsene dine ved å generere og avpasse signaler som tarmen sender tilbake til hjernen, skriver forfatteren.
Boken lærer oss hvordan vi med noen få endringer i hverdagens vaner styrker intuisjonen og immunforsvaret, får bedre humør og psykisk helse og forebygger alvorlige livsstilssykdommer. Mayer viser oss hvorfor det å vie hjerne/tarm-balansen oppmerksomhet kan være nøkkelen til sunnhet og god helse.
– Tarmfloraen som holder til i grensesnittet mellom tarmen og nervesystemet, er faktisk i en unik posisjon til å knytte det fysiske og psykiske velværet vårt direkte til hva vi spiser og drikker, og i sin tur forbinde følelser og emosjoner med fordøyelsen av maten.
For å holde hjernen og tarmfloraen i form, anbefaler blant annet Mayer følgende:
– Unngå å spise når du er stresset, sint eller trist
– Skjær ned på det animalske fettet i maten, og unngå masseprodusert, bearbeidet mat
– Spis mindre porsjoner til hvert måltid
– Gå inn for å styrke mangfoldet i tarmfloraen.
Les også: Regelmessig stillhet er positivt for hjernen
Les også: Har sjakkspillere ekstremt god hukommelse?
Se flere bøker om hjernen på cappelendamm.no