Har du kanskje hage for første gang, eller vil du oppdatere hagekunnskapene litt? Interesserer du deg for stauder, sanking eller økologisk dyrking? Vi har samlet fire hagebøker fulle av inspirasjon og kunnskap.
Dyrk Økologisk av Eva Robild
Dyrk økologisk er en ny hagebok i samme serie som Dyrking i pallekarm og Dyrking i drivhus. Når du velger å dyrke økologisk, tar du et skritt mot giftfrie grønnsaker, bedre miljø og en mer bærekraftig livsstil.
Med enkle og håndfaste tips, vakre bilder og dyrkingsglede hjelper Eva Robild deg fra idé til handling. Hun viser hvordan du enkelt kan dyrke grønnsaker, urter, bær og blomster økologisk i din egen hage, på terrassen eller i drivhuset. Hun forteller om jordtyper, vekselbruk, gjødsling, kompost, ugress, nyttedyr og skadedyr og gir gode råd om hva du bør huske på i de ulike årstidene.
Ved å dyrke økologisk kan du nyte selvdyrkede grønnsaker, vakre blomster og dyreliv i hagen – med god samvittighet.
Buketter fra blomsterhagen av Anja Bruland
Dette er en vakker og nyttig bok for alle som vil skape nydelige og frodige blomsterbuketter. Buketter fra Blomsterhagen er enkelt og inspirerende skrevet av en forfatter med solid fagkunnskap.
Anja Bruland dyrker blomster, holder kurs og lager naturlige, viltre og frodige buketter i Blomsterhagen på Abildsø som holder til på Abildsø Gård. Her deler hun sine kunnskaper og erfaringer om blomster og blomsterbinding slik at du enkelt kan lage de vakreste buketter. Du kan bruke blomster fra egen hage, sanke blomster i naturen eller bruke innkjøpte blomster.
Du får tips om hvordan du bør høste og behandle blomster, og om forskjellige teknikker for binding av ulike typer buketter. Du får også inspirasjon og ideer til hvordan du kan oppnå nye uttrykk med din bukettbinding.
Boken tar også for seg blomsteroppsatser, med eksempler og steg for steg-bilder som viser hvordan du kan pynte et bord eller et rom med blomster.
Stauder – hvilken plante hvor av Kenneth Ingebretsen og Tommy Tønsberg
Stauder er noen av de mest anvendelige hageplantene våre. De er trofaste hageplanter som kommer igjen år etter år og bare blir finere og finere ettersom årene går.
Staudeekspertene Tommy Tønsberg og Kenneth Ingebretsen får ofte spørsmål om hvordan de setter sammen stauder i ulike bed. Her viser de hvordan du kan skape din egen frodige drømmehage ved å anlegge flotte og lettstelte staudebed. Du får vite hva du bør tenke på før du går i gang. Hvilke planter du bør kombinere for å få de høydeforskjellene, bladkontrastene og fargesammensetningene du ønsker deg i et bed.
Du kan velge blant planter til forskjellige miljøer – planter for en tørr, solrik plass, en fuktig plass eller en skyggefull plass. Enten du bor ved kysten, på fjellet eller om du har en sumpete hage eller en tørr hage på sandgrunn, finnes det stauder du kan bruke i hagen.
Boken Stauder – hvilken plante hvor har en egen del med oversikt over 101 utvalgte stauder med bilde og informasjon om hver enkelt staude. Et must for deg som liker hagebøker.
Sankeboka – Velsmakende ville vekster av Jørgen Ravneberg
Folk blir mer og mer opptatt av spiselige, ville vekster! I vår norske natur har vi mange spiselige arter: Grønnsaker, salater, urter, skudd fra trær, blomster, busker, bær, røtter og tang – alt sammen både sunt og velsmakende! Jørgen Ravneberg, kokk og kjøkkensjef på Kolonihagen restaurant i Oslo, har samlet 185 vekster fra norsk flora.
Ravneberg tar bare med de aller mest velsmakende vekstene vi har, sånn at du kan bruke boka til å skaffe deg gratis, smakfull mat, hvor enn du er i landet. I Sankeboka lærer du deg å identifisere disse ville vekstene, hvor de vokser og når du bør plukke dem. Kunnskap om de ulike artene er viktig når du skal ut i naturen. Sankeboka beskriver hver av de 185 spiselige vekstene utførlig, du får kunnskap om de viktigste kjennetegnene, om lukt, farge og hvordan de ser ut.
Ravneberg gir også tips om hvordan best bruke dem. Alle vekstene som blir beskrevet er også illustrert med fotografi. Sankeboka er en pedagogisk og enkel bok å bruke i jakten på velsmakende, gratis mat. Boka er det også utstyrt med et utvalg grunnoppskrifter i eget kapittel.