13. desember er det Luciadagen. Dagen er først og fremst en minnedag for den sicilianske martyren den hellige Lucia, men det er også dagen for luciatog og god bakst!
Hemmeligheten bak skikkelig saftige lussekatter er masse smør i deigen. Her får du Trines beste lussekatt-oppskrift:
Lussekatter (18-20 stk.)
1 porsjon søt gjærdeig
1 g safran (10–15 safrantråder)
1 sukkerbit
rosiner til dekor
Slik gjør du
Ha safranen i en morter sammen med 1 sukkerbit, og knus det fint. Tilsettes i bakebollen sammen med de øvrige ingrediensene. Lag ellers deigen som angitt i grunnoppskriften, form lussekatter og pynt med rosiner. Stekes ved 225 grader (over- og undervarme), på midterste rille, i 10–12 minutter.
Grunnoppskrift søt gjærdeig
Ca. 950 g hvetemel
5 dl melk (ca. 25 grader)
25 g gjær (gjerne rød type)
150 g sukker
1 ts malt kardemomme
1/2 ts salt
1 egg
150 g smør, i terninger
Slik gjør du
1. Ha alle ingrediensene til deigen, med unntak av smøret, i kjøkkenmaskin med eltekrok og elt i 10 minutter
2. Tilsett smøret i terninger og elt i ytterligere 10 minutter.
3. Dekk bakebollen med lokk eller plast og sett til forheving i ca. 1 1/2 time.
4. Bak ut deigen og sett på bakepapirkledd bakebrett.
5. Etterheves under plast eller klede i ca. 45 minutter.
6. Stekes som angitt i oppskriften, og avkjøles på rist.