I 2024 faller fastelavn på søndag 11. februar, og da er selvfølgelig det å bake fastelavnsboller en obligatorisk aktivitet. Men vet du hvorfor vi feirer fastelavn?
Fastelavn betyr «kvelden før fasten», men innebærer egentlig tre dager – fra søndag til tirsdag. Det markerer overgangen fra karneval til fasteperioden i kristendommen.
Fasten begynner tradisjonelt sett på askeonsdag, 40 dager før påske.
Selv om de færreste gjennomfører den 40 dager lange fasten lengre, har vi beholdt den mer behagelige tradisjonen med å fete oss opp i forkant – derav de overdådige fastelavnsbollene.
Her er Trine Sandbergs oppskrift på fastelavnsboller fra boka Trines mat 2.
Er det flere i familien som liker seg på kjøkkenet? Trines kokebok for unge kokker er perfekt for den matglade 10-16-åringen.
Dette trenger du
Bolledeig
- Ca. 950 g hvetemel
- 5 dl melk (ca. 25 grader)
- 25 g gjær (gjerne rød type)
- 150 g sukker
- 1 ts malt kardemomme
- ca. 1/2 ts sal
- 1 egg
- 150 g smør, i terninger
Tilbehør
- kremfløte
- sukker/melis
- vaniljestang
- syltetøy
- melisdryss
Mengde: 24-32 boller
Total tid: ca. 3 timer
Forheving: ca. 1 1/2 time
Etterheving: ca. 45 minutter
Steketid: 10-12 minutter på 225 grader (over- og undervarme)
Slik lager du fastelavnsboller
- Ha alle ingrediensene til deigen, med unntak av smøret, i kjøkkenmaskin med eltekrok og elt i 10 minutter.
- Tilsett smøret i terninger og elt i ytterligere 10 minutter. Dette gjør bollene ekstra gode og saftige!
- Dekk bakebollen med lokk eller plast og sett til forheving
i ca. 1 1/2 time. - Ha deigen på melet underlag og del den opp i 24–32 biter, avhengig av hvor store boller du vil lage.
- Trill til runde boller og fordel dem på 2–3 bakepapirkledde bakebrett.
- La dem heve under klede til omtrent dobbel størrelse. Det tar ca. 45 minutter.
- Stekes ved 225 grader (over- og undervarme), på midterste rille, i 10–12 minutter.
- Del de ferdigstekte bollene i to og fyll dem med vaniljekrem (stivpisket kremfløte tilsatt litt sukker/melis og frøene fra en vaniljestang) og syltetøy.
- Sikt over litt melis og server umiddelbart.
Er det flere i familien som liker seg på kjøkkenet? Trines kokebok for unge kokker er perfekt for den matglade 10-16-åringen.