Ribbe er noe de aller fleste nordmenn spiser i løpet av juletiden. Dette er den enkleste ribbeoppskriften jeg vet om. Det er ikke noe spesielt å huske på i tilberedelsen, annet enn å ikke brenne seg på dampen.
Du trenger (til 4-6 personer)
- 1 1/2 kg tynnribbe eller buklist
- 2 ts salt
- 1 ts pepper
- ev. 2 dl øl.
Slik gjør du
Snitt svoren i rutemønster og gni inn med salt og pepper. Hvis du har tid, la ligge i kjøleskapet i 1-2 dager.
Ta ut ribben 2 timer før tilberedning. Legg den i en langpanne med skinnsiden ned – gjerne oppå noen skjeer, så svoren ikke setter seg fast i bunnen. Hell over 2 dl vann eller øl og dekk med folie.
Forvarm ovnen til 220 grader.
Sett langpannen midt i ovnen og la kjøttet stå slik og dampe i 45-60 minutter.
Ta ut av ovnen. Vent litt med å løfte folien, for det er lett å brenne seg på dampen. Løft ribben over på en rist over langpanne, med svoren opp.
Sett inn i ovnen. Når den er vel på plass i ovnen, skru ned temperaturen til 180 grader. La stå i 2 timer. Hvis svoren ikke har blitt sprø når det nærmer seg slutten, skru varmen opp til 220 grader. Følg godt med så den ikke blir brent.
Til ribbe trenger man selvsagt også rødkål! Du kan kjøpe ferdig på butikken, men det smaker så mye bedre når det er hjemmelaget.
Du trenger
- 1/2 rødkål
- 1 ts salt
- 1 ts sukker
- 1 appelsin, helst økologisk
- 3 ss eplesidereddik
- 1 ts karve
- ev. ribbefett
Slik gjør du
Skjær rødkålen i strimler. Ha i en gryte, dryss over salt og sukker. La stå og trekke litt. Riv 1 ts av appelsinskallet, og ha det oppi sammen med kålen. Del appelsinen i to og press appelsinsaften over kålen. Hell over eplesidereddik, tilsett karve og eventuelt ribbefett. Kok opp, sett på lokk og la trekke i om lag 15 minutter. Vend en gang underveis.