Krimhøsten er i full gang, og nå er endelig vårens beste krimbøker tilgjengelig i pocket. Med disse fem i sekken er hytteturen, om ikke nattesøvnen, sikret.
SVENSKENES SVAR PÅ JO NESBØ
Arne Dahl: Innland. Oversatt av Einar Blomgren.
Utmarker ble en av fjorårets mest kritikerroste krimromaner, bl.a. kalt Sydvenskan den for «tidenes beste svenske krimroman». I vinter var Arne Dahl tilbake med den knallsterke oppfølgeren. Innland er en besettende reise inn mot mørkets iskalde hjerte.
Idet den tidligere politimannen Sam Berger slår opp øynene, har han ingen anelse om hvor han befinner seg. Alt rundt ham er hvitt. Men da Molly Blom dukker opp ved hans side, husker han at de to er på flukt fra en rettferdighet som sluttet å være rettferdig. Sam og Molly får et uventet oppdrag. De må stoppe en utilregnelig morder. De oppdager snart at saken har mange likheter med en ubehagelig sak fra Sams fortid.
SPENNINGENS MESTER
Lee Child: Under radaren. Oversatt av Kurt Hanssen.
Lee Child er en av verdens mestselgende og mest prisbelønnede forfattere. Han er også en stor leserfavoritt, både hos «mannen i gata» og krimkollegaer – blant hans mer celebre fans kan vi nevne Aslak Nore og Asbjørn Slettmark i OP-5, Stephen King, Ken Follett, Karin Slaughter og mange flere.
«Amerikaneren vil ha hundre millioner dollar.»
Det er 1996. Jack Reacher er fortsatt MP i hæren. Han får i oppdrag å finne «amerikaneren», som har «noe» å selge til en gruppe terrorister. Reacher tråler Hamburg på jakt etter én amerikaner blant mange tusen. Det blir en kamp mot klokka og mot noen av de tøffeste motstanderne han har møtt.
DEN NYE COBEN ELLER HITCHCOCK
Peter Swanson: Hennes største frykt. Oversatt av Kari Engen.
Peter Swanson er en av kritikernes favoritter. Ingvar Ambjørnsen ga hans første bok på norsk, De som fortjener det, terningkast 6 i VG da den kom ut i 2016. Flere kritikere har sammenlignet Swanson med Harlan Coben og Hitchcock. Også Hennes største frykt er en psykologisk thriller som kryper under huden på deg, om en ung kvinne fanget i en spiral av svik, manipulering og mord.
Å bytte leilighet med Boston-fetteren, Corbin Dell, virker som en god idé for Kate. Et miljøskifte kan kanskje jage bort marerittene som har hjemsøkt henne den siste tiden. Da hun kommer til Boston, oppdager hun at kvinnen i leiligheten ved siden av har blitt brutalt drept. Politiet mistenker at fetteren er morderen. Langt hjemmefra og følelsesmessig ustabil, hvem kan egentlig Kate stole på?
ÅRETS STORE GJENNOMBRUDD
C.J. Tudor: Krittmannen. Oversatt av Guro Dimmen.
Krittmannen er årets store krimsensasjon i bokverdenen. Den var solgt til 39 land før den kom ut i januar. Her hjemme fikk den femmer på terningen av både VG og Adresseavisen, og lesere landet over har fått øynene opp for denne krimdebutanten C.J. Tudor. Er du ikke en av dem, er det bare å legge merke til navnet først som sist, for fra henne vil det komme flere gode krimromaner.
I begynnelsen av Krittmannen møter vi 12 år gamle Eddie. Han og vennene bruker krittfigurer til å overlevere hemmelige beskjeder med. Og det var gøy til å begynne med, helt til figurene førte dem til liket av en ung jente … Tretti år senere trodde Ed at fortiden lå bak ham. En dag mottar han et brev som inneholder to ting: et stykke kritt og en tegning av en krittmann. Da historien begynner å gjenta seg, skjønner Ed at leken aldri var over.
DRONNINGEN AV PSYKOLOGISK SPENNING
Karin Fossum: Hviskeren.
Karin Fossum er Norges ubestridte krimdronning, og i disse dager er hun aktuell med Formørkelsen, som har høstet gode kritikker i fleng. Forrige Fossum-krim, Hviskeren, fikk ikke dårligere mottagelse da den kom ut i 2016, og pocketutgaven er en soleklar innertier til høstferielesningen – med Hviskeren i sekken er hytteturen (om ikke nattesøvnen …) sikret.
Romanen heter Hviskeren fordi hovedpersonen Ragna Riegel pga en halsoperasjon som gikk galt og ødela stemmebåndene, bare kan hviske. Ragna er 46 år, hun jobber på Europris og bor alene i barndomshjemmet. Foreldrene hennes er døde, og den eneste sønnen hennes har flyttet til Berlin og de har nesten ingen kontakt. Ragna lever livet sitt innen strenge rammer: hun liker jobben fordi den er full av rutine, hun liker å sitte på samme sete i bussen hver dag, hun liker å handle det samme i nabolagsbutikken hver dag. Hun må ha orden på livet. Og det har hun, inntil den dagen hun finner et brev i postkassen med hennes navn på konvolutten og en utvetydig trussel: «DU SKAL DØ». Da skjønner Ragna at hun må ta alle midler i bruk for å forsvare seg. Romanen tar form av Konrad Sejers avhør av Ragna Riegel etter at det verste er skjedd. Etter at alt er for seint. Gjennom avhørene forsøker Sejer å lokke fram sannheten om det som er skjedd. Men er Ragna sannferdig? Eller fører hun omgivelsene grundig bak lyset. Det blir det Sejers oppgave å finne ut av.
Ønsker du flere boktips, meld deg på nyhetsbrev her!