– For vår del starter forberedelsene til jul ganske tidlig. Den første snøen som legger seg kom allerede i begynnelsen av november. Det er et praktfullt syn, når de siste fargerike blomstene dekkes med ett tynt lag med snø, sier Arne Nerjordet.
Arne Nerjordet og partner Carlos Zachrison bor og arbeider i en gammel nedlagt jernbanestasjon i Valdres. De er internasjonalt kjent for sine design og strikkebøker. Det ble særlig stor oppmerksomhet da de presenterte sine strikkede julekuler i boken Julekuler (2010) – en bok som nå er trykket i et opplag på nær 55 000!
En annen populær bok er Arne & Carlos Favoritter som kan kalles en hyllest til designernes fantastiske, kreative univers! Her får du julekuler, skjerf, luer, sokker, strikkedukker, gensere og jakker, ja alt du måtte ønske deg fra Arne og Carlos samlet i en bok.
Elsker snøen hjemme på landsbygda
– Jula kommer like brått på oss hvert år, og plutselig må vi gå rundt på tomten og ordne opp i alt som må gjøres klart før de virkelig store snømassene legger seg. Redskap og utemøbler må stelles inn i uthusene, og vi forbereder oss på den lange vinteren som kommer. Og da kan vi likeså gjerne begynne å forberede oss til jul, sier Carlos Zachrison og smiler.
Det er snøen som virkelig setter julestemningen for Arne og Carlos. Når dagene blir kortere og mørkere, gjør det hvite pudderet at det ikke føles så trist. Designerduoen har reist verden rundt, men ingenting topper det å være hjemme!
– Det er da vi tenker på hvor heldige vi er som kan bo ute på landsbygda og få denne tidlige snøen som dekker over alt det grå og lyser opp hverdagen vår. Og det er da vi starter å få julestemning, sier de.
Jula er den beste tiden på året, og vi tar oss tid til å roe helt ned.
Samler på julepynt – året rundt
Til søndag er det endelig første søndag i advent, og Arne og Carlos har for lengst gjennomført den første av mange juleverksteder. Og hvordan skal huset pyntes denne gang? Det er alltid forskjellig fra år til år.
– Gammelt og nytt, innkjøpt og egenprodusert julepynt skal opp fra kassene. Det blir så koselig inne når man har pyntet. Vi steller, vasker, pynter, får inn farger og glitter og stas. Dette er den beste tiden på året, og vi tar oss tid til å roe helt ned, sier Arne.
Selve juleplanleggingen kunne designerne i grunn ha holdt på med året rundt. Begge husker godt forventningene de hadde som barn, og noen ganger kan de samme sommerfuglene virvle rundt i voksen alder. Og når Arne og Carlos er på farten, er det alltid noe de ser etter. Vi snakker selvfølgelig om julepynt!
Finner gull på loppemarkeder
– Det spiller ingen rolle hvor vi befinner oss i verden og hvilken tid på året det er. Vi har kommet hjem med engler fra Texas, julepynt i keramikk fra Mexico, en julekrybbe spikket i tre fra Peru og utallige julekuler i glass fra Fortnum & Mason. Og viktoriansk julepynt fra Victoria & Albert Museum i London har vi også, forteller Carlos.
Det var i 2013 at designerduoen sjarmerte nordmenn med sine hjemmelagde julekuler. Og Arne og Carlos saumfarter gjerne loppemarkeder for nostalgisk julepynt.
– Det kan også være ting som i utgangspunktet ikke var ment til å ende opp som julepynt. Gjør som oss, og se for eksempel etter gardindusker, stoffbiter, perler på en snor, gullfrynser og krystaller fra gamle lamper. Ja, her finnes det ingen begrensninger, alt kan brukes til pynt!
I år vurderer vi om vi skal pynte et tredje juletre på kjøkkenet, kun med strikkede fugler.
Det kommer vel neppe som en overraskelse at produksjonen av julepynt hjemme hos Arne og Carlos har tatt helt av. I mange år var det ett juletre som gjaldt, så ble det to juletrær … Det ene juletreet med julekulene står i stuen og det andre, med alt det som ikke fikk plass, pynter opp biblioteket i andre etasjen.
– I år vurderer vi om vi skal pynte et tredje juletre på kjøkkenet, kun med strikkede fugler, avslutter Arne og Carlos lattermildt.