Trines beste lussekatter

BakingBakingTrines beste lussekatter

Det var en gang at djevelen i form av en katt kom for å denge slemme barn… eller noe. Det er iallefall endelig er det tid for lussekatter igjen! Trine Sandberg har som alltid en bra oppskrift.

Estimert lesetid 2min
Lussekatter
Prøv Trine Sandbergs oppskrift som gir luftige, gyldne lussekatter.

13. desember er det Luciadagen. Dagen er først og fremst en minnedag for den sicilianske martyren den hellige Lucia, men det er også dagen for luciatog og god bakst!

Hemmeligheten bak skikkelig saftige lussekatter er masse smør i deigen. Her får du Trines beste lussekatt-oppskrift:

Lussekatter (18-20 stk.)

1 porsjon søt gjærdeig
1 g safran (10–15 safrantråder)
1 sukkerbit
rosiner til dekor

Slik gjør du

Ha safranen i en morter sammen med 1 sukkerbit, og knus det fint. Tilsettes i bakebollen sammen med de øvrige ingrediensene. Lag ellers deigen som angitt i grunnoppskriften, form lussekatter og pynt med rosiner. Stekes ved 225 grader (over- og undervarme), på midterste rille, i 10–12 minutter.

Grunnoppskrift søt gjærdeig

Ca. 950 g hvetemel
5 dl melk (ca. 25 grader)
25 g gjær (gjerne rød type)
150 g sukker
1 ts malt kardemomme
1/2 ts salt
1 egg
150 g smør, i terninger

Slik gjør du

1. Ha alle ingrediensene til deigen, med unntak av smøret, i kjøkkenmaskin med eltekrok og elt i 10 minutter
2. Tilsett smøret i terninger og elt i ytterligere 10 minutter.
3. Dekk bakebollen med lokk eller plast og sett til forheving i ca. 1 1/2 time.
4. Bak ut deigen og sett på bakepapirkledd bakebrett.
5. Etterheves under plast eller klede i ca. 45 minutter.
6. Stekes som angitt i oppskriften, og avkjøles på rist.