Her er Andreas Viestads oppskrift på enkel ribbe

Hobby, mat og fritidKokebøkerHer er Andreas Viestads oppskrift på enkel ribbe
Estimert lesetid 2min

Ribbe er noe de aller fleste nordmenn spiser i løpet av juletiden. Dette er den enkleste ribbeoppskriften jeg vet om. Det er ikke noe spesielt å huske på i tilberedelsen, annet enn å ikke brenne seg på dampen. 

ribbe
Oppskriften på ribbe er hentet fra Den store kjøttkokeboka. Kjøp boken på cappelendamm.no

Du trenger (til 4-6 personer)

  • 1 1/2 kg tynnribbe eller buklist
  • 2 ts salt
  • 1 ts pepper
  • ev. 2 dl øl.

Slik gjør du

Snitt svoren i rutemønster og gni inn med salt og pepper. Hvis du har tid, la ligge i kjøleskapet i 1-2 dager.

Ta ut ribben 2 timer før tilberedning. Legg den i en langpanne med skinnsiden ned – gjerne oppå noen skjeer, så svoren ikke setter seg fast i bunnen. Hell over 2 dl vann eller øl og dekk med folie.

Forvarm ovnen til 220 grader.

Sett langpannen midt i ovnen og la kjøttet stå slik og dampe i 45-60 minutter.

Ta ut av ovnen. Vent litt med å løfte folien, for det er lett å brenne seg på dampen. Løft ribben over på en rist over langpanne, med svoren opp.

Sett inn i ovnen. Når den er vel på plass i ovnen, skru ned temperaturen til 180 grader. La stå i 2 timer. Hvis svoren ikke har blitt sprø når det nærmer seg slutten, skru varmen opp til 220 grader. Følg godt med så den ikke blir brent.

Til ribbe trenger man selvsagt også rødkål! Du kan kjøpe ferdig på butikken, men det smaker så mye bedre når det er hjemmelaget. 

Du trenger

rødkål
Oppskriften på rødkål og flere tradisjonelle retter finner du i Julemat. Kjøp boken på cappelendamm.no
  • 1/2 rødkål
  • 1 ts salt
  • 1 ts sukker
  • 1 appelsin, helst økologisk
  • 3 ss eplesidereddik
  • 1 ts karve
  • ev. ribbefett

Slik gjør du

Skjær rødkålen i strimler. Ha i en gryte, dryss over salt og sukker. La stå og trekke litt. Riv 1 ts av appelsinskallet, og ha det oppi sammen med kålen. Del appelsinen i to og press appelsinsaften over kålen. Hell over eplesidereddik, tilsett karve og eventuelt ribbefett. Kok opp, sett på lokk og la trekke i om lag 15 minutter. Vend en gang underveis.