Tre somre og to vintre har Vidar Bergum brukt det meste av sin tid på å fordype seg i mat og matkultur fra Tyrkia og nabolandene i Midtøsten. Resultatet er den nydelige kokeboken Hummus og granateple. Med på laget er også fotografen Bahar Kitapci, hun er en av Tyrkias ledende matstylister og -fotografer.
– Mitt håp er at denne boken skal fungere som en inspirerende og uhøytidelig introduksjon til noen av verdens mest tradisjonsrike og spennende kjøkken, sier Vidar Bergum, som selv la finanskarrieren på hylla og flyttet til Istanbul for å følge matdrømmen.
Noe av den enkleste maten du kan lage
De fleste av oppskriftene i boken er klassisk, hjemmelagd mat slik den lages på de mange kjøkken rundt omkring i Tyrkia og Midtøsten. Mat fra disse landene er også en av de store mattrendene i 2018. Vil du også kutte ned på kjøttforbruket, er dette virkelig kjøkkenet å se opp for!
– Seiglivede myter skal ha det til at denne maten er vanskelig å lage, og at du trenger mange spesielle ingredienser. Det kunne ikke vært lenger fra sannheten. Dette er noe av den enkleste maten du kan lage. Hver dag lager millioner av husmødre i Tyrkia og Midtøsten nettopp denne maten, ofte uten særlig annet utstyr enn en liten kniv og et par kasseroller, forteller han.
Vil du kutte ned på kjøttforbruket, er dette virkelig kjøkkenet å se opp for!
Ingredienser du lett får tak i her hjemme
Foruten at maten er veldig enkel å lage, er rettene godt tilpasset et moderne liv. Vidar Bergum har vært opptatt av at du lett skal finne ingrediensene du trenger også her hjemme. Her får du inspirasjon til å lage et mezebord, deilige supper, litt kjøttmat, mye vegetarmat, noen småretter og de deiligste søte overraskelser fra regionen. Dette er sunn mat som er basert på sesongens grønnsaker og urter. Kjøtt brukes mest som festmat eller som smaksetter i grønnsaksrettene.
– Jeg håper også den gir deg flere ideer til hva alle de fine ingrediensene butikkene nå tar inn, som auberginer, linser og kikerter, kan brukes til, sier matbloggeren.