Hjemmelaget kinesisk: Prøv Michelle Zhaos Sweet and sour-svin

Hobby, mat og fritidKokebøkerHjemmelaget kinesisk: Prøv Michelle Zhaos Sweet and sour-svin

Reduser take-away-utgiftene med Michelle Zhaos guide til hjemmelaget kinesisk mat! Hva med å lage sweet and sour-svin til middag i dag?

Estimert lesetid 4min
hjemmelaget kinesisk
Lær å lag helt ekte autentisk kinesisk mat hjemme! Foto: Silje Bryn Knutsen

Hjemmelaget kinesisk er boken for deg som ber om den hemmelige menyen på kinarestaurant. Sjefen på Banzha i Bergen, Michelle Zhao, har lenge vært en favoritt hos norske matelskere og kokker, og nå vil hun endelig dele sine oppskrifter i bokform. Her kan du teste ut hennes fantastiske oppskrift på sweet and sour-svin!

Autentisk kinesisk

I Hjemmelaget kinesisk får du også oppskrifter på hvordan du lager gatemat som dumplings, wontons og biff baozi fra bunnen av. Eller hva med de mer klassiske rettene som gongbao kylling og krydret posjert biff? I boken lærer du til og med hvordan du lager de mest populære rettene fra restauranten hennes, Banzha.

Bestill Hjemmelaget kinesisk hjem nå!

En kritikerrost restaurant

For Zhao har mat alltid vært viktig. Da hun flyttet til Bergen i 2012 lengtet hun etter maten hjemmefra, og startet opp bloggen No sweet sour i 2018. Her testet hun oppskrifter, og perfeksjonerte maten hun hadde vokst opp med i Yunnan-provinsen i Kina. Zhao begynte å holde ulike matkurs hvor hun lærte bort sine ferdigheter, og startet også opp den kritikerroste restauranten Banzha i Bergen.

I Hjemmelaget kinesisk finner du raske retter, kinesiske klassikere, gatemat og til og med retter fra restaurantmenyen til Banzha. Du får et eget kapittel om hvordan du lager de autentiske kinesiske krydderne og sausene, og får i tillegg en handleguide for å hjelpe til på butikken.

Oppskrift: Sweet and sour-svin

Foto: Silje Bryn Knutsen

Lær å lag denne populære kinesiske takeaway-retten på ditt eget kjøkken. Den hjemmelagde versjonen av den klassiske søtsure retten kommer med en vri – vi har i ananasjuice som gir et herlig fruktig preg. Gjør deg klar for sprøtt, mørt og saftig svinekjøtt balansert med klissete sødme som garantert vil gi mange vann i munnen!

Ingredienser:

  • 300 g svinekotelett eller svinekam, skåret i 0,5 cm tykke, 3 cm lange strimler
  • 1 ts salt
  • 0,5 ts hvit pepper
  • 0,3 dl juice av ingefær og vårløk (se oppskrift s. 38)
  • 1,5 dl nøytral olje
  • 1 ts ristede hvite sesamfrø
  • ½ vårløk, tynt skåret

Jevning:

  • 3 ss hvetemel
  • 3 ss maizena
  • 2 ts sukker
  • 1,5 ts salt
  • 2 egg

Saus:

  • 5 ts sukker
  • 2 ss ananasjuice, fra hermetikkboks
  • 1 ss eddik
  • 0,5 ts salt
  • 1 ss lys soyasaus
  • 0,5 dl svinekraft eller vann
  • 1 ss maizena
  • 1 ss kaldt vann

Fremgangsmåte:

1. Legg svinekjøttstrimlene i en bakebolle, krydre med salt og hvit pepper, tilsett deretter juicen av ingefær og vårløk, og rør i én retning til svinekjøttet har absorbert all væsken. Mariner i minst 15 minutter.

2. Lag jevning ved å blande hvetemel, maizena, sukker og salt, tilsett deretter eggene og rør med en visp til det blir en røre. Røren bør ha en tykk, rennende konsistens som ikke drypper.

3. Til sausen har du sukker, ananasjucie, eddik, salt, lys soyasaus og svinekraft/vann i en liten kjele. Kok opp til saltet og sukkeret har løst seg opp. Bruk en liten skål, bland 1 ss maizena med 1 ss kaldt vann til en tykk røre. Hell det deretter over i sausen, skru på varmen igjen, og rør til sausen har tyknet. Skru ned varmen, men hold sausen varm.

4. Ha svinekjøttet i jevningen, og sørg for at hver strimmel er godt dekket.

5. Varm opp olje i en wok til 180 grader. Tilsett svinekjøttstrimlene en etter en i woken. Etter at du har tilsatt alt, stek i ca. 1 minutt, til overflaten er gyllen. Ta ut svinekjøttet med en sikt.

6. La det bli igjen cirka 2 ss olje i woken. Ha i sausen, deretter svinekjøttet. Løft woken av varmen og vend svinekjøttet for å la sausen trekke inn. Dryss over sesamfrø, vend noen flere ganger, og overfør deretter til et serveringsfat.

7. Legg tynt skåret vårløk på toppen. Server gjerne med ris.

Bestill Hjemmelaget kinesisk hjem nå!