Få råvarer er så allsidige og næringsrike som belgvekster. I tillegg til å være en god kilde til proteiner og vitaminer, er de vegetariske, billige og mettende. I Bønner, erter, linser gir Jenny Damberg deg over 50 oppskrifter på blant annet kikertpizza, hummus, falafel, og velsmakende gratenger og supper. I tillegg får du nyttig informasjon om bløtlegging, spiring og koking av bønner, linser og erter. Vi gir deg en smakebit fra boka, og lærer deg hvordan du dyrker spirer! Spirene kan spises som de er i salater, og de kan stekes eller koke med mot slutten i gryteretten. De er en god kilde til kostfiber, og inneholder B-vitaminet folat, K-vitamin og C-vitamin.
Spiring
Ikke alle typer belgvekster er like lette å få til å spire. Aller enklest er mungbønner og grønne linser. Men alle bønner, erter og linser som er hele, kan du få til å spire. De som er delte, som for eksempel røde linser, er derimot svært krevende. Spirene kan spises som de er i salater, og de kan stekes eller koke med mot slutten i gryteretten. En variant er å lage hummus med kikertspirer i stedet for med vanlige kikerter. Det er forbløffende hvor mye de små og tørre frøene klarer å svelle og ese ut. Regn med omtrent en tidobling i volum. En desiliter tørkede bønner gir en liter bønnespirer.
For å dyrke spirer behøver du ingen spesialverktøy, selv om det for den hengivne spirefantast finnes en hel rekke praktiske spesialbokser med innebygde skyllesystem i handelen. For å komme i gang finner du alt du trenger av utstyr i ditt eget kjøkken.
Du trenger
- En kjøkkenbolle i plast, steintøy eller glass.
- Et rent kjøkkenhåndkle eller et annet finmasket stoffstykke. Tynne nylonstrømper fungerer, eller et putevar i bomull.
- Syltestrikk eller hyssing, som gjør at tøyet sitter tett rundt bollens øvre kant.
- Et dørslag.
Slik gjør du
Legg belgvekstfrøene i bløt i minst 12, men gjerne 24 timer. Skyll dem godt i kaldt vann, ha dem tilbake i bollen og dekk over med kjøkkenhåndkleet. Sett gjerne bollen mørkt. Spirene skylles siden minst en, men gjerne to ganger per dag. Etter 3-5 dager, avhengig av hvor varmt det er i rommet, vil spirene vanligvis være klare for å bli spist eller videre tilberedt.
Det siste døgnet kan spirene flyttes ut i dagslyset for at fotosyntesen skal få slå inn. Det grønne klorofyllet gir et skikkelig kick til både smak og utseende. Hvis du bruker en bolle laget av et materiale som ikke er gjennomsiktig, kan du ta av håndkleet for å slippe lyset til. Kompenser for væsketapet ved å gi spirene litt ekstra vann i løpet av dagen. Skyll spirene en siste gang når de er helt ferdigvokste. Hvis de ikke skal brukes med en gang, kan du oppbevare dem i kjøleskap i noen dager.