Med denne oppskriften får du perfekt sprø svor på ribba

Hobby, mat og fritidKokebøkerMed denne oppskriften får du perfekt sprø svor på ribba

Den sprøeste og luftigste svoren får du ved å tilberede svoren separat. Det er ikke gjort i en fei, hele prosessen tar flere dager. Men nesten alt er venting.

Estimert lesetid 4min
Sikre sprø svor på årets ribbe med Andreas Viestads oppskrift.

Du kan få til en enklere, ikke like luftig variant ved å koke svoren i en times tid, og deretter fritere den. Du kan enten skjære svoren av ribba, kjøpe svor separat hos slakteren eller bestille i kjøttdisken.

Dette trenger du:

Svor fra en ribbe eller mer
Salt
Laurbær
Frityrolje
Ev. røykt salt

Slik lager du perfekt svor:

  • Hvis du skal skjære svoren av ribba selv, prøv å få med så lite av underhudsfettet som mulig. Jeg legger ribba med svoren ned og bruker en skarp, lang kniv som jeg fører langs svoren.
  • Kok opp en stor gryte med vann. Salt vannet rikelig og ha i laurbærblad. Ha i svor og la småkoke – syde – i 4-6 timer. Det er viktig at det ikke er for mange bobler, for det kan få skinnet til å revne. En grei måte å slippe å se til gryta hele tida, er å koke opp og så sette inn i en stekeovn ved 100 grader.
  • Løft svoren ut av gryta ved hjelp av to hullsleiver, og legg på bakepapir. Avkjøl over natta i kjøleskap.
  • Skrap vekk det som er av fett. Skjær i biter på om lag 5 ganger 10 cm.
  • Tørk i ovnen ved 50 grader i 3-4 døgn. Bitene bør ligge på bakepapir. Først blir de helt slappe, så etter hvert stive som papp.
  • Like før du skal spise, hell 2-3 cm olje i en gryte eller dyp panne. Oljen skal holde rundt 180 grader. Du kan teste om oljen er varm ved å ha i en bit brød. Det skal frese energisk, og brødbiten skal bli gyllenbrun på noen få sekunder.
  • For å fritere svoren er det viktig å ha en hullsleiv. Legg én bit svor i gryta, press den ned med hullsleiven (ellers vil den krølle seg). Er oljen passe varm, vil svoren begynne å poppe etter få sekunder – og den bør være ferdig etter 15 sekunder. Du ser lett når den slutter å blåse seg opp. Fortsett med de andre bitene. Tilsett rikelig med salt – gjerne røykt salt – og server.

Tips for en vellykket ribbe

Det er ikke bare svoren man må huske på når man lager ribbe til julaften. Her deler jeg mine beste tips for et vellykket ribbemåltid. Det viktigste å huske på er at ribba blir aller best hvis du tar deg skikkelig god tid i alle ledd.

  1. Velg riktig kjøtt
    Dyret skal ha fått godt fôr, og hvis du gjør et lite regnestykke, så er det lett å forstå at dette utelukker kjøtt til 40 kroner kiloen.
  2. Velg riktig stykke
    Flatribbe er det tradisjonelle valget. Buklist og sideflesk har enda bedre kjøtt-sammen-med-fett-struktur. Familieribbe/midtribbe inneholder mer kjøtt, men ettersom dette kjøttet er nokså magert, blir det lett tørt.
  3. Legg i lake
    Mange oppskrifter anbefaler at du salter kjøttet i en time eller to før steking. Dette er lurt hvis du har dårlig tid, for eksempel hvis julaften kommer veldig brått på. Men de fleste av oss vet nøyaktig når julaften er. Hvis du legger ribba i saltlake, er dette bedre, både for kjøtt (som får mer smak) og fettet (som blir sprøere). En 10 prosent saltlake (100 gram salt per liter vann) med et par prosent sukker (1-2 ts per liter vann) i 1 døgn er et godt utgangspunkt. Ribba må vannes ut i et par timer før steking. Du kan også smaksette laken med krydder.
  4. Stek lenge
    Mange oppskrifter sier at du skal dampe kjøttet i en times tid før du steker det. Det er langt bedre hvis du damper kjøttet (det vil si steker i ovnen med folie over) i mange timer, og så runder det av på høyere varme. Ribba skal ikke være «akkurat passe stekt», den skal være skikkelig gjennomstekt, nærmest syltet i sitt eget fett.
  5. Lek med smaker
    Noen vil ha julematen akkurat som før – andre er mer eksperimentelle. Lag to varianter, én klassisk og én med krydder og andre smaker. Du kan også krydre den ene halvdelen, for eksempel ved å stikke nellikspiker i svoren.