Julekakene bakes etter samme metode som annen søt gjærbakst. Resultatet er luftige, smakfulle og holdbare julekaker. Har du først forsøkt denne oppskriften, blir det garantert ikke siste gangen! Oppskriften er hentet fra boken Trines mat 2.
Julekake, ca. 4 stk.
1000-1100 g hvetemel
6 dl melk (ca. 25 grader)
25 g fersk gjær (gjerne rød type)
150 g sukker
2 ts kardemomme
1/2-1 ts salt
1 egg
150 g smør, i terninger
300 g rosiner
1 egg (sammenvispet), til pensling
Slik gjør du:
Dekk rosinene med varmt vann. La dem trekke i ca. 30 minutter, gjerne lengre hvis du har tid.
Lag deigen som angitt i grunnoppskriften (se under). Tilsett rosinene og elt dem inn de siste sekundene, til de er noenlunde jevnt fordelt i deigen.
La deigen heve i minst 1 time.
Del deigen i fire like store emner og form til store boller. La dem hvile i ca. 15 minutter under et klede, og form deretter julekakene i ønsket fasong og legg dem på to bakepapirkledde bakebrett.
La julekakene etterheve under klede eller plast til nesten dobbel størrelse. Det tar 1-2 timer.
Pensle brødene med sammenvispet egg og skjær snitt i dem.
Stek julebrødene på nederste rille ved ca. 200 grader (over- og undervarme) i 25-30 minutter, eller til brødene har fatt fin farge og er gjennomstekte.
Følg med mot slutten av steketiden, etter ca. 20 minutter. Hvis julekaken blir litt for brune på toppen, kan du legge et bakepapirark over brødene. Avkjøl på rist.
Nytes med godt smør og geitost – eller det du måtte foretrekke!
Grunnoppskrift søt gjærdeig
Det aller beste resultatet får du dersom du benytter en kraftig kjøkkenmaskin med stor bakebolle og eltekrok. At deigen blir eltet lenge er nemlig et must dersom den skal bli fin og smidig. Du kan lage søt gjærdeig uten kjøkkenmaskin også, men da må du belage deg på en real treningsøkt.
1. Ha alle ingrediensene til deigen, med unntak av smøret, i kjøkkenmaskin med eltekrok og elt i 10 minutter.
2. Tilsett smøret i terninger og elt i ytterligere 10 minutter.
3. Dekk bakebollen med lokk eller plast og sett til forheving i ca. 1 ½ time.
4. Bak ut deigen og sett på bakepapirkledd bakebrett.
5. Etterheves under plast eller klede i ca. 45 minutter.
6. Stekes som angitt i oppskriften, og avkjøles på rist.