Fisk er sunt og godt, og vi bør alle spise fisk oftere. I boka Fiskeretter av Margit Vea får du inspirasjon til å bruke fisk til alle måltider. Vea er faglærer i ernæring, helse og miljøfag, hun holder matkurs for barselgrupper, barnehager og lærere i mat og helse, samt kokkekurs for barn, ungdom og voksne. Les mer på nettsiden margitvea.no. Fiskeretter inneholder mer enn 50 enkle og deilige oppskrifter på fisk til alle måltider. Lag ulike småretter som smørbrød med egg og ansjos, salatkebab med reker, krabbepasta, havpizza, lakserull, sushi og fisketapas. Middagsoppskriftene inneholder blant annet fiskesupper, lakseburger, fiskegrateng, fiskekaker, fiskewrap og wok med fisk. Her er inspirasjon til å lage både stekt, kokt, bakt, grillet og tørket fisk. I tillegg er det mange oppskrifter på ulike tilbehør som stuinger, dipper, salater og marinader. Ukens oppskrift er mormors makrellkaker.
Makrellkakene inneholder rømme og er derfor milde og gode – kanskje det er derfor barna liker dem så godt? Dere kan også bruke sild i oppskriften. Makrell- og sildekaker har en rikere smak enn det fiskekaker vanligvis har, og det må derfor sterke saker til hvis dere ønsker å krydre dem. Dere kan teste hvordan fiskekakene smaker med hvitløk, kapers, urter (dill, persille, mynte) og chili. Fiskekakene smaker godt uten sterke smakstilsetninger også, eller dere kan dele farsen i to, og lage kakene i ulike smakskalibre.
Makrellkaker
Steketid: ca. 3 minutter på hver side
3 mellomstore makrellfileter (ca. 1/2 kg) eller tilsvarende mengde sildefilet
1 ss potetmel eller ca. 1 dl brødrasp (ev. en tørr brødskalk)
1/2 løk
1/2 purre
ev. smakstilsetning: 1 ss kapers, 2 hvitløkbåter, 2 ss hakket persille, 2 ts rosmarin, 1 ts chilipulver
1–2 ss rømme eller kefir
1 egg
salt og pepper
Slik gjør dere
Rens makrellfileten fri for bein. Om dere har en tørr brødskalk, kan dere først mose den i matprosessoren før dere har i fisken. Ha deretter i grovhakket løk og purre, smakstilsetninger, potetmel eller brødrasp, og mos det hele. Kapersen bør skylles i rent vann først.
Visp egget med rømme, salt og pepper, og arbeid det godt inn i farsen. Ha i eventuelle andre smaker.
Stek kakene i en stekepanne eller direkte på oljesmurt plate eller folie på grillen. Stek en prøvekake først, og juster mengden salt og eventuelt krydder. Kakene kan også forhåndsstekes i panne for så å varmes opp på grillen. Ferdigstekte kaker kan holdes varme i ovnen på 70 °C mens de siste kakene stekes ferdig.
Makrellkakene smaker godt med potetsalat eller agurksalat. Revne gulrøtter og rødkålsalat er også spennende tilbehør.
Les også: Mat, minner og mormor
Agurksalat
Vil dere ha den tradisjonelle, norske utgaven av agurksalat, utelater dere ingefær og korianderblader i denne oppskriften.
Tid: 10 minutter
1 agurk
1 ss eplesidereddik
1 ss vann
2 ss sukker
1 ts finrevet fersk ingefær
korianderblader
Slik gjør dere:
Skjær agurken så tynt som mulig med en ostehøvel. Bland vann med eplesidereddik og smak til med sukker og salt. Hell blandingen over agurken. Ha i revet ingefær og friske korianderblader.
Potetsalat med urter
Bruk gjerne babypoteter med skall til denne salaten. Om det ikke er å oppdrive, kan dere dele hele poteter i to eller fire.
Tid: ca. 30 minutter
Koketid poteter: 20–30 minutter
kokte poteter til 4 personer
1 bunt persille
1 bunt basilikum
ca. 2–3 fedd hvitløk
1/2–1 dl god olivenolje
salt
nykvernet pepper
1–2 dl finrevet parmesanost
Slik gjør dere
Vask og kok passe mengde poteter til de er møre. Hakk persille, basilikum og hvitløk og bland det sammen med olivenolje og salt.
Ha potetene i urteblandingen straks de er kokt og kokevannet har fordampet av skallet. Bland alt godt og dryss over finrevet parmesanost og nykvernet pepper.
Velbekomme!