Jordbærsesongen er på hell, med det er ennå tid til å nyte noe av det beste den norske sommeren har å by på. Spis dem som de er, med fløte på – eller sammen med andre deilige bær i en galette.
Galette er et fransk, pannekakelignende bakverk der paideig fylles med bær, ost, kjøtt eller fisk og brettes inn fra sidene. Trine Sandbergs variant er fylt med en sommerlig bærblanding og er en perfekt dessert i ferien. Oppskriften er hentet fra Trine inviterer, og i høst kommer Trines hverdagsmat, der den populære matbloggeren er tilbake på det hun kan best: enkel og velsmakende hverdagsmat.
Trines galette med sommerens bær
MØRDEIG
• 175 g hvetemel
• 1 ss sukker
• 1/4 ts flaksalt
• 150 g kaldt smør, i terninger
• 2‑3 ss kaldt vann
BÆRFYLL
• 500 g friske sommerbær (for eksempel jordbær, bringebær og blåbær)
• 75 g sukker
• 3 ss potetmel eller maizenna
• 1/2 ts kardemomme
• finrevet skall av en stor sitron
TIL PENSLING
• 1 egg, til pensling
• perlesukker
Slik gjør du
Ha mel, sukker og salt i en bolle, og bland godt sammen. Ha i smøret og smuldre det hele sammen til du har en smulete deig. Tilsett kaldt vann til du har en jevn og fin deig som samler seg. Ikke jobb med deigen mer enn nødvendig. Legg deigen i kjøleskapet i minst en time.
Sett stekeovnen på 200 grader (over- og undervarme), og sett samtidig en bakerist på nederste rille.
Ha sukker, potetmel/maizenna og kardemomme i en bolle og rør godt sammen. Rens bærene og del jordbærene i 2 eller 4 biter, og ha dem i bollen sammen med sukkerblandingen. Tilsett finrevet sitronskall og rør godt sammen. (Dersom du bruker frosne bær, er det viktig å tine dem først, og deretter la dem renne av litt).
Finn frem et bakepapirkledd bakebrett. Ha paideigen på melet bakebord og kjevle den ut. Pass på at du benytter nok mel, slik at deigen ikke klistrer seg fast. Rull deigen over på kjevlet og løft den forsiktig over på bakepapiret. Det gjør ikke noe om den blir ujevn i kantene, sluttresultatet blir bra likevel!
Fordel bærblandingen over paideigen, men la det være igjen en kant på 5–6 cm rundt hele leiven. Når bærene er jevnt fordelt, bretter du den rene kanten over fyllet. Sett gjerne galetten i fryseren i ca. 15 minutter (mens du forvarmer ovnen), så vil den holde fasongen bedre. Dersom du ikke har muligheten til å putte den i fryseren, er det viktig at du steker den umiddelbart. Pensle paikanten med sammenvispet egg og str. over litt perlesukker. Galetten stekes ved 200 grader (over- og undervarme) på nederste rille, i 35–40 minutter, til den er gyllen og gjennomstekt.
Galetten serveres avkjølt, med vaniljeis eller stivpisket kremfløte som tilbehør. Den bør lages samme dag som den skal nytes.